150 אלף מחו ברחבי הארץ: "העם נגד הממשלה"
לפחות 150 אלף בני מעמד הביניים הישראלי יצאו לרחובות מקריית שמונה ועד באר שבע עם מסר של אי-אמון כלפי מדיניות ממשלת נתניהו. מפגינים בת"א: "זו אינה צעקת מפונקים. זו צעקה של אלה שעובדים". אלפים בירושלים, בחיפה ובבאר שבע: "הגיע הזמן לסגור חשבון". ynet ליווה את האירוע בשידור חי
אם כל המחאות. במפגן כוח דרמטי, יצאו הערב (שבת) לפחות 150 אלף בני אדם לרחובות הערים הישראליות כדי להפגין נגד המדיניות החברתית של ממשלת נתניהו ולשנות לחלוטין את כללי המשחק של מעמד הביניים. מקריית שמונה בצפון ועד באר שבע בדרום, כשבמרכז צעדת ההמונים משדרות רוטשילד, שם החלה לפני כשבועיים מחאת האוהלים - חברו המפגינים תחת המסר: "העם נגד הממשלה". ynet ליווה את האירוע בשידור חי ממספר מוקדים.
מחאת האוהלים - כל הכתבות ב-ynet
- "גם בארגנטינה הפילו כך שלטון"
בזמן ההפגנה ההמונית בתל אביב, הדליקו מספר צעירים כתובות אש, שקראו: "תל אביב עולה באש". במקביל, על הבמה, שרו חמי רודנר ודן תורן על "אימפריות נופלות לאט" וברי סחרוף הצהיר: "עוד חוזר הניגון", תוך שהוא קורא להמון לא לפחד ולא לוותר. יהודה פוליקר עודד את המפגינים הרבים וקרא להם לא להתייאש. "אם סופה היא שיר של רוח, איזה מנגינה יש לתקווה? אתם התקווה, תמשיכו ככה", קרא פוליקר, "אתם התחלתם את הסופה ואתם תקבעו איך תישמע התקווה שלנו".
מארגני המחאה קראו: "הון, שלטון, עולם תחתון". לדבריהם, הם "דורשים תשובה - ולא יצחק תשובה". דפני ליף, יוזמת המחאה, קראה: "אנחנו לא רוצים להחליף את הממשלה, אנחנו רוצים להחליף את כללי המשחק. אתם מדברים על נדל"ן, אנחנו מדברים על הבית. המהפיכה שלנו היא מהפיכה של תודעה, שגורמת לכולם להבין שמגיע לנו יותר". לדבריה, "דיור ציבורי זו לא מילה גסה. אין כאן מקום לטריקים ולשליפות מהירות. תחליפו תקליט ותתחילו לעבוד עבורנו", קראה לחברי הממשלה ולעומד בראשה.
תל אביב. "אי אפשר לכבות את השריפה" (צילום: ירון ברנר)
שלי דביר, אמא לאלי בת שנה וחצי, הציגה עצמה כ"עורכת דין שמשתכרת יפה מעל מהממוצע ויחד עם זה, אני יכולה כבר כמה שנים לקנות פחות ופחות. אנחנו עובדים במקצועות נחשבים, סיימנו תארים, אנחנו מתנדבים למען הזולת, שירתנו בצבא, אבל אנחנו לא יכולים לגדל ילדים בכבוד בארץ הזאת", התלוננה מעל הבמה. "אנחנו לא כאן כדי לבכות או להתלונן. זו אינה צעקת מפונקים. זו צעקה של אלה שעובדים".
התאספות המפגינים בכיכר "הבימה" בתל אביב (צילום: ירון ברנר)
אלפים רבים התקבצו בירושלים, בחיפה ובבאר שבע, מגובים בעצרות המוניות נוספות שהתקיימו בערים רבות בארץ. תלונות על יוקר המחייה התערבבו במחאת הדלק, הנדל"ן ואטימות הפוליטיקאים. השלטים הרבים - רובם מנוסחים על ידי המפגינים עצמם - הביעו סלידה מחיי היומיום בישראל, שהפכו קשים יותר ויותר.
