שתף קטע נבחר

 

זוועה בנורבגיה: לפחות 80 הרוגים בטבח באי

מה שהחל כמתקפת ירי קשה על כינוס צעירי מפלגת השלטון באי פסטורלי מצפון לאוסלו, התברר הלילה כמסע טבח במימדים נוראיים. החשוד במעשה: אנדרס ברינג ברייויק, בן 32, בעל קשרים ככל הנראה לארגוני ימין קיצוני. לפי החשד ברייויק פוצץ מטען חבלה בלב אוסלו ואז יצא לבוש במדי שוטר למסע ההרג

מתקפת הירי שאירעה בכינוס של צעירי מפלגת השלטון הנורבגית באי אוטויה, מתבררת כמסע טבח שיטתי במימדים נוראיים: המשטרה בנורבגיה הודיעה הבוקר (שבת) כי לפחות 80 בני אדם נהרגו, במתקפה לה אחראי ככל הנראה אזרח בן 32, הקשור על-פי הערכות לארגוני ימין קיצוני.  

 

"מהמידע שיש בידינו לפחות 80 נהרגו במתקפה הזו, אך אינני יכול להבטיח שמספר זה לא יעלה. זו מתקפה נוראה במימדים קטסטרופליים", אמר מפקד משטרת אוסלו, אויסטיין מארלנד, במסיבת עיתונאים. לדבריו, גם מספר הפצועים במתקפה גבוה - רבים מהם במצב קשה.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

זמן קצר קודם לכן פרסמה רשת הטלוויזיה הממלכתית של נורבגיה NRK את שמו ותמונתו של החשוד בטבח באי אוטויה. האיש הוא אנדרס ברינג ברייויק, תושב אוסלו בן 32. לפי החשד, ברייויק קשור גם לפיצוץ מטען החבלה שאירע סמוך לבניין ממשלתי באוסלו עוד לפני הטבח באוטויה, בו נהרגו לפחות שבעה בני אדם. הלילה נערך חיפוש בביתו של ברייויק והתברר כי יש לו קשר לארגוני ימין קיצוני וכי הוא מחזיק בדעות אנטי-מוסלמיות.

 

לפי החשד, היה זה ברייויק שפוצץ את מטען חבלה שגרם לנזק רב בלב הבירה הנורבגית. לאחר מכן הוא יצא לאי אוטויה, אי נופש קטן ובו בתי קיט מעץ מרחק של כ-35 קילומטרים מאוסלו, כשהוא לבוש במדי קצין משטרה. הוא ירה ללא הבחנה לעבר משתתפי כנס צעירי מפלגת השלטון, שעה שאלה ניסו להימלט ממנו ברגל או בשחייה. גופות הצעירים נמצאו מפוזרות לאורך חופי האי ובמים. האסון כבר הוגדר כקשה ביותר שידעה נורבגיה מאז מלחמת העולם השנייה.

 

 

החשוד המרכזי: אנדרס ברינג ברייויק

 

גורם משטרה אמר כי ברייויק פעל ככל הנראה לבדו וכי הוא ככל הנראה קשור גם לפיגוע שאירע באוסלו. "נראה שהוא לא קשור לאף ארגון טרור בינלאומי. זה לא נראה כמו פיגוע שיש לו קשר לאיסלאם קיצוני, זו נראית יותר כמו עבודה של חולה נפש", אמר הגורם וציין כי מדובר בפיגועים "שדומים יותר לפיגוע באוקלהומה סיטי מאשר לפיגועי 11 בספטמבר". הוא התייחס לפיגוע שביצע הטרוריסט האמריקני טימותי מקווי באפריל 1995 בבניין הממשל הפדרלי באוקלומה סיטי, בו נהרגו 168 בני אדם.

 

"ראיתי אנשים קופצים למים. לפחות 50 מהם שחו לעבר החוף. אנשים בכו והיו מבועתים. כולם היו צעירים מאוד, בני 14 עד 19", סיפרה אניטה ליין, בת 42, המתגוררת כמה מאות מטרים מהאי. רבים מאלה שהצליחו להימלט מברייויק מצאו מקלט במבנים סמוכים, בעוד הדי היריות נשמעים סביב. חלק אחר הסתתר ביער על האי או ניסו להימלט מהמקום בשחייה. לאורך כל שעות הלילה סרקו סירות ומסוקים את המקום בניסיון לאתרם.


