עבר בטרומית: תמיכה למוזיאונים ביו"ש
הצעת חוק חדשה שעברה בקריאה טרומית במליאת הכנסת מחילה את תקנת המוזיאונים גם על מוסדות הנמצאים מחוץ לתחומי הקו הירוק. יו"ר איגוד המוזיאונים: "זו הצבעה פוליטית. השיקולים מאחוריה אינם קשורים למוזיאולוגיה או לאמנות"
האם תקציבי המוזיאונים יחצו את הקו הירוק? מליאת הכנסת אישרה היום (ד') בקריאה טרומית, ברוב של 51 מול תשעה ח"כים, תיקון לחוק המוזיאונים, שמטרתו לאפשר גם למוסדות הפועלים בשטחי יהודה ושומרון לזכות בהכרה ומכאן בתקציבי תקנת המוזיאונים שמעניק משרד התרבות.
את הצעת החוק הפרטית הגיש חבר הכנסת אורי אריאל (האיחוד הלאומי), שאמר היום ל-ynet: "חוק המוזיאונים נועד להקצות תקציבים למוזיאונים ברחבי ישראל. בשטחי יהודה ושומרון פזורים כ-15 מוזיאונים שאינם נהנים מתקציב מכוח החוק בשל מיקומם. על פניו נראה כי שלושה מתוכם יעמדו בקריטריונים של משרד התרבות ומתוקף כך יהנו מתקציבים לכשיעבור החוק. או אז תידון ההכרה גם במוזיאונים נוספים. יש לשים סוף לאפליה".
מוזיאון ישראל. ייפגע מהתמיכה במוזיאונים ביו"ש? (צילום: זיו ריינשטיין)
"אם המדינה מחליטה שהיא מתקצבת ומעודדת צריכת תרבות עבור אזרחיה, יש לעשות זאת מבלי לאפלות בין האזרחים", מוסיף ח"כ אריאל. "יהודה ושומרון הם ערש הולדת הלאום היהודי והאוצרות המוצגים במוזיאונים אלה הם ההוכחה ההיסטורית לבעלותנו על הארץ. העובדה שעד כה המוזיאונים הללו לא תוקצבו היא אבסורד".
בין המוסדות הפועלים ביו"ש עליהם מבקש ח"כ אריאל להחיל את החוק: "קדום" בישוב קדומים, המציג את ההיסטוריה והארכיאולוגיה של הישוב והאזור; "ארץ יהודה" בקריית ארבע ובו ממצאים מאתרי חפירות מרחבי האזור; המוזיאון ע"ש הצייר משה קסטל במעלה אדומים; המרכז לתולדות ירושלים בימי בית ראשון באריאל; בית הדסה ביישוב היהודי בחברון; "בית עדות" בכפר עציון ומוזיאון הפסיפסים "השומרוני הטוב" בסוסיא.
"הכנסת אינה הריבון בשטח"
גורמים בכירים בענף המוזיאונים אמרו היום ל-ynet: "כלל לא ברור אם לשינוי המוצע יש בכלל תוקף תחוקתי. כדי להחיל בשטחי יהודה ושומרון את החוק הישראלי, נדרש צו אלוף פיקוד מרכז - שעד כה טרם ניתן. הכנסת אינה הריבון בשטח, ומעבר לכך מדובר במוסדות שכלל לא נבדקה התאמתם לתנאי הסף להכרה על פי הקריטריונים הקפדניים של תקנת המוזיאונים. מוסד לא מוכר אינו יכול לקבל תמיכה".זו אינה הפעם הראשונה שהצעה לשינוי חוק המוזיאונים עולה לסדר יומה של כנסת ישראל. הצעה דומה עלתה וירדה מסדר היום כבר ב-2004. בחוות דעת שהגישה בעניין זה הלשכה המשפטית במשרד התרבות נכתב אז כי "על מנת להחיל את חוק המוזיאונים באזור יהודה ושומרון, נדרש שינוי חקיקה - תיקון לתקנון שנקבע מכוח צו, בדבר ניהול מועצות מקומיות - שעניינו החלת חוק המוזיאונים בישובים ישראליים בשטחים. כך למעשה יתאפשר פיקוח ובקרה על מוזיאונים ישראלים הפועלים בתחום זה".
תקנת המוזיאונים חלה כיום על 53 מוסדות מוכרים שזוכים לתמיכה ממשלתית. תקציב התקנה הכולל, שעמד בשנה שעברה על סכום של 40 מיליון שקל, קוצץ באחרונה בסכום של כחצי מיליון שקלים. "15 מוזיאונים נוספים משמעותם גידול של 25% בהיקף המוסדות המתוקצבים מתוקף התקנה", אומרים היום ל-ynet בכירים בתחום. "משמעות הדבר היא קיצוץ משמעותי בתקציבי המוזיאונים המוכרים הקיימים, שייאלצו לשאת בנטל".
יו"ר מועצת המוזיאונים: "הכנסת משתוללת"
יו"ר מועצת המוזיאונים, פרופסור רות בן ישראל, אמרה היום ל-ynet: "זו שאלה פוליטית גרידא שאותה ייאלצו לפתור משפטנים. דעותיי בנושא ברורות כמו שברורה לי הכוונה שעומדת מאחורי הצעת החוק שאין לה דבר עם מוזיאונים או אמנות. כפי שרוצים ליישב את הגדה, רוצים לאפשר בה מוזיאונים ואוניברסיטאות. המגמה ברורה ואפשר לומר שהכנסת משתוללת בהקשר זה בזמן האחרון".