מודיעין. "אנחנו אסירון הביניים" (צילום אוהד צויגנברג)
מאות מפגינים מהמאהלים בכפר סבא ורעננה הפגינו בצומת רעננה, שרקו במשרוקיות וקראו: "הגיע הזמן לסגור חשבון". במודיעין התקבצו מאות אנשים להפגין נגד יוקר המחייה. כך גם בבאקה אל-גרבייה ובצומת סביון. מאות בני אדם מהמאהל בנתניה צעדו לאורך רחוב הרצל והגיעו לכיכר העצמאות בעיר, שם הפגינו לעיני אלפים, שרקו והניפו שלטים: "דור שלישי לשכונת מצוקה". באשדוד הפגינו כ-2,000 בני אדם מול בניין העירייה. גם בקריית שמונה נערכה תהלוכה בהשתתפות למעלה מאלף מפגינים - מכיכר צה"ל, שם מתגוררים במאהל סטודנטים ממכללת תל חי, עד לצומת רסקו.
תל אביב. "משרתם של שני אדונים" (צילום: ירון ברנר)
קבוצות חברתיות רבות, מאוחדות על ידי המחאה החברתית הכללית, השתתפו גם הן באירועים ובהפגנות הרבות ברחבי הארץ. עשרות תושבים ערבים הגיעו לשדרות רוטשילד מיפו, נושאים שלטים בערבית ובעברית, וצועקים: "ביפו לא רוצים מכרזים לעשירים", ערבים ויהודים רוצים דיור ציבורי". במקביל, יצאו לכיוון האזור עשרות אופנוענים מצומת גלילות, המזדהים גם כן עם המאבק.
באר שבע. "הנגב דורש צדק חברתי" (צילום: הרצל יוסף)
העצרת המרכזית בצפון הארץ התקיימה בחיפה, שם נוצרה אחת המחאות הגדולות שידעה העיר. קרוב ל-10,000 מפגינים קיימו "מסע אלונקות" שנע לאורך כמה מאות מטרים בדרך מוריה, הציר המרכזי בכרמל, עד לצומת מרכז חורב. מלבד תושבי חיפה, השתתפו בצעדה גם תושבים מהקריות, מהגליל המערבי ומאזור טבריה ועמק הירדן. בין הבאים, בולטות משפחות שלמות, בהן נועם וגילה מנשר, שהגיעו עם הבנות אבישג וניצן. השניים עובדים באוניברסיטת חיפה, סיפרו שהביאו את בנותיהם כדי ללמוד שיעור בדמוקרטיה ואזרחות ולנהל עימן את המלחמה לחיים שפויים.
ירושלים. "מדינה אוכלת אזרחיה" (צילום: גיל יוחנן)
אלפי הצועדים בירושלים יצאו מ"גן הסוס" במרכז העיר, מקום מושבו של מאהל הצעירים והסטודנטים. הצעדה עברה במאהל מחוסרי הדיור שהוקם בגן העצמאות והסתיימה בעצרת מול בית ראש הממשלה, בה ינאמו נציגים של מגזרים ומקצועות שונים. בין הצועדים צעירים, סטודנטים, נציגים של מאבק הרופאים ועובדים סוציאליים. הם נושאים מגוון של שלטים המבטאים את מטרותיה השונות של המחאה: "ירושלים של זהב ושל עושק ושל הון", "דיור, חינוך, בריאות, מזון - לא צריך להיות בעל הון".