חלונות לשכתו של ראש הממשלה התנפצו, אוסלו (צילום: AP)

   

"ראיתי שיורים באנשים וניסתי לשמור על שקט. התחבאתי מאחורי כמה סלעים. ראיתי אותו (את ברייויק) רק פעם אחת כ-20-30 מטרים ממני. חשבתי על כל האנשים שאני אוהב. הייתי מפוחד מאוד", סיפר יורגן בנון, אחד מניצולי הטבח. זמן קצר אחר כך הגיעו כוחות הביטחון הנורבגים למקום והצליחו להשתלט על ברייויק. הם גם מצאו במקום מטעני חבלה שלא פוצצו.

 

"ערפל של פסולת" באוסלו

חלק מניצולי הטבח נלקחו למלון בכפר סונדוולן, הנמצא בסמוך לאי. דנה ברזינגי, ניצול בן 21, סיפר: "הוא עמד שם במדים של שוטר והורה לנו להתקרב אליו. אז הוא שלף נשק ותחמושת מתיק וירה. חלק מאיתנו העמדנו פני מתים. אלא שהוא עשה וידוא הריגה. איבדתי כמה חברים".

 

הפיגוע הראשון אירע סמוך לבניין ממשלתי באוסלו בשעות אחר הצהריים וגרם להרס גדול. זגוגיות לשכת ראש הממשלה, ינס סטולטנברג, התנפצו מעוצמת הפיצוץ. סטולטנברג לא היה במבנה בשעת הפיגוע והיה אמור, אגב, לנאום היום בפני באי כנס הצעירים. נזקים נגרמו גם למשרדי הנפט ואוצר וכן לכמה מערכות עיתונים הנמצאים בסמוך. משטרת אוסלו הורתה לתושבים לפנות את לב העיר וחיילים תפסו עמדות ברחובות.

 

צפו בנזקים הגדולים באוסלו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

במסיבת עיתונאים שקיים אמש, הבהיר סטולטנברג כי עמו מאוחד בזמנים קשים וציין כי מחשבותיו נתונות עם משפחות הקורבנות. "יש לי מסר למי שתקף אותנו, זה מסר מכל נורבגיה - לא תצליחו להרוס אותנו, את הדמוקרטיה שלנו, ואת המחויבות שלנו לעולם טוב יותר", אמר.

 

ראש ממשלת נורבגיה דיבר בשעה שעדיין לא היה ידוע מי עומד מאחורי הפיגוע, ועלתה אפשרות כי מדובר בפעולה של האיסלאם הקיצוני. הארגון בשם "אנסר אל-ג'יהד אל-עלאמי" אף לקח אחריות לפיגועים ואמר כי מדובר בנקמה על הנוכחות הצבאית של נורבגיה באפגניסטן ועל העלבת הנביא מוחמד. נטילת אחריות זו, כך נראה לפי שעה, נראית ככוזבת.

 

"זה יהיה מוזר מאוד אם יתברר שמדובר בפיגוע של הג'יהאד העולמי שכן מדובר במשהו הנוגע לפוליטיקה המקומית. אם זה טרור איסלאמי הם היו מתמקדים במרכזים המוניים ולא באי נידח שמתקיים בו כינוס של צעירי מפלגת השלטון", הסביר החוקר הפוליטי יאקוב גודזימירסקי. לדבריו, הימין הקיצוני נמצא במגמת התחזקות בנורבגיה, כמו במקומות אחרים בצפון אירופה, על-רקע התגברות ההגירה. 

 

אזור הפיגוע באוסלו נראה גם הבוקר כאזור מלחמה. חלקי מתכת וזכוכית מהמבנים שנפגעו מפוזרים לכל עבר וגם גם מסמכים רבים. איאן דאטון, תייר השוהה במלון סמוך, סיפר: "הכל קבור בהריסות. אנשים הולכים בתוך ערפל של פסולת. אין כאן פניקה. אנשים פשוט נמצאים בהלם. אף אחד במדינה כל כך בטוחה ושקטה כמו נורבגיה לא חשב שדבר כזה אפשרי".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירת הפיגוע באוסלו
צילום: AP
צילום: מתוך פייסבוק
החשוד ברצח. אנדרס ברינג ברייויק
צילום: מתוך פייסבוק
מהיעד הראשון אל היעד השני
צילום: AFP
ראש הממשלה סטולטנברג
צילום: AFP
מומלצים