שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר

עימות לילי בהפגנה: "ראו שגם השוטרים בעדנו"

43 נעצרו בלילה של חסימות כבישים בת"א. "זה היה מוזר", שחזרו אנשי האוהלים, "למרות האלימות, ראו שגם השוטרים תומכים בנו". נהג מונית: "המשטרה עשתה טעויות של טירונים". 11 יובאו להארכת מעצר. נתניהו צפוי להיפגש עם המפגינים

כשהבוקר עלה היום (א') על תל-אביב, היא לא נראתה שונה מבכל יום ראשון. אבל בשדרות רוטשילד לא זזו ממקומם מאות האוהלים של הצעירים המפגינים נגד מצוקת הדיור, ובקרב מובילי המחאה ניכרת תחושה שהבוקר הזה, שבא שעות אחרי שעשרות אלפים הטריחו את עצמם להפגנת הענק בכיכר "הבימה", הוא שחר של עידן חדש, של ימי מהפכה.

 

מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet

 

מעצר מפגינים הלילה בתל-אביב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שעות אחרי ההפגנה, שמספר המשתתפים בה הפתיע לטובה אפילו את המארגנים עצמם, התעמתו הלילה פעילי מחאה עם שוטרים ברחובות הסמוכים למקום העצרת. לאחר שזו הסתיימה, חסמו מאות מהמשתתפים את צומת הרחובות אבן גבירול-קפלן בתל-אביב, והמשטרה פיזרה אותם בעזרת סוסים ועשרות אנשי יס"מ. מפגינים זרקו לעבר השוטרים בקבוקים, חפצים וגם רימוני עשן. בהמשך הם חסמו גם את שדרות בן-ציון בתל-אביב.

 

עצרת המחאה אמש

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

במשטרה סיכמו את הלילה הסוער עם 43 בני אדם שעוכבו לחקירה או נעצרו בעקבות חסימת כבישים, תקיפת שוטרים והשלכת רימוני עשן, והיום יובאו 11 מתוכם להארכת מעצר בבית משפט השלום בעיר.


דגלים וכרזות בהפגנה אמש, לפני החסימות והמעצרים (צילום: ירון ברנר)

 

"הסיטואציה הייתה מוזרה מאוד", שחזרה הבוקר סתיו שפיר, ממארגני המחאה. "כיתרו אותנו לפתע שוטרים משני הצדדים, ולא נתנו לנו לעבור. נוצר מצב שבו נעמדנו באמצע, ומשני הצדדים ניצבו שוטרים רכובים על סוסים. בשלב מסוים הגיע קצין בכיר יותר בליווי שוטרים נוספים, ואז החלו לבצע מעצרים רק כי חסמנו את הכביש".

 

שפיר טענה כי היו רגעים שבהם השתמשו השוטרים באלימות מוגזמת, כביכול מבלי שהמפגינים התפרעו, אך ציינה גם כי אפשר היה להרגיש את ההזדהות מצדם: "למרות האלימות שנקטו חלק מהשוטרים, לפחות במקרה של חלקם יכולנו לראות שהם תומכים במאבק שלנו ומבינים שהוא צודק". המשטרה מצדה טענה כי מפגינים תקפו שוטרים, וכי אנשיה אפשרו לפעילי המחאה לחסום כביש למשך חצי שעה, אך לאחר מכן החליטו לפנותם.

 

על אף האירועים האלימים שרו במהלך האירוע מאות מפגינים לשוטרים: "אדוני השוטר, גם אתה שווה יותר". אחד השוטרים נשמע אומר לחברו: "שמע, הם צודקים". אחד מנהגי המוניות שרצה לחצות את הצומת ולא הצליח דווקא הזדהה עם המפגינים: "אני לא מבין את המשטרה, זה לא שהם חסמו פה את כביש מספר 1 בבוקר. הם חוסמים צומת באחת בלילה, כשיש כמה דרכים עוקפות. השוטרים היו צריכים לעמוד בצד ולתת להם ללכת תוך חצי שעה-שעה. ההתערבות של המשטרה היא טעות של טירונים. למה ללבות את האש?".

 

שוקלים להפגין מול בתי השרים

העצרת אמש הייתה אחד ממפגני המחאה החברתית הגדולים ביותר שנראו בארץ בשנים האחרונות. עשרות אלפים צעדו מכיכר הבימה לרחבת מוזיאון תל-אביב, ומחו על מחירי הדיור ההולכים ומאמירים ועל התגובה הרפה של הממשלה. הפגנת הענק השתלבה בזו של המתמחים, בחרם על מוצרי החלב ובמאבק נגד מחירי הדלק - ובעצרת כונתה המחאה "תחילתה של מהפכה חברתית".


