עיני: "מיום ראשון - נתגייס למאבק בכל האמצעים"
ההסתדרות מתגייסת למאבק הציבורי: יו"ר הארגון קרא לממשלה לנהל מו"מ עם הגורמים הרלוונטיים עד צאת השבת, והזהיר במאבק כולל: "מעמד הביניים הולך ונעלם. הממשלה התאהבה במסים שלה". עיני קרא לרה"מ "לגלות אחריות ולהרים את הכפפה. יש לחזור לדיור הציבורי"
שבועיים לאחר שהחלה מחאת האוהלים , נכנסה ההסתדרות לתמונה: יו"ר הארגון, עופר עיני, קרא היום (ד') לממשלה ולכל הגורמים ה"רלוונטיים" להיכנס למו"מ עד צאת השבת הקרובה, ואיים כי ביום א' ייצטרף הארגון למאבק בכל האמצעים העומדים לרשותו. מסיבת העיתונאים שכינסה ההסתדרות הועברה בשידור חי ב-ynet.
- מחאת האוהלים
- סיקור נרחב ב-ynet
בראשית דבריו אמר יו"ר ההסתדרות עיני כי "המחאה הזאת היא תסריט ידוע מראש בגלל דברים שלא התחילו בממשלה הזאת, אלא עוד בתקופת בייגה שוחט. הממשלה החליטה ביום אחד שממדיניות סוציאליסטית בה המדינה ערבה לאזרחיה, יהיה שוק קפיטליסטי".
אין תקווה לאזרחים
"פעם היה מעמד ביניים, היום הוא הולך ונגמר. זוג שעובד, למד באוניברסיטה, הלך לצבא, מרוויח לכאורה לא שכר מינימום אלא 14 אלף שקל יחד - ועדיין לא גומרים את החודש. הכי גרוע לאזרחים זה להרגיש שאין תקווה. כשאדם מרגיש שאין תקווה הוא במקום שאין לו מה להפסיד", אמר עיני.
הוא הוסיף כי "שאלו אותי בכל כלי התקשורת למה לא הצטרפתי למחאה והתשובה היא שיכולתי לרוץ מכלי תקשורת אחד לשני ולהתלהם אבל האנשים שעושים את המחאה רוצים פתרונות אמיתיים ולא סיסמאות בשליפות מהשרוול. ניסיתי לדבר עם שרי האוצר התמ"ת והשיכון ולהציע פתרונות, יצרתי תוכנית כוללת, אבל לא היה עם מי לדבר".
בנושא הדיור עצמו אמר עיני: "בשבילי דיור בר השגה הוא בבעלות המדינה, במקום להוציא מכרז ולמכור את הקרקע צריך להוציא מכרז ולמצוא קבלן שיבנה עבור המדינה את הקומבינציה הכי גדולה. כל מה שהמדינה תפסיד זו מכירת הקרקע לקבלנים. כדי שלא יווצרו שכונות עוני צריך לדאוג שחלק מהדירות יימכרו בתנאי שוק וחלקן יושכרו בזול. וכן, הממשלה היא זו שצריכה לקבוע את הקריטריונים".
בתשובה לשאלת ynet למה הוא לא התערב בנושא הדיור במשך שלוש שנים של התייקרויות, ענה עיני: "לא רק הדיור מתייקר, הכל מתייקר ובעיקר הדלק וכל הוצאה מכבידה על הוצאה אחרת. פניתי כבר לפני חצי שנה לשר האוצר ולרה"מ ודרשתי לדבר על נושא הדלק - ולא קיבלתי תשובה מאז".
עוד אמר עיני כי "בשנה שעברה היה 15 מיליארד שקל בגביית המסים וזה לא היה צפוי. אז למה לא להחזיר לאזרחים? גם השנה הולך להיות עודף של מיליארדים. אז אומרים יש חוב חיצוני, אבל מה עם החוב של הממשלה לאזרחים? זה עשרות מיליארדי שקלים שאנחנו מממנים".
במהלך מסיבת העיתונאים ארעה תקרית יוצאת דופן כאשר אדם בשם יוסי אדרי מראשל"צ התפרץ לחדר הישיבות של הנהגת ההסתדרות, ובהסכמה בדיעבד של עופר עיני עמד מול המצלמות וסיפר על מצוקתו האישית: "אנשים מנוצלים עד עפר בידי חברות כוח אדם. המצוקה זועקת לשמיים".
בתום מסיבת העיתונאים, שלא לעיני המצלמות, נשאל עיני על ידי כתבים האם בכלל ביקר במאהלי המחאה והאם הוא חושב שמארגני המחאה היו רוצים את הגיבוי הפוליטי של ההסתדרות לאור קבלות הפנים הנזעמות שזכו להם שם פוליטיקים אחרים. עיני השיב: "יש במאהלים הרבה חבר'ה שלנו, משלנו, של הנוער העובד, שמשתתפים בהם כבר שבוע וחצי".
ממטה המאבק נמסר בתגובה להצטרפות ההסתדרות למאבק: "המחאה החברתית מתגברת. הקבוצות והגופים ההולכים ומתרבים שמצטרפים למאבק מראים שהמאבק שהתחלנו הוא מאבק עממי שאינו מובל על ידי שום גוף פוליטי או ממוסד".
מסיבת העיתונאים שכינס עיני באה בהמשך לדיון שהתקיים אתמול בהנהגת ההסתדרות בתל-אביב בנושא מצוקת הדיור, מצבו של מעמד הביניים והמשבר החברתי. זאת, לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר האוצר יובל שטייניץ, ניסו להציג את דרכי ההתמודדות שלהם עם משבר הנדל"ן, הצעות אשר לא התקבלו בצורה אוהדת בקרב ציבור המוחים ברחבי הארץ.
הרשויות המקומיות ינקטו בעיצומים
במקביל, היום הודיע גם יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, כי הרשויות המקומיות פותחות אף הן חזית במאבק הציבורי. לפי הודעתו של בוחבוט, ב-1 באוגוסט יגיעו ראשי ערים רבים למאהלים ברחבי הארץ, ובאותו היום גם יקיימו הרשויות אסיפות הסברה, הפגנות מקומיות ועיצומים במסגרתם לא יקבלו קהל ולא יינתנו שירותים למשרדי הממשלה. זאת, לטענתן, כיוון שהממשלה הפסיקה לשרת את האזרח והפריטה את רוב שירותיה.