מנהיג נולד: מנחם בגין ו"השומר הצעיר" בפולין
העיר הפולנית ברסט-ליטובסק שכיום נמצאת בבלארוס הצמיחה מנהיגים יהודים רבים, ביניהם מנחם בגין, שהיה בילדותו חניך ב"שומר הצעיר". אוסף מתצלומיו של עקיבא קרביצקי
הייתי שמח לפגוש את עקיבא קרביצקי. הוא כבר לא איתנו ופגישתי נערכה עם נכדו, איתן, ועם האלבומים המשפחתיים. אביו של איתן, משה (בנו של עקיבא), גם הוא כבר לא איתנו, אבל בבחרותו, שנות החמישים של המאה הקודמת, היה רקדן בלהקת הסטודנטים של האוניברסיטה העברית בירושלים.
הכוריאוגרף היה מיכה ספירא. אקורדיוניסט: דן בירון. הסטודנטים יצאו במחולות גם בארצות הגולה בליווי תזמורת (יעקב פרי מחצצר) והנחייה של רבקה מיכאלי ויעל דיין. אבל על כך בכתבה הבאה.
נחזור לסבא עקיבא קרביצקי. עקיבא נולד ב-15 ביולי 1902 בברסט-ליטובסק (Brest-Litovsk, ביידיש "בריסק") שכיום בבלארוס, בן שני למשפחה יהודית עם שמונה אחים ואחיות. ברסט-ליטובסק נזכרת בעת החדשה בכמה אירועים. כאן נחתם בשנת 1918 "הסכם ברסט-ליטובסק" בין רוסיה ומעצמות המרכז, לעצמאות פולין, לטביה, ליטא, אסטוניה ,פינלנד ואוקראינה. לאחר "הסכם ריבנטרופ-מולוטוב" חזרו הרוסים לעיר. ביוני 1941 היתה בריסק לעיר הסובייטית הראשונה שכבשו הגרמנים. באוקטובר 1942 הוצאו יהודי העיר להשמדה בתחנת הרכבת ברונה גורה. ביולי 1944 כבש הצבא האדום את העיר.
עיר זו הצמיחה מנהיגים ציונים ויהודים, אולי יותר מערים אחרות באירופה, במיוחד מתנועת הנוער השומר הצעיר שהיתה דומיננטית במקום: מנחם בגין, יעקב חזן וחייקה גרוסמן. כמו כן, באו מעיר זו לא"י שמואל שיינרמן, אביו של אריאל שרון, הרב איסר יהודה אונטרמן והרבנים לבית סולובייצ'יק. גם עקיבא קרביצקי, עליו נספר בכתבה, היה ממנהיגי תנועת השומר הצעיר בעיר, תנועה אליה הצטרף בגיל 17 רק כשהוא היה איש ארגון: פחות דיבר יותר עשה, ועל-כן נבחר להיות גזבר התנועה.
השומר הצעיר בבריסק היה מאוד שונה מתנועת הנוער כאן בארץ. הלבוש ה"שומרי" כלל מדים, זהים למדי צבא, סמלים דגלים ופַרַדות. דיברו הרבה מארקס ואנגלס. עקיבא עסק בארגון מחנות ההכשרה ופעילות תרבות: תיאטרון, תזמורת, ספרייה ציבורית, מסיבות וטיולים לחברי התנועה. הוא הביא את ראשי הקהילה היהודית בעיר לתמוך בתנועת הנוער. כך הביא את גם את זאב-דב בעגין להיות מראשי הציבור התומך בתנועת השומר הצעיר. ילדיו של ז.ד. בעגין: רחל ומנחם היו גם הם חברים בתנועת השומר הצעיר בברסט-ליטובסק. רחל היתה מדריכה ומנחם עבר לאחר זמן לארגון הנוער בית"ר.
בשנת 1926 עלה עקיבא לארץ ישראל. בתחילה הצטרף לחבריו לשומר הצעיר עת ישבו בעין גנים ליד פ"ת, אבל כפי שסיפר "עם מארקס ואנגלס לא בא אוכל" ולכן הצטרף עקיבא לקואופרטיב "חרות" לאינסטלאציה, בהנהלת בן דודו יעקב טופול בירושלים. מאז חי את כל חייו בירושלים. בשנת 1933 בנה במו ידיו את ביתו ברח' הירשנבג 14. הוא היה לעצמאי ועל שלט העסק כתב: "עקיבא קרביצקי מקבל כל מיני עבודות אינסטלציה".
ובאמת קיבל עקיבא עבודות מהבריטים כאשר בנו את משטרות הטייגארט ובמחנות הצבא הבריטי במצרים, מתושבים יהודים וערבים מירושלים ומכל הארץ ואף עבד בארמון המלך עבדאללה בעבר הירדן. במלון גלי כינרת יזם וביצע פתרון לביוב כדי שלא ישפך לכינרת, פיתרון שאותו באו לראות בכירי מהנדסי המנדט. הוא היה נשוי לשושנה לבית בורנשטיין מהעיירה ריקי שבפולין, שעבדה רוב ימיה כאחות בהדסה ובמתן בסתר. נולדו להם שני ילדים - חיים ישראל ויואל משה.
