פיצוץ במו"מ עם הרופאים: היום דיון בצווי מניעה
נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, הבינה שההסכם לא בדיוק קרוב - ותדון גם באפשרות הפניית הצדדים לבוררות. המתמחים איימו אמש להחריף את המחאה
למרות האופטימיות שניכרה אמש, המשא ומתן בין הרופאים לנציגי משרד האוצר פוצץ לפנות בוקר (יום ד'), על רקע העלות של מסגרת הסכם השכר המתגבש. נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד, שפיקחה על המגעים, התרשמה שהצדדים לא יצליחו להגיע להסכם היום או בימים הקרובים, וקבעה שתקיים אחר הצהריים דיון, בו ייתכן שתחליט על הוצאת צווי מניעה - כפי שמבקשת המדינה - או על הפנייתם לבוררות.
מסגרת ההסכם, העומדת על כשני מיליארד שקל בפריסה ל-8 שנים, היא סלע המחלוקת העיקרי. אתמול גם ניכרה חוסר הסכמה על נושא שעון הנוכחות, למרות שהרופאים הסכימו תחילה לבחון הסדר לפיו אפליקציות מיוחדות בסמארטפונים, מבוססות מערכת GPS לוויינית, ידווחו על נוכחותם בבית החולים ועל שעת הכניסה ושעת היציאה שלהם.
מתמחים במחאה, אתמול בבית החולים רמב"ם (צילום: אבישג שאר ישוב)
לפי ההסכם המתגבש, שהיקפו כשני מיליארד שקל, יזכו הרופאים להעלאת שכר של כ-4.5% בשנה, פי 2.5 מהסכמים קיבוציים אחרים עליהם חתם האוצר בתקופה האחרונה. בסך הכל, מדובר על תוספת שכר בגובה 36% על פני 8 שנים. רופא שעובד בפריפריה, רופא במקצוע במצוקה או רופא מומחה שייבצע תורנויות או יישאר לשעות נוספות - ירוויח יותר מרופא שעוזב את בית החולים בשעה 16:00.
אתמול נפתחה חזית נוספת במאבק הרופאים, המתנהל כבר 108 ימים. המתמחים בבתי חולים רבים נטשו באופן מפתיע את המחלקות, במחאה על ההסכם המתרקם - שלטענתם מקפח אותם, לא מוסיף די תקנים ולא מקצר מספיק את התורנויות.
הם זכו לעידוד בין היתר מצד מנהל בית החולים איכילוב, פרופ' גבי ברבש:
"הצעתי לרופאים להישאר מאוגדים. אף אחד לא יכול להכריח אותם לחתום על שעון. הרופאים שלנו עובדים עד 18:00-19:00 בערב והאוצר אומר לי: 'תגיד להם מתי ללכת'", הסביר.
המתמחים מאיימים בהחרפת צעדי המחאה, ואף לנטוש בהמוניהם את בתי החולים: "אנחנו לא עושים את זה בשביל עצמנו, אלא בשביל החולים, ואנחנו מתכוונים ללכת עד הסוף הפעם", אמר ל-ynet ד"ר יונה וייסבוך, ממובילי מחאת המתמחים. במקביל, מאיימים בוגרי ארבע הפקולטות לרפואה בישראל שלא להתחיל את הסטאז'.