ירוק? לא בטוח - אנרגיה סולארית פוגעת בטבע
אנרגיית השמש נתפסת כפתרון אנרגיה סביבתי, אולם מסמך שחובר ברשות הטבע והגנים והגיע לידי ynet מזכיר שלא מדובר בפתרון מושלם. הפאנלים מטעים את בעלי החיים, תופסים שטח גדול והשפעתם על הסביבה דומה לזו של יישוב חדש
המהפיכה הסולארית אמנם מתעתדת להביא בשורה סביבתית למשק האנרגיה, אך מסמך חדש שגובש ברשות הטבע והגנים מזהיר כי הפאנלים הסולאריים עשויים לגרום נזק לא מבוטל לטבע.
במסמך, שגובש על ידי אקולוג השטחים הפתוחים בחטיבת המדע של הרשות, דותן רותם, מוגדרים המתקנים הסולאריים הגדולים - כמתקנים שהשפעתם על הסביבה דומה לזו של יישוב חדש.
במסמך, שהגיע לידי ynet, נכתב כי הפאנלים הגדולים שמונחים על הקרקע, קווי החשמל והתשתית שנמתחים בשטחים הפתוחים – וההשפעה הקשה שעשויה להיות למתקנים סולאריים על בעלי החיים – כל אלו יצריכו לטענת אנשי הרשות שיקום של הטבע במקומות מסוימים.
מקום קינון, מאגר מים? פאנל סולארי!
אחת הבעיות המרכזיות של הפאנלים הסולאריים, אותן מפרט המסמך, היא הטעיית בעלי החיים. כך למשל, התאורה המלאכותית שנוצרת על גבי הפאנלים עלולה לגרום לשינויים במחזורי הרבייה של בעלי החיים וההשתקפות שנוצרת על גבי המשטחים – עשויה להביא להתנגשות ולמוות המוני של ציפורים.
"השתקפות של אורות ושל גרמי שמים בחלונות של בניינים רבי קומות בבנייה המודרנית מוכרת כגורם משיכה ומכאן גם להתנגשות ולמוות המוני של ציפורים נודדות. על כן משטחים סולאריים של מאות יחידות סולאריות עלולים לגרום להשתקפות הרת אסון זו", נכתב.
עניין נוסף מפניו מזהירים ברשות הטבע והגנים הוא החשש כי עטלפים עשויים לחשוב כי הפאנלים הסולאריים הם מאגרי מים. "עטלפים המשחרים לטרף מזהים משטחים כהים כמים ועלולים לנסות לצוד או להנמיך מעופם לצורך שתייה מעל לפאנלים סולאריים, שבריכוז גדול יכולים לדמות משטח מים, כמו במאגר סמוך או כאגם "חדש" במתקנים על פני אלפי דונמים. העטלפים עלולים להיפגע כתוצאה מהתנגשות פיזית", צוין.
מעבר לסכנת ההטעיה ופגיעה בבתי הגידול של בעלי החיים, מתריע רותם מפני עבודות התשתית הנרחבות שיש לבצע בשטחים הפתוחים לצורך הקמת מתקני קרקע סולאריים וכן מפני ריסוס. "חלק מתחזוקה של מתקן סולארי הוא ריסוס עשביה העלולה להוות חומר בעירה בשרפות. שימוש בחומרי הדברה למניעת גידול של העשבים משפיע ישירות ועקיפות על המערכת האקולוגית כולה", מזהירים ברשות.
צלקות בנוף
ברשות מתריעים כי רשימת הבעיות הארוכה שמוזכרת במסמך, עשויה לגרום במקרים מסוימים לנזק בלתי הפיך. "באזורים מדבריים מדובר בצלקות הנותרות בנוף שנים ארוכות והשפעתן על עולם החי והצומח משמעותיים ביותר".
לפיכך, ההמלצה במסמך היא לתעד את מצב השטח טרם הקמת מתקנים סולאריים, ובמהלך עבודות ההקמה – לפעול על פי הנחיות סביבתיות ולפקח על הפגיעה בטבע ובבעלי החיים.
"כמו כן, לאחר תום תקופת הזיכיון (25-20 שנים) על המפעיל או בעל הזיכיון, לשקם את שטח המפעל ולהשיבו לקדמותו מבחינה נופית ומבחינה אקולוגית", נכתב.