שתף קטע נבחר
 

בדרך לחוק: איסור על עקירת ציפורניים לחתולים

ועדת החינוך בכנסת אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק לאיסור עקירת ציפורניים לחתולים, למעט במקרים חריגים בהם החתול או בעליו מצויים בסכנה בריאותית. העונש על ביצוע ניתוח בניגוד לחוק הופחת לשנת מאסר בפועל

תקווה חדשה להפחתת הסבל לחתולי הבית? ועדת החינוך והתרבות בכנסת אישרה היום (ג') לקריאה ראשונה את הצעת החוק האוסרת עקירת ציפורניים לחתולים, שלא למטרות רפואיות. הצעת החוק תובא להצבעת מליאת הכנסת בקריאה ראשונה לקראת מושב החורף בעוד כשלושה חודשים.

 

הצעת החוק של איתן כבל (עבודה), יואל חסון (קדימה), דב חנין (חד"ש) וניצן הורוביץ (מרצ), הוגשה בתיאום עם משרד החקלאות ואושרה פה אחד על ידי כל חברי הוועדה.

 

ח"כ כבל, יו"ר שדולת בעלי החיים בכנסת, אמר במהלך הדיון כי "מי שמגדל חתולים ולשיטתו, יש להם מנהג מגונה לשייף את הציפורניים שלהם על הרהיטים, שלא יגדל אותם. לצערי, הסתבר שיש יותר ויותר מקרים של אנשים שמחזיקים חתולים ומחליטים לשלוח אותם לוטרינרים שיעקרו לחתולים את הציפורניים. זו פעולה אכזרית ולחתולים שיוצאים החוצה לרחוב, זהו גזר דין מוות". 

 

חובת הצגת אישור רפואי של בעלי החתול

על פי התיקון בהצעת החוק, כדי למנוע חשיפת וטרינרים לאחריות פלילית, בעלי החתולים הסובלים מבעיות בריאותיות או מערכת חיסונית חלשה, וחוששים כי שריטת החתול עלולה לגרום להם לנזק, אך מעוניינים לבצע את הניתוח לחתול, יהיו חייבים להציג אישור רפואי לווטרינר המנתח לפני ההליך. בנוסף, הניתוח יאושר לביצוע רק במקרים בהם הדבר נחוץ לשמירה על בריאות החתול.

 

בהצעת החוק שתובא להצבעת מליאת הכנסת בקריאה ראשונה במושב החורף, יובהר כי הווטרינר יחוייב להסביר לבעלי החתול, בתום הניתוח כי לא יהיה רשאי להוציא את החתול החוצה. במשרד החקלאות הבהירו כי וטרינר שלא יעשה כן, יהיה חשוף לדין משמעתי. 

 

סרטון של עמותת "PawProject" נגד עקירת ציפורניים לחתולים

 

העונש הופחת לשנת מאסר בפועל

בתום הדיון, הוחלט להפחית את העונש הקבוע בחוק צער בעלי חיים משלוש שנות מאסר לשנה אחת. כבל הבהיר כי אין לו התנגדות בכל הנוגע להפחתת העונש, מאחר שבתי המשפט עדיין לא הטילו את העונש המקסימלי הקבוע בחוק למורשעים בעבירות של התעללות וכי קיימת בעיה קשה של אכיפת החוק.

 

בארגון הגג של ארגוני החיות "נח" - התנגדו להפחתת הענישה. "עד היום אקט עקירת הציפורניים היה עבירה על חוק צער בעלי חיים ואנו מתנגדים להפיכתו לקנס מנהלי. בגלל שאנו נתקלים בחוסר אכיפה עקב סדרי עדיפות של המערכת בענישה נגד מתעללים ויש להשאירו לשלוש שנות מאסר", אמרו נציגי הארגון.

 

ניתוח בלתי הפיך. נאסר במדינות רבות בעולם

ניתוח עקירת הציפורניים שלא למטרות רפואיות, מתבצע לדברי ווטרינרים בעיקר עקב רצונם של בעלי החתולים להגן על הריהוט הביתי מפני ציפורני החתול. זהו ניתוח בלתי הפיך, הגורם לכאב רב לחיה. לאחר הורדת הציפורניים, הן לא תצמחנה שוב, מאחר שמתבצעת כריתה של הפרק האחרון של האצבע.

 

תקופת ההחלמה נחשבת לארוכה ובמהלכה, כפות רגליו של החתול תהיינה חבושות במשך כשבוע והוא לא יוכל לדרוך על אצבעותיו.

 

עקירת הציפורניים לא רק שמשבשת את שיווי המשקל של החתול, אלא גם פוגעת ביכולתו ללכת, לחפור ולקפוץ. בנוסף, היא מותירה אותו חסר הגנה מפני תקיפות או יכולת לטפס על עצים.

 

לעיתים, בעקבות הניתוחים חלים סיבוכים בפרקי האצבעות של החתולים ועל פי מחקרים שנערכו בשנים האחרונות בארה"ב, חתולים שעברו את הניתוחים הם בעלי סיכון גדול יותר לסבול מבעיות התנהגות ואגרסיות.

 

הצעת החוק הוגשה ארבע פעמים מאז 2006, על ידי חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית במטרה להביאה לאישור הכנסת, אך ללא הצלחה. בתיקון להצעת החוק, הוסכם כי לא לאפשר לחיה שציפורניה נעקרו, לצאת מחוץ למקום המחייה שלו, מאחר שהדבר יחשוף אותה לסכנת פגיעה. יוזמי ההצעה מדגישים כי הדבר יאושר אך ורק במידה שהחתול יוחזק במקום סגור וללא אפשרות לצאת לרחוב.

 

אוהבים חתולים? בואו לעמוד המיוחד

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החתולים סובלים מכאבים ונטולי יכולת להגן על עצמם
צילום: רויטרס
ההצבעה לקריאה ראשונה - אחרי מושב הקיץ
צילום: Index Open
מומלצים