נתניהו ל"אל-ערבייה": אבו מאזן מחמיץ הזדמנות
רה"מ ניצל ראיון ראשון לרשת הערבית כדי לקרוא לפלסטינים לשוב למו"מ: "רק מי שמייצג את הקונצנזוס בישראל מסוגל לעשות שלום. בגין עשה זאת, וגם אני יכול". הוא התחמק מלהשיב אם יסכים לעוד הקפאה, ובירך את הצופים בערבית
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ניצל הערב (יום ה') נאום היסטורי שהעניק לרשת החדשות בערבית "אל-ערבייה", כדי לקרוא לנשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, לחזור לשולחן המשא ומתן. "אני חושב שהפלסטינים מחמיצים הזדמנות גדולה. יש כאן ממשלה וראש ממשלה, שבניגוד גמור לדעה הרווחת יכולים לייצר הסכם שלום ורוצים לייצר הסכם שלום", הדגיש נתניהו בראיון, "אינך יכול לעשות זאת אם אתה מפלגה שולית בישראל או אם אינך מייצג את הקונצנזוס הרחב. בגין עשה זאת בעבר, ואני יכול לעשות זאת שוב, אבל אני זקוק לפרטנר".
היה זה הראיון הראשון שמעניק נתניהו כראש ממשלה לרשת החדשות הערבית, שמשדרת מדובאי, זוכה לשיעור צפייה גבוה מאוד בעולם הערבי ונחשבת למתחרה של רשת "אל-ג'זירה". חלק ניכר מהראיון הוקדש לקיפאון בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. נתניהו אמר כי ברור לו שישראל תיאלץ לעשות ויתורים כואבים במסגרת הסכם שלום, וכשנשאל אם הוויתורים יכללו את ירושלים והפליטים הפלסטינים, השיב כי הנושאים האלה יועלו במשא ומתן, אך קודם לכן יש להתחיל בכלל במשא ומתן.
נתניהו נשאל בראיון שלוש פעמים אם יהיה מוכן להקפיא שוב את הבנייה בהתנחלויות. הוא התחמק והשיב: "אמרתי שאני חושב שדיון על תנאים מקדימים הוא טעות, ואינני מציב תנאים מקדימים". ראש הממשלה אמר כי כל ההתנחלויות הבנויות מהוות שני אחוזים בלבד מהגדה, וטען: "זהו נושא שולי שהפך לנושא מרכזי שמונע מאתנו לעסוק בנושא המרכזי (האמיתי)". כשנשאל על הטענות כי הקואליציה הימנית שלו לא תאפשר לו לבצע ויתורים שנחוצים למען השלום, הזכיר כי עם הקואליציה הזו הוא הקפיא את ההתנחלויות, וכי את נאומו על שתי מדינות נשא דווקא באוניברסיטת בר-אילן.
נתניהו נשאל על טענת הפלסטינים כי הוא לא הותיר להם ברירה אלא לפנות לאו"ם ולבקש הכרה במדינתם. הוא מנה את הצעדים שעשה לאחר היבחרו לראש הממשלה: קריאה למשא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים, הסרת 400 מחסומים ונקודות בידוק כדי לאפשר צמיחה כלכלית פלסטינית, קריאה לשתי מדינות לשני עמים ("לא דבר קל עבור מנהיג ליכוד", ציין), והסכמה להקפאה של הבנייה בהתנחלויות ("מעשה שאף מנהיג מהעבודה או מהליכוד לא ביצע בעבר", הדגיש). "אני חושב שהראינו שאנחנו באמת רוצים לקיים משא ומתן. אני רוצה לשבת עם הנשיא אבו מאזן ולנהל משא ומתן ללא תנאים מקדימים", אמר.
לא יהיה טרנספר
ראש הממשלה נשאל גם על כך שנשיא ארה"ב, ברק אובמה, דיבר על גבולות 1967, והשיב: "ובכן, הוא גם אמר כי הגבול יהיה שונה מזה שהיה קיים ב-4 ביוני 1967. בקביעתו יש לקחת בחשבון שינויים דמוגרפיים וצרכים נוספים". הוא קרא לאבו מאזן לפתוח במשא ומתן ישיר, ואמר כי הצדדים בזבזו שנתיים תמימות בגלל נושא ההתנחלויות. המראיין שאל אותו על תביעתו מהפלסטינים להכיר בהיותה של ישראל מדינה יהודית: "יש מי שאומרים שהעניין הזה יביא למעשה להגשמת מה שנקרא הטרנספר של ערבי ישראל", הטיח בו. נתניהו השיב: "לעולם לא. לעולם לא. אני מתנגד לזה בתוקף".