רוצים פיתרון. ראשי המחאה לא שמעו על פגישה עם ביבי (צילום: ירון ברנר)

 

הבוקר נודע ל-ynet כי אחרי שבוע וחצי של מחאת אוהלים בכל רחבי הארץ, צפוי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להיפגש עם ראשי המפגינים. עדיין לא ברור עם מי מהם הוא ייפגש, ומובילי המאבק אמרו כי עדיין לא ידוע להם על פגישה כזו. מנגד, הם שוקלים להתחיל להפגין מול בתיהם של שרים בממשלתו של נתניהו.

 

במהלך ימי המחאה הגיעו כמה וכמה פוליטיקאים להיפגש עם יושבי מחנות האוהלים, ואחדים מהם גורשו בבושת פנים. בין אנשי הציבור שספגו קבלת פנים צוננת היו ח"כ מירי רגב, ח"כ אבישי ברוורמן, ראש העיר תל-אביב רון חולדאי והמועמד לראשות מפלגת העבודה עמרם מצנע.

 

השר ברק: צריך פיתרון מהיר ותכליתי

בהפגנה אמש השמיע הקהל קריאות בוז לנתניהו. "באנו לקחת את המדינה שלנו בחזרה", הכריזה דפני ליף, יוזמת המחאה. "אני בשוק ממה שקורה כאן. אני חושבת שזה לא ייאמן כמה אני וכל אדם שפתח אוהל בשבוע האחרון התרגלנו לכעוס לבד", אמרה למראה ההמונים שהתקבצו בתל-אביב מכל קצוות הארץ - מהגליל ועד הנגב. "הייאוש היה אדיר, אבל אנחנו לא לבד. בחיים לא חשבתי שבזה שאוותר על הדירה שלי - אמצא את הבית", אמרה.


השרים מסכימים: המחאה צודקת, לא לתפוס טרמפ (צילום: ירון ברנר)

 

שר הביטחון, אהוד ברק, אמר הבוקר כי מצוקת הדיור היא מצוקה שנוגעת לצרכים יסודיים של אזרחים צעירים, וכי על הממשלה לספק במהירות ובאופן תכליתי פתרונות, גם אם לא כאלה של "מהיום למחר". "צריך ליצור מצב שבו אנשים צעירים שיוצאים לעבודה ומשרתים במילואים יוכלו גם לרכוש לעצמם דירה", אמר ברק במהלך ביקור בבקו"ם, לרגל הגיוס לגולני וכמה חטיבות חי"ר נוספות.

 

"הנושא הזה כמוהו גם נושאים אחרים כמו חשמל, מים ודלק, הנוגעים לעול הכבד מאוד של המסים העקיפים", אמר ברק. "למי שמכיר את הכלכלה - אלה הכי פחות הוגנים, כי הם נופלים בצורה שווה על אלה שיכולים להרשות לעצמם ועל אלה שקשה להם. אלה דברים שנצטרך לשבת עליהם בממשלה ולפעול לגביהם".

 

ליברמן: שטייניץ שר אוצר מצוין

בישיבת הממשלה הבוקר התייחס שר החוץ, אביגדור ליברמן, לדיווחים על כך שנתניהו שוקל להחליף את שר האוצר, יובל שטייניץ, ולקריאות לפטרו: "שטייניץ הוא שר מצוין. נתוני המשק הישראלי הם נתונים טובים מאוד למרות כל הבעיות. נתוני האבטלה והצמיחה טובים. ההזנחה בתחום הדיור לא התחילה אתמול, ואף אחד לא מתאר לעצמו שזה ייפתר מהר. כשמתחילות ההפגנות, המון פוליטיקאים מנסים לתפוס על זה טרמפ".


חוסמים את אבן גבירול פינת קפלן בתל-אביב (צילום: רועי אלמן)

 

השר עוזי לנדאו הוסיף: "צריך לחשוב על תכנית רצינית, אין לכך פתרונות קסם. יחד עם זאת, הממשלה צריכה להתערב

בשוק, אין ברירה. זוגות צעירים בישראל מתמודדים עם עליית מחירים - חלקם בעקבות עליית מחירים בכל העולם אך את חלקם ביכולת הממשלה לשנות".

 

שר המדע והטכנולוגיה, דניאל הרשקוביץ', אמר כי מחאת הדיור צודקת: "יש מחסור רציני בדיור שנמשך כבר כמה שנים. מדובר במחסור של כמאה אלף דירות. היום תושבי ישראל נאלצים לשלם מחירים מופקעים. יש יותר התחלות בנייה, אך אנו צריכים לשאול את עצמנו אם אנו עושים מספיק".

 

בהכנת הידיעה השתתפו מורן אזולאי, אלי סניור, אטילה שומפלבי ויאיר אלטמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שוטרים נהגו באלימות". מפגינים אמש
צילום: ירון ברנר
ההתפרעות הלילה. המשטרה: "שוטרים הותקפו"
צילום: בן קלמר
"ב' זה אוהל". נושאים את הבית החדש על כפיים
צילום: ירון ברנר
מומלצים