בן ישראל מזכירה כי כשהוחלט להקים את האוניברסיטה באריאל, נדרש להקים לשם כך מועצה נפרדת להשכלה גבוהה, שתפעל בישובים היהודיים בגדה. "אולי השלב הבא הוא הקמת מועצת מוזיאונים ביו"ש על פי אותו הדגם", אומרת בן ישראל ומדגישה כי באם יעבור החוק, המועצה תפעל לפיו, "אך באותה נשימה אם ההחלטה שתתקבל היא להרחיב את החוק, ממשלת ישראל תצטרך להכפיל את תקציב תקנת המוזיאונים, שגם כך קטן מהנדרש ובקושי ממלא את צרכי הקיים. אם ניאלץ לחלוק אותו עם מוסדות נוספים, הפגיעה בקיים תהיה משמעותית".
עוד הוסיפה בן ישראל כי לא הובא לידיעת מועצת המוזיאונים על הכוונה לכלול ברשימה 15 מוסדות המועמדים להכרה. "דיברו איתנו על כשלושה מוסדות שעשויים אולי לעמוד בדרישות למעמד מוכר. זה שהם קוראים לעצמם מוזיאונים, לא אומר שהם עומדים בדרישות החוק בעניין הכרה. השאלה מי מאותם 'מוזיאונים לכאורה' עומד בהגדרה".
יו"ר איגוד המוזיאונים, דורית ווליניץ, אמרה בתגובה לדברים: "זו הצבעה פוליטית. השיקולים מאחוריה אינם קשורים למוזיאולוגיה או לאמנות. מעבר לכך, 53 המוזיאונים הנתמכים כיום נמצאים בתת תקצוב. על כל מוזיאון נוסף שיצטרף לעוגה אנחנו מצפים ודורשים תוספת תקצוב, שבאם לא כן, הנפגעים המיידיים יהיו מוזיאונים קטנים ובינוניים שיעמדו בסכנת סגירה".
דור לין, משנה למנכ"ל מוזיאון ישראל, אמר בתגובה: "מבלי להתייחס לסוגיה הפוליטית, הצעת החוק הזו במצב הנוכחי תמוהה, אבל כמו שחנוך לוין אמר, שפל המדרגה הוא שיאה של המדרגה שלפניה. מוזיאון ישראל נמצא בקטגוריה נפרדת מכיוון שמדובר במוזיאון לאומי ואני מניח שהמשמעות של הצעת החוק הזו, במידה ותעבור, היא העברת כספים מהקטגוריה של מוזיאון ישראל. זו אופרציה לא פשוטה".
ח"כ אריאל: "מדי שבוע נעביר חוק שכזה"
מלשכתו של ח"כ אריאל נמסר: "לפני שהתחלנו במירוץ החקיקה, פנינו לשר הביטחון ולאלופי הפיקוד בבקשה להעביר את הפקודות הנחוצות כדי שהחוק יוחל. חזרנו על הפעולה הזו לפני שבועיים וחצי, אחרי גלגול ראשון של הצעת החוק בוועדת השרים לענייני חקיקה, שם הוחלט לתת למשרד הביטחון לטפל בעניין או לספק מענה מדוע לא יעשה כן.
"התשובה שהתקבלה מוועדת השרים אחרי דיון שנערך ביום ראשון השבוע, הוא שיתמכו בהצעה בקריאה טרומית ושהמשך החקיקה ייעשה בכפוף לתיאום עם משרד הביטחון. הממשלה תומכת ברעיון ואופציית החקיקה קיימת.
אפשר לדבר על החוק ואפשר לדבר על המהות. למה להיתפס לקטנות אם המצב הקיים מקבע אפליה? המוזיאונים ביהודה ושומרון מציגים את הקשר והגרעין החשוב ביותר בהיסטוריה".
ח"כ אריאל הוסיף עוד: "זהו חוק ראשון בסדרה של חוקים, שתכליתם החלת חוקים ביהודה ושומרון, חיזוק הריבונות הישראלית שם והפסקת האפלייה המבישה נגד המתיישבים. בעזרת ה' מעכשיו כל שבוע, אני ביחד עם ח"כים נוספים נדאג לנצל את הרוב הציוני בכנסת הנוכחית כדי לעשות היסטוריה ולהעביר מדי שבוע חוק שכזה".
בתגובה לתיקון חוק המוזיאונים מסרה שרת התרבות לימור לבנת כי "מדובר בהצעת חוק ראויה ונכונה שהממשלה תומכת בה ומטרתה לשים סוף לאפליה התרבותית הקיימת כיום בין אזרחי המדינה על רקע מקום המגורים שלהם. אני רואה לעצמי חובה לקדם ולתמוך בתרבות בכל רחבי המדינה ולאפשר לכל אזרחי ישראל באשר הם ליהנות ממנה. אין זה מתקבל על הדעת שמשרד התרבות יותיר מחוץ למעגל התמיכות מוזיאונים אשר עומדים בקריטריונים הקבועים בחוק, רק בגלל שהם ממוקמים במעלה אדומים, אריאל או קריית ארבע. עמדתי היא שכל אזרחי ישראל צריכים להיות שווי זכויות, גם אלה המתגוררים ביהודה ושומרון. כשם שמדינת ישראל מחויבת לספק לכל אזרחיה שירותי חינוך, בריאות, חשמל ומים, כך היא מחויבת לספק להם גם תרבות".
לגבי הטענות על קיצוץ בתקנת המוזיאונים אומרים במשרד התרבות: "לא רק שלא חל קיצוץ בתקציב המוזיאונים, בסיס תקציב המוזיאונים בשנת 2010 גדל. ביחס לחודש יולי אשתקד, קיבל תקציב המוזיאונים תוספת של מיליון שקלים. לקראת סוף השנה, לאחר חלוקת העודפים, ניתן יהיה לבצע השוואה בין שנת 2010 לבין שנת 2011".