ליצמן מציע: לקצר תורנויות רק במחלקות מיון ונשים
סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, הגיש לרופאים הצעה לקיצור משך התורנות למתמחים רק במחלקות מיון ונשים, ולבצע פיילוט במחלקות פנימיות בשנה הקרובה. כך נודע ל-ynet. ליצמן פנה לאוצר בדרישה לקבל תקנים נוספים לצורך מימוש התוכנית
האם ביום ה-101 לשביתת הרופאים מסתמן פתרון? אחרי חודשים של דשדוש במשא ומתן, החליט סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, להתגמש באחת מנקודות המחלוקת המרכזיות - שעות התורנות של הרופאים המתמחים - שמונעת התקדמות במשא ומתן. כך עולה מההסדר שגיבש - שפרטיו הגיעו לידי ynet. ועדה של משרד הבריאות קבעה בחודש שעבר כי לא ניתן לקצר את משך התורנות בתנאים הנוכחיים, בלי שיתווספו תקנים.
לפי היוזמה שנדונה כעת, יקוצרו שעות התורנות רק במחלקות המיון והנשים, וכן ייבחן פיילוט לקיצור דומה במחלקות הפנימיות בשנה הקרובה. הרופאים עדיין שוקלים את ההצעה החדשה.
הצעתו של ליצמן "טורפת את הקלפים" במשא ומתן החשאי המתנהל בין האוצר להסתדרות הרפואית. לאחר ה"פיצוץ" שנרשם בשיחות בחודש יוני, הגיעו באחרונה הצדדים להסכמות חדשות - אך הן עוסקות בצמצום מספר התורנויות שמבצעים המתמחים בחודש ל-6, ולא בקיצור משך המשמרת מ-26 שעות כמקובל היום ל-20 שעות, כפי שדורש ליצמן.
ליצמן מתעקש על קיצור התורניות, הרופאים חלוקים (צילום: אבי מועלם)
סגן השר הגיע אתמול לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, שם התנהל המשא ומתן באווירה חיובית למדי, והציג את תוכניתו בפני שני הצדדים. הוא החליף בדיון את נציג משרד הבריאות, שנראה עוזב את האולם לאחר שככל הנראה הביע עמדה מנוגדת לזו של ליצמן.
הרופאים, יש לציין, לא פסלו על הסף את הצעתו האחרונה של סגן שר הבריאות, והסכימו לבחון אותה אף שהיא מעוררת בקרבם חילוקי דעות עזים. מדובר בנושא שהם הגדירו בעבר כ"אחד הקווים האדומים" שלהם. אם יבחרו לבסוף לקבל את היוזמה, כנראה יתנו זאת בכך שלא תשפיע על ההסכם הקיבוצי מבחינת עלות והקצאת תקנים.
ההסתדרות הרפואית נימקה בעבר את התנגדותה לקיצור משך התורנויות בטענה כי יוביל לכך שמתמחים יגיעו למחלקות בשעות הצהריים, יתנסו פחות בניתוחים ובעבודה ממשית במחלקה, ו"ילמדו להיות תורנים ולא מומחים". עם זאת, התוכנית החדשה מתמקדת במחלקות המיון והנשים בבתי החולים, שפועלות במשך 24 שעות, ועל כן קטן החשש מפגיעה בהכשרת הרופאים.
ליצמן אף דורש ממשרד האוצר תוספת תקנים לצורך מימוש היוזמה, שיתווספו ל-1,000 תקנים שכבר אושרו למערכת הבריאות לאחר שנים של הקפאת התקינה. האוצר צפוי לענות לפנייתו עוד היום, אולם בעבר הביעו התנגדות עזה להסדר כזה שיביא ל"תוספת תקנים ללא הגדלת תפוקה".
גם במשרד הבריאות כבר יצאו נגד עמדתו של סגן השר: ועדה שמונתה במשרד לבחינת הנושא בסוף יוני, הגיעה למסקנה כי בתנאים הנוכחיים לא ניתן לקצר את משך תורנויות המתמחים, ורק כעבור מספר שנים, לאחר שיתווספו תקני מתמחים למערכת, ייתכן שניתן יהיה ליישם את תוכניתו של ליצמן.