נביא לפניכם בכתבה זו מבחר מתצלומיו של עקיבא קרביצקי.
1. חנה (לבית קומורבסקי) ואריה לייב קרביצקי, הוריו של עקיבא. ברסט-ליטובסק. "למזכרת עולם לבננו עקיבא קרביצקי ירושלים ח' ימים לחודש מרחשון תרפ"ז".
2. אוסנה, אחותו של עקיבא תצלום לאחיה למזכרת, מאי 1926 (יודעי יידיש תרגמו עבורנו).
3. בריסק שנות העשרים של המאה הקודמת. הנהגת השומר הצעיר בעיר. שני מימין: מאיר פרידמן ראש הקן השומרי. כולם חמושים בסמלי בוגרים.
4. מייסדי תנועת השומר הצעיר בבריסק. בראש השולחן מאיר פרידמן - ראש הקן, שלישי משמאל עקיבא קרביצקי - גזבר ומארגן הפעולות.
5. מייסדי תנועת השומר הצעיר בבריסק, יושב שני משמאל: מאיר פרידמן - ראש קן השוה"צ בריסק. מעליו עומד עקיבא קרביצקי.
6. קן השומר הצעיר בבריסק: 1- מאיר פרידמן ראש הקן, 2- ז.ד. בגין, 3-ראש העיר, 4-עקיבא קרביצקי, 5- מנחם בגין מניף את דגל הקן.
7. תזמורת תנועת השומר הצעיר. המנצח: גלמן. עקיבא ארגן מגבית גדולה בבריסק כדי לרכוש את כלי הנגינה. גלמן חיבר את מרש עקיבא.
8. "איזה אורקסטרה", תזמורת השומר הצעיר בבריסק. בשנת 1926, כאשר יצא עקיבא עם מאיר פרידמן, מנס וחבר נוסף בדרכם לעלות לארץ ישראל - צעדה התזמורת ברחובות בריסק וניגנה את מרש עקיבא.
9. לעקיבא למזכרת נצח מלאה קורנמן. לאה (קורנמן) דגנית, (עם אחיה). ילידת בריסק, עלתה לארץ בשנת 1924. שחקנית תיאטרון האהל מראשיתו - 1925 - ועד לסגירתו 1969. נישאה לבמאי ומייסד האהל, משה לוי. היתה כישרונית גם בתחום הציור והזמרה. בתה – הזמרת אוהלה הלוי.
10. פלקט בבריסק: "ליבע און יחוס" דראמה ב-4 מערכות, שחקנים: יידישער סקויטן ארגאניזאציע "השומר הצעיר" אין בריסק. שבת 21 נאוועמבר 1925 יאהר. עקיבא היה מארגן פעילות תרבות בבריסק וההכנסות קודש לפעילות הציונית של תנועת הנוער.
11. מכתב תודה ממנהלי הספרייה השומרית בבריסק: א. פיישבין, ואהרון גרינברג, לעקיבא עם עלייתו לארץ ישראל.
12. טיול משותף של חניכי השוה"צ בריסק, צעירים ובוגרים, חלקם כבר התגייסו לצבא פולין (עומדים במדים). 1-מנחם בגין, 2-רחל אחותו.
13. חברי הנהגת השוה"צ המקומית וראשי הקבוצות, פסח תרפ"ה: 1-מנס, 2-פרינגרטן, 3-עקיבא קרביצקי, 4-זיגמן, 5-מרדכי נוימרק, 6-רחל בגין (אחותו של מנחם), 7-מאיר פרידמן, 8-יוסף אלסטר, 9-מאיר לנצי, 10-צילה יונגרמן, 11-חלפי, 12-יעקב לוין, 13-אסתר רימלנד, 14-צבי נוימן.
14. "צום אנדענקונג מיין אלטען גוטען חבר". יוסף לוין וחבר במדי צבא פולני, יחידה 62.
חברים של עקיבא מתנועת השוה"צ שהתגייסו לצבא הפולני שולחים גלוית מזכרת לחברם עקיבא בארץ ישראל, 8-10-1927.
15. בשנת 1928 נישא עקיבא לשושנה לבית בורנשטיין, אותה הכיר בארץ. התצלום: בעת ביקור של הזוג הצעיר, לאחר החתונה, בבית הוריו של עקיבא בבריסק. מימין: הוריו של עקיבא עם אחיו ואחיותיו, יושבים סביב שולחן ערוך.
16. אהרון ומרגליה - אחותה של שושנה עם ילדיהם שלחו תצלום למזכרת: יום ב' כ"ג סיון תרפ"ט. כולם נרצחו בשואה.
17. טיול עם חברים מהתנועה לקבר רחל, 1927.
* המשך פירוט תמונה ה': מאיר פרידמן עלה בקיץ של שנה זו לארץ (ביחד עם עקיבא), הצטרף לצעירי אחדות העבודה: "בחרות סוציאליסטית עברית" , עבד בבניין ובסלילת כבישים, הצטרף לגבעת ברנר, ההגנה, גיוס לבריגאדה, מנהל קואופרטיב 'התנועה'. סיפור חיים מעניין.
- לכל הכתבות במדור טיול לעבר