צפוף בשדרות רוטשילד (צילום: ירון ברנר)
בבאר שבע נאספו אלפי אנשים במאהל המחאה והחלו צועדים לעבר בניין העירייה. "אני דור שלישי של מושבניקים. סבי לחם בפלמ"ח, הייתי בעופרת יצוקה במילואים אבל הגעתי למסקנה שאין לי תקווה בארץ, אין לי עתיד", אמר ל-ynet גלעד ירום, מפגין שהגיע לארץ מלימודיו בקנדה. "זה אוכל אותי מבפנים, אני כאן להילחם על הבית והעתיד של המדינה. אנחנו פשוט רוצים לגור כאן ולחיות בארץ. אני אוהב את הארץ ורק רוצה לשוב לכאן".
חיפה. "מספר עושק מורשה" (צילום: אבישג שאר-ישוב)
טווח הגילאים הרחב של באי שדרות רוטשילד - הכולל ילדים, הורים, תינוקות על הכתפיים וקשישים - השפיע לטובה על האווירה ששררה שם. תרמו לכך גם הגעתם של תושבי ערים אחרות, שהצטרפו למחאה. "1789 - אם אין לחם, תאכלו...", נכתב על אחד השלטים. "תושבי השכונה - תתעוררו, הפגנה!" "בלחם היבש את ביבי נגרש" וסיסמאות נוספות הובלטו תוך שההמונים עסקו בחיבור ובצביעת שלטים נוספים.
אשדוד. "דורשים את המדינה בחזרה" (צילום: אבי רוקח)
אתי מרעננה, העובדת כבר 26 שנה כמורה, אמרה ל-ynet כי "הנשמה שלנו יוצאת, התנאים שלנו רק יורדים. אני בעלת תואר שני ומקבלת רק 7,000 שקלים בחודש. אני שוכרת דירת שלושה חדרים ברעננה ומשלמת מחיר לא הגיוני של 4,300 שקל לחודש, שוחטים אותי", הדגישה.
קריית שמונה. "נלחמים על הבית" (צילום: אביהו שפירא)
משטרת מרחב ירקון, האחראית על אבטחת האירוע בתל-אביב, סיימה בצהריים את הכנותיה. מאות שוטרים, בראשות מפקד המרחב, תת-ניצב יורם אוחיון, עומדים בצמתים ומלווים את המפגינים, תוך שהם הודרכו מראש להימנע מחיכוך עם המפגינים, כדי לא ליצור עמם עימות, כפי שקרה בתום ההפגנה לפני שבוע.
אשקלון. "הון, שלטון, עולם תחתון" (צילום: גדי קבלו)
ארבעה תיירים ארגנטינאים הגיעו אף הם לתמוך במאבק. שניים מהם לובשים חולצה של צ'ה גווארה ואוחזים בדגל ארגנטינה. "אני מארגנטינה, אך יש לי כאן חברים. באנו לתמוך כי זה קרה גם אצלנו לפני עשר שנים. העם התקומם והצליח להחליף שלושה נשיאים באמצעות המחאה", אמר אחד התיירים ל-ynet.
ירושלים. "לא צריך להיות בעל הון" (צילום: נועם מושקוביץ)
סתיו שפיר, ממובילות המאבק בתל אביב, הביעה את התרגשותה לקראת העצרות הערב. "היום זה כבר סיפור אחר לגמרי, כשיש עצרות בכמה מקומות בארץ", אמרה ל-ynet. בינתיים, יונתן לוי, פעיל מרכזי נוסף בשדרה, הדגיש כי "התחושה שהיום יהיה משהו שטרם נראה במדינה הרבה הרבה זמן, בטח ובטח שלא על נושאים מדיניים".
בנתניה צעדו מאות מפגיניםברחוב הרצל עד לכיכר העצמאות. המפגינים נשאו שלטים בהם נכתב: "דור שלישי למצוקה" ו-"העם רוצה צדק חברתי". כשהגיעו לכיכר קפצו חלק מהמהפגינים למזרקה. "אנחנו באוהלים, אין לנו מקלחות. כבר יותר משבוע שלא התרחצנו. זאת הזדמנות לשלב בין מקלחת למחאה", סיפרו.
Read this article in English