הסבסוד לפולין יגדל: "נוכל לצמצם פערים"
התוכנית שהציג שר החינוך, לפי המדינה תגדיל את הסבסוד לבני נוער משכבות חלשות המעוניינים להצטרף למסע לפולין, מעוררת תקווה בקרב הנוגעים בדבר. "נוכל להתעסק יותר בהכנה למסע ופחות בחיפוש מלגות וגיוס כספים", אמרה מנהלת בית ספר
במערכת החינוך קיבלו אמש (יום ב') בשביעות רצון את הודעת משרד החינוך על הגדלת הסבסוד לתלמידים המעוניינים לנסוע לפולין במסגרת משלחות בתי הספר. יושב ראש המועצה לשלום הילד, יצחק קדמן, אמר כי התוכנית היא "צעד בכיוון הנכון", אך גם קרא לשר החינוך, גדעון סער, לעשות צעד נוסף, ולאפשר לתלמידים לנסוע לפולין מבלי לשלם כלל.
שר החינוך סער הציג היום בוועדת החינוך של הכנסת את התוכנית החדשה, שלפיה מדי שנה יוקצו 50 מיליון שקל לסבסוד הנסיעה של תלמידים לפולין לפי קריטריונים סוציו-אקונומיים. הצעד נועד לשנות את המצב הקיים, שבו רוב התלמידים במשלחות לפולין באים מרקע כלכלי מבוסס יחסית. במשרד החינוך מצפים שהתוכנית תביא לגידול משמעותי במספר המשתתפים במשלחות שיזכו לסבסוד ממשלתי - מאלפים בודדים כיום לכ-40 אלף.
בני נוער ישראלים במצעד החיים בפולין (צילום: AFP)
"מדובר בתוכנית יפה אך לא מספקת, כי עדיין יהיו תלמידים רבים שיצטרכו לממן כ-30% מעלות המשלחת ולעמוד בתשלומים המגיעים עד כדי אלפיים שקלים", אמר קדמן, "בעבור משפחה במצוקה מדובר בהוצאה גבוהה מאוד. אין ספק שהתוכנית היא צעד בכיוון הנכון, אבל זה המקום לקרוא לשר החינוך לעשות צעד נוסף קדימה, ולאפשר את הנסיעה לפולין כתוכנית חינוכית הפטורה מתשלום".
יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אתי בנימין, בירכה על התוכנית ואמרה כי ההורים ציפו להחלטה הזו שנים רבות. "בשל עלות משלחת המסע לפולין הפך למסע לילדי עשירים בלבד. אני מקווה מאוד שכעת, בעזרת המימון הממשלתי החדש, גם ילדי עניים ומעמד הביניים יוכלו לצאת למסע ונוכל להתחיל לצמצם את הפערים בין העשירים לעניים, לפחות בנושא חשוב זה של משלחות תלמידים לפולין".
התכנון: סבסוד לפי חלוקה לעשירונים
על פי התוכנית, יקציב משרד החינוך 35 מיליון שקל לסבסוד ואילו מרכז השלטון המקומי יהיה אחראי להעברת שאר הסכום. המודל החדש ימיין תלמידים על פי מצבם הכלכלי, וישייכם ל"עשירוני טיפוח", כמתואר בטבלה:
מדד הטיפוח | גובה הסבסוד |
9-10 | 70% הנחה |
7-8 | 45% הנחה |
5-6 | 30% הנחה |
1-4 | ללא הנחה, אלא על פי החלטת ועדת חריגים |
מנהלת תיכון ברנקו וייס בבית שמש, עליזה בלוך, סיפרה כי במשך השנים נאלצו אנשיה להתמסר לעיסוק אינטנסיבי בבקשה לתרומות ומלגות ובגיוס כספים, כדי שהשיקול הכספי לא ימנע מתלמידים לצאת למסע לפולין. "משרד החינוך בהחלט ראוי לשבחים על התוכנית החשובה", אמרה, "המסע לפולין הוא מאוד משמעותי לבני הנוער, במיוחד לפני השירות הצבאי, ויש לו השפעה עצומה על גיבוש הזהות האישית והלאומית של התלמידים". היא הביעה תקווה שכעת יוכל בית הספר להשקיע את מירב המאמצים בהדרכת התלמידים לקראת המסע.
בבית קברות בוורשה. "נפלא שיותר תלמידים יוכלו לצאת" (צילום: יוסי זליגר)
הנסיעה לפולין עומדת כיום על כ-5,500 שקל לתלמיד. לפני כשלוש שנים עמד הסבסוד השנתי על מיליון שקלים בלבד, ולפני כשנתיים עלה הסבסוד לחמישה מיליון שקלים בשנה. כעת הוא יגיע לגובה שיא. "בתור תלמיד שכבר היה בפולין אני
חושב שזה נפלא שכעת יותר תלמידים יוכלו לחוות את החוויה המדהימה הזו שמשפיעה על כל החיים", אמר סגן יו"ר מועצת התלמידים הארצית, איתי כהן, תלמיד כיתה י"ב מתיכון "עומר". "השואה היא חלק מההיסטוריה של עם ישראל, ולמשלחות לפולין יש השפעה חשובה על עיצוב הערכיות והלאומיות של החברה הישראלית".
יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ אלכס מילר, בירך אף הוא על סבסוד המשלחות לפולין. "70 שנה לאחר הזוועות, מהוות המשלחות לפולין נדבך חשוב בהבנה ובזיכרון של השואה והגבורה, ולכן כל צעד שיגדיל את מספר התלמידים שיזכו לחוות את החוויה הזו וימנע ביטולים מסיבות כלכליות - הוא מבורך".