שתף קטע נבחר

 

טורקיה וההתנצלות: ליברמן לוחץ, ברק רוצה זמן

שרי השמינייה אמורים להתכנס היום שוב לדון בפרשת המשט אשתקד, כשברקע דרישת טורקיה להתנצלות למרות דו"ח פאלמר. ליברמן מתעקש ש"אין סיבה להתנצל", לנדאו טוען שהתביעות יגיעו בכל מקרה, וברק מבקש "לא לענות השבוע"

אחרי שורת דחיות עקב חילוקי דעות, השבוע אמור להיות מוגש דו"ח ועדת פאלמר שמינה מזכ"ל האו"ם, בעקבות אירועי המשט לרצועת עזה בשנה שעברה. שרי ה"שמינייה" של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמורים לדון היום (א') בנושא, ומכיוון שר החוץ, אביגדור ליברמן, ניכר לחץ שלא להיענות לדרישות להתנצלות על הרג תשעת הפעילים הטורקים. טורקיה מתנה את השבת היחסים לסדרם בהתנצלות ישראלית.

 

"אני בעד שיפור היחסים, אך הדבר הזה לא צריך להיות על חשבון ישראל בלבד", אמר ליברמן בכניסה לישיבת הממשלה הבוקר. "זה אינטרס של שתי המדינות לשפר את היחסים, ואנו מוכנים לכך שהכדור בצד הטורקי. אין שום סיבה שמדינת ישראל תתנצל, יש כאן חיילים שנשלחו לבצע את משימתם בלב ים".

 

ליברמן טען שהנושא לא צפוי להוביל למשבר קואליציוני גם אם תהיה התנצלות. "בין אם תהיה או לא תהיה הסכמה בנושא הזה בתוך הממשלה, הממשלה תמשיך להיות יציבה וחזקה. לממשלה הזו יש עוד הרבה מה לעשות גם בנושא הטורקי, גם בנושא הדיור וגם בנושאים אחרים. אנו לא מנהלים משא ומתן בתקשורת".


חיילי צה"ל משתלשלים אל ה"מרמרה" בשנה שעברה (צילום: דובר צה"ל)

 

שר הביטחון, אהוד ברק, התייחס הבוקר גם הוא לדו"ח פאלמר ולחילוקי הדעות עם טורקיה: "אני מקווה שלא נצטרך לענות על הדברים הללו השבוע, ושיינתן זמן נוסף לבחון את הדברים הללו לעומקם. כולנו מבינים את אותם הדברים. יש לנו עניין ממדרגה ראשונה להגן על קצינים, מפקדים וחיילים מפני האפשרות של תביעות בחו"ל. במציאות הזו נצטרך לשקול את דברינו בהמשך".

 

השר הרשקוביץ: יש גבול שאסור לנו לעבור

אף שוועדת פאלמר תציג את מסקנותיה לבאן קי-מון רק בהמשך השבוע, בתחילת החודש דווח כבר כי הוועדה, שבה חברים מומחים בינלאומיים ונציגים מישראל ומטורקיה, קבעה כי אף שצה"ל הפעיל כוח מוגזם - עצם פעולתו הייתה לגיטימית. הגשת הדו"ח נדחתה בשלושה שבועות מהמועד המקורי, כנראה משום שהטורקים סירבו להשלים עם מסקנותיו. ניסיון גישור בין ירושלים לאנקרה כדי להביא לעידון התמיכה בישראל והביקורת על טורקיה - לא הניבו פירות.

 

טורקיה ממשיכה לדרוש מישראל להתנצל על אירועי המשט ולפצות את משפחות ההרוגים והפצועים. בישראל לא מוכנים להתנצל, גם משום שיש בכך הודאה באחריות - מהלך שעלול לסבך את אנשיה משפטית. בשבוע שעבר אמר המשנה לראש הממשלה, משה (בוגי) יעלון, שהיה אמון מטעם ממשלת ישראל על מאמצי הפיוס עם טורקיה, כי הוא אינו רואה כעת סיכוי להגיע להסדר, משום שממשלת ארדואן מתבצרת בעמדתה.

 

גם שר התשתיות, עוזי לנדאו, הדגיש הבוקר כי האחריות מוטלת על אנקרה: "טורקיה היא זו שצריכה להתנצל על כך שהייתה מעורבת בפרובוקציה של ה'מרמרה', וכל הסימנים מובילים לכך שהיא עומדת מאחורי ארגון הטרור IHH. כשמנסים

להלך עליך אימים ויש כיוון ושינוי מדיניות לאיסלאם, איראן, חיזבאללה וסוריה, צריך להבין שמי שייכנע ללחץ ויתנצל - הדבר יוביל לכך שייקחו את זה כהוכחה לכך שאנו אשמים. גם אם נתנצל, התביעות יגיעו, והגיע הזמן שנפסיק להתנצל ולהצטדק".

 

שר המדע והטכנולוגיה, דניאל הרשקוביץ, הוסיף: "אני חושב שאיומים זה לא הסגנון שלנו. טורקיה הייתה בעלת ברית של מדינת ישראל, ואנו מקווים שהיא תמשיך להיות. יחד עם זאת, יש גבול שאל לנו לעבור אותו. עומד להתפרסם הדו"ח של האו"ם על אירועי המרמרה, וממנו ברור שמי שצריך להתנצל היא לא מדינת ישראל. מדינת ישראל אין לה על מה להתנצל, אנחנו לא תמכנו בפעילות אלימה כנגד הטורקים, ואין מקום לפיצויים או תביעות נגד חיילי צה"ל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החוץ ליברמן. "שיפור היחסים הוא אינטרס של שתי המדינות"
צילום: נועם מושקוביץ
השר ברק. "להגן על החיילים"
צילום: ירון ברנר
מומלצים