שתף קטע נבחר

 

רק 8% מיוצאי אתיופיה לומדים באקדמיה

דו"ח חדש: בני הקהילה האתיופית רחוקים מהשתלבות אמיתית בהשכלה הגבוהה. הם מהווים פחות מ-1% מהסטודנטים ובעלי התארים, וכמעט שאינם לומדים מקצועות כמו מדעים ורפואה. הפסיכומטרי שלהם נמוך ב-100 נקודות משל שאר הנבחנים

20 שנה אחרי העלייה הגדולה מאתיופיה, נראה שהדרך לישראל עדיין ארוכה. לפי דו"ח חדש של מרכז המחקר בכנסת, רק 8% מיוצאי אתיופיה לומדים במוסדות להשכלה גבוהה, ושיעורם מקרב כלל הלומדים לתארים - זעום.

 

 

לפי הדו"ח, שהוכן לבקשת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות לקראת דיון שייערך היום (ד') בכנסת בנושא שילובם של יוצאי אתיופיה באקדמיה, בשנת הלימודים תשס"ט למדו במוסדות להשכלה גבוהה כ-1,921 תלמידים יוצאי אתיופיה, שהם כ-0.9% מכלל הסטודנטים שלמדו במוסדות אלה באותה השנה. עורכי הדו"ח מציינים כי מספרם של בעלי התארים מקרב יוצאי אתיופיה עומד נכון להיום על כ-2,060, בהם כ-1,810 (88%) בעלי תואר ראשון וכ-250 (12%) בעלי תואר שני.

 

מספרם של יוצאי אתיופיה בעלי תואר ראשון כמעט הוכפל בין השנים תשס"ה לתשס"ט, מ-155 ל-298, אולם שיעורם של יוצאי אתיופיה בקרב מקבלי התואר הראשון הוא עדיין זעום, ובשנת תשס"ט עמד על 0.7% בלבד. שיעור יוצאי אתיופיה בקרב מקבלי תואר שני נמוך עוד יותר, ובשנת תשס"ט עמד רק על 0.3%.

 

מהדו"ח עולה עוד כי תחומי הלימוד השכיחים יחסית בקרב סטודנטים יוצאי אתיופיה הם מדעי החברה, חינוך והכשרה להוראה. לעומת זאת, הם כמעט אינם לומדים מדעים, רפואה, חקלאות ושפות, ספרות ולימודים אזוריים. השיעור הגבוה ביותר של יוצאי אתיופיה מקרב כלל הסטודנטים הלומדים לתואר ראשון ושני נמצא באוניברסיטת חיפה (כ-1.4%), ואילו השיעור הנמוך ביותר נמצא באוניברסיטה העברית (כ-0.15%).

 

108 נקודות פחות בפסיכומטרי

עורכי הדו"ח מציינים כי הציון הפסיכומטרי הוא היבט נוסף המשפיע על הקבלה לאקדמיה, ולפי נתוני המרכז הארצי לבחינות והערכה בשנת 2007 הציון הכללי הממוצע של יוצאי אתיופיה היה 424. הציון הממוצע של כלל הנבחנים היה 532.

 

עם זאת, מבדיקת מרכז המחקר בכנסת עולה כי הסטודנטים יוצאי אתיופיה זכאים לסיוע "המינהל לסטודנטים עולים במשרד לקליטת העלייה", שבממוצע מעניק לסטודנטים כ-70,000 שקל עד לסיום התואר. תקציבו השנתי המיועד לכך עומד על כ- 30 מיליון שקל. בתגובה לפניית עורכי הדו"ח מסרו האוניברסיטאות כי נושא קידום השתלבותם של יוצאי אתיופיה בלימודים אקדמיים מצוי על סדר יומן, וכי הן נוקטות צעדים שונים כדי להקל על קבלתם של יוצאי אתיופיה ללימודים.

 

יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בכנסת, ח"כ דני דנון, אמר על רקע הדו"ח כי "מצער לראות שגם לאחר עשרות שנים של עליית יהודי אתיופיה התואר האקדמי, המשמש כיום ככרטיס הכניסה לרבים ממקומות העבודה, נותר עבור בני הקהילה בגדר חלום בלבד. אני קורא לאוניברסיטאות ולמוסדות ההשכלה הגבוהה שלא להותיר את המושג רב גוניות רק בשיעורי הפקולטות למדעי המדינה והחברה אלא לעצב ולממש אותו בפועל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מדביקים את הפער. עולי אתיופיה
צילום: AFP
מומלצים