בנק יהב - הזול ביותר בתעריפי השירותים הנפוצים
דו"ח בנק ישראל: ההוצאה החודשית הממוצעת לחשבון בבנק יהב עומדת על 6.1 שקל לעומת הבנקים ערבי ישראלי, אגוד והבינלאומי, שם ההוצאה היא הגבוהה ביותר - מעל 22 שקל. בנק הפועלים הוא הזול ביותר מבין חמשת הבנקים הגדולים - 12.9 שקל
בנק יהב שומר על מקומו כבנק הזול ביותר בתעריפי השירותים הנפוצים – ניהול חשבון עובר ושב והחזקת כרטיס אשראי, כך עולה מנתוני הכנסות הבנקים מעמלות ברבעון הראשון של 2011, שמפרסם היום (ג') הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל. הדיווח החצי שנתי מוגש הבוקר לוועדת הכלכלה של הכנסת.
ההוצאה החודשית הממוצעת לחשבון בבנק יהב עומדת על 6.1 שקל לעומת ערבי ישראלי, אגוד והבינלאומי, שם ההוצאה היא הגבוהה ביותר - מעל 22 שקל.
מבין חמשת הבנקים הגדולים, ההוצאה החודשית הממוצעת לחשבון הזולה ביותר נמצאה בבנק הפועלים 12.9 שקל והיקרה ביותר – בבנק הבינלאומי 22.3 שקל.
לטענת בנק ישראל, ההוצאה על סל השירותים הנפוצים בעו"ש (כולל מסגרת אשראי) בחמשת הבנקים הגדולים פחתה ריאלית בכ-8%, מ-15.59 שקל ברביע הראשון של שנת 2010, ל-14.98 שקל ברביע הראשון של שנת 2011.
נתוני הפיקוח מתבססים על השוואת תמהיל פעולות זהה בין כלל הבנקים. עם זאת יש לציין, כי בבדיקת הפיקוח על פי תמהיל הפעולות הנהוג בכל בנק בפועל, העמלה הגבוהה ביותר משולמת בבנקים אגוד (18.59 שקל) מרכנתיל (19.51) ופאג"י (32.29).
ההוצאה החודשית הממוצעת בגין החזקת כרטיס אשראי נפוץ עמדה על 6.79 שקל ברבעון הראשון של שנת 2011 ירידה של כ- 13%, בהשוואה לרבעון הראשון של שנת 2010. ההוצאה החודשית הממוצעת בגין החזקת כרטיסי ישראכרט, המהווים כ-38% מכלל הכרטיסים, עומדת על 3.96 שקל; בגין החזקת כרטיסי לאומי קארד, המהווים כ-33%, היא 7.09 שקל; ובגין החזקת כרטיסי כא"ל, המהווים כ-29% מכלל הכרטיסים, עומדת ההוצאה על 10.20 שקל.
שונות גבוהה נרשמה גם ביחס לעמלה בפועל בגין החזקת כרטיס אשראי: בעלות הממוצעת לכרטיס בגין כרטיסים מסוג מקומי, בינלאומי וזהב – ישראכרט היא הזולה ביותר, ואילו כא"ל היא היקרה ביותר.
בבנק ישראל מסבירים כי למרות העמלה התעריפית הגבוהה, בפועל מעניקים הבנקים הנחות והטבות שונות למגזרים מסויימים, מה שמוביל לפער משמעותי בין העמלה הרשומה בתעריפון לעמלה הממוצעת הנגבית מהלקוחות.
הטבה לאזרחים הוותיקים: חוץ ממזרחי-טפחות
בפיקוח על הבנקים מציינים כי מרבית הבנקים (פועלים, דיסקונט, בינלאומי, אגוד, פועלי אגודת ישראל, ירושלים, יהב, מרכנתיל, אוצר החייל ומסד) נענו לקריאת הפיקוח ובמהלך החודשים הקרובים ייערכו למתן הטבה, באופן אוטומטי, לאוכלוסיית האזרחים הוותיקים, בהגיעם לגיל הקובע על פי החוק. "הסדר וולונטרי זה מבטא נכונות של בנקים לפעול אף מעבר לשורת הדין, שכן ההסדר הקבוע בחוק מתנה בפנייה יזומה מצד האזרח הוותיק ובהצגת תעודה" אומרים בפיקוח. בולט בהיעדרו מזרחי-טפחות, שלא נענה לקריאה.
בנק לאומי ובנק ערבי-ישראלי החילו את ההסדר הוולונטרי האמור מיוזמתם לפני כשלוש שנים, ואילו יתר הבנקים כאמור, למעט בנק מזרחי-טפחות, מצטרפים להסדר זה כעת. הדבר נועד לאפשר לכלל אוכלוסיית האזרחים הוותיקים לממש את ההטבה המגיעה להם על פי הדין. הפיקוח על הבנקים מזכיר כי מכוח ההטבה האמורה, האזרחים הוותיקים זכאים לבצע מדי חודש 4 פעולות על ידי פקיד במחיר של פעולות בערוץ ישיר, הנמוך משמעותית.
בפיקוח קוראים לציבור הלקוחות להיעזר במחשבונים, במידע השימושי, בטיפים לחיסכון ובהשוואות הנוספות המצויים באתר האינטרנט של בנק ישראל, לצורך בדיקת התנאים המוצעים בבנקים השונים, לניהול משא ומתן עם בנק או חברת כרטיסי אשראי ולקבלת החלטות לגבי הבנק הכדאי ביותר עבורם לניהול חשבון.