נתניהו נשאל אם הוא מודאג בנוגע למצב בסוריה, והשיב: "ובכן, אני בטוח שהעם הסורי מודאג מכך, משום שהם מגלים בבירור אומץ בלתי רגיל על מול אכזריות גדולה מאוד. איננו מתערבים בנעשה בסוריה, אבל ברור שאנחנו רוצים יחסים של שלום איתה - ואנחנו יכולים לקוות רק לעתיד טוב עבור העם בסוריה - מגיע להם עתיד טוב, כזה של שלום ושל חופש". כשנשאל אם הוא תומך לפיכך במהפכה בסוריה, התחמק, וטען כי כל תשובה שיספק תנוצל לא נגדו אישית, אלא נגד תהליך הרפורמה בסוריה. הוא הביע תקווה שאיראן או סוריה לא ינסו להסיח את הדעת מההתקוממות העממית על-ידי חימום הגבול.
הוא נשאל אם התמרונים שישראל עורכת בגבול הצפון מלמדים על כך שהיא נערכת למשהו, והשיב כי מדובר בתרגילים שגרתיים. "6,000 רקטות נורו - ללא שום סיבה - מלבנון על-ידי חיזבאללה לעבר ישראל. נגד עריה של ישראל, ילדיה, בתיה", השיב, "איננו רוצים ולו סנטימטר מאדמת לבנון". הוא נשאל מדוע מטוסיה של ישראל ממשיכים לחדור לכאורה למרחב האווירי של לבנון, והשיב: "איננו רוצים דבר מלבנון, רק להגן על עצמנו".
נתניהו אמר כי לדעתו יש שאלה חשובה בנוגע ל"אביב העמים הערבי": "אם הוא הולך לעבר דמוקרטיה, לעבר רפורמה, אולי לעבר תהליך של רפורמה מבוקרת, לעבר מודרניות וחופש נרחב יותר, שלו העמים הערביים ראויים... אז אני חושב שזה טוב לישראל. אם הוא הולך לכיוון של דיקטטורה בנוסח איראן, כפי שקרה למרבה הצער באיראן ובלבנון, זה רע. זה רע עבור העמים שם, אבל רע גם עבור השלום".
השלום עם מצרים יישמר
המראיין הציג בפניו את הטענה שישראל אינה רוצה עוד דמוקרטיות סביבה, כדי שתוכל להמשיך להתהדר בתואר "הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון". "אני מקווה שיום אחד נוכל לשבת ואני אומר לך שישראל לא רק שאינה הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, אלא היא דמוקרטיה אחת שמסביבה מדינות דמוקרטיות ערביות רבות", השיב. "אני מכיר בכך שזה עשוי לקחת זמן... אבל זה יהיה דבר נפלא". הוא אמר כי דמוקרטיה אמיתית במדינות ערב תאפשר שלום אמיתי, מפני שדמוקרטיה אמיתית משקפת את רצון העם, ואנשים - "ערבים, יהודים, כולם" - אינם רוצים לשלוח את ילדיהם להילחם בשדה הקרב.
הוא נשאל על האפשרות שההתקוממויות העממיות יביאו לעליית שלטון איסלאמי, במצרים למשל. "אני חושב שזה צריך להדאיג את העמים הערביים, מפני שאני חושב שהם רוצים עולם של קדמה ושל רפורמה אמיתית. הם לא רוצים לחזור לימי הביניים החשוכים". הוא נשאל אם יהיה מוכן לקיים מגעים עם "האחים המוסלמים" במצרים והשיב: "תמיד נהיה מוכנים לדבר עם מי שרוצה שלום". עם זאת, הוא הבהיר כי אם מדובר בגורמים כמו חיזבאללה, חמאס ואיראן שאומרים כי יש למחוק את ישראל מהמפה, "אין הרבה לאן ללכת איתם".
נתניהו אמר כי הוא מתרשם שמצרים תחת ממשלת המעבר מחויבת לשלום, וכי הוא מאמין שגם הממשלה הבאה תכבד את הסכם השלום, "משום שאני חושב שהסיכון שטמון בוויתור על מה שהשגנו גדול מדי". הוא דיבר על ימיו כחייל צעיר שנלחם
בתעלת סואץ ואיבד שם חברים, ואמר: "איננו רוצים לחזור לימים הנוראים ההם". המראיין התעקש ושאל אותו אם הוא אינו מודאג לגבי עתיד הסכם השלום, והשיב: "אני מודאג, מפני שיש מי שאינם רוצים את כל מה שציינתי (פירות השלום)".
ראש הממשלה הבהיר כי כוונתו לאיראן, והאשים אותה בהתערבות וניסיון לזרוע ריב ומדון. הוא נשאל על הדיווחים מפי מקור ב-CIA כאילו ישראל מתכוונת לתקוף באיראן בספטמבר, ואמר כי הוא אינו מרגיש צורך אפילו לאשר או להכחיש זאת. בתום הראיון ציין המראיין כי הוא יודע שנתניהו מדבר מעט ערבית, ושאל אותו אם ירצה לומר דבר מה בערבית לצופים. "רמדאן כרים" ("חג רמדאן שמח"), השיב נתניהו, והוסיף: "כול עאם ואנתום בחייר" ("חג שמח" או "שנה טובה" בערבית).
Read this article in English