תנו צ'אנס לווד"לים, אצל שרון זה עבד
בניגוד למובילי מחאת האוהלים, ראש העיר מודיעין סבור כי חוק ועדות הדיור הלאומיות - אם לא יוכפפו לוועדות המחוזיות - יפתור את המצוקה: "הצפת השוק בדירות ובנייה מאסיבית יורידו מחירים". הפתרונות של ראשי ערים, כתבה שלישית בסדרה
ברור לכולם כי בתחום הדיור אין פתרונות קסם ואין לוח זמנים מיידי המספק את שביעות רצון הכלל. תחום הדיור דורש טיפול שורשי מקיף הלוקח זמן. מי שחושב שהפיתרון יהיה רק בגבולות רוטשילד-שינקין טועה, ומי שמאמין כי בסופה של המחאה יצליח לשכור דירת שלושה חדרים ברחוב בזל בתל אביב במחיר 2,000 שקלים צריך לחשוב פעמיים לפני שהוא רץ להקים אוהל בשדרה.
הכתבות הקודמות בסדרה:
הפתרונות למצוקת הדיור בישראל מצוי בערים הסמוכות למרכז הארץ ובפריפריה. נכון, זו אולי אמירה שחוקה, אבל זו המציאות. גם בניית כמה מאות דירות ברות השגה במחיר זול בתל אביב לא תיתן פיתרון אמיתי, אלא רק פיתרון זמני. בנייה מאסיבית יכולה להיות רק מחוץ לגוש דן והיא הפיתרון היחידי.
ביום שני האחרון, לפני מסיבת העיתונאים של ראש הממשלה, נפגשתי עמו וסיפרתי לו כיצד בעיר מודיעין, שהיא העיר המתוכננת ביותר בישראל, מעוכבות תוכניות בנייה של למעלה מ-3,000 יחידות דיור ובנייתן של שתי שכונות חדשות תקועות כבר שמונה שנים בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.
מפגינים במודיעין. "אין פתרונות קסם" (צילום: אוהד צויגנברג)
מודיעין הוקמה כפרויקט לאומי לפני 17 שנים. כדי לעשות זאת, קיבלה העיר ועדה לתכנון ובנייה במעמד מיוחד עם סמכויות נרחבות הדומות לוועדה מחוזית. ועדה זו אישרה והנפיקה עד שנת 2001 למעלה מ-16 אלף יחידות דיור. מאז 2001 ועד היום עברה מודיעין תחת שרביטה של הוועדה המחוזית כמו שאר הערים, ומאז ניתנו אישורי תכנון ובנייה ליחידות דיור בודדות בלבד. ברור לכל, כי אם מודיעין הייתה תחת אחריותה של הוועדה המחוזית מלכתחילה היא לא הייתה קמה עד עצם היום הזה.
ביצת הדמוקרטיה
לדאבוני, על הוועדה המחוזית השתלטו ארגונים שונים וירוקים המכתיבים לוועדה סדר יום שתוקע את כל האזורים לבנייה המתוכננים זה שנים רבות על פי תוכניות מתאר ארציות. המספרים אומרים את הכל,
ולכן אנחנו חייבים להוציא את העגלה מביצת הביורוקרטיה. תוכניתה של הממשלה להקמת כביש עוקף לוועדות המחוזיות בדמות הווד"לים היא צעד קריטי ומשמעותי לפיתרון המצב. השאלה היא מי יעמוד בראש הוד"לים, שכן אם יהיו אלו אנשי הוועדות המחוזיות זו תהיה אותה גברת בשינוי אדרת ודבר לא יצא מכך.
עבודה אינטנסיבית ויעילה של הוד"לים יכולה לשחרר תוך זמן קצר תוכניות של עשרות אלפי יחידות דיור באזור צריפין ובאר-יעקב, מודיעין, גליל ים והרצליה, רמת השרון ופתח תקווה ועוד לא הגענו לפריפריה. שחרור החסמים, הצפת השוק בדירות ובנייה מאסיבית יביאו בהכרח להורדת מחירים שאולי בסופה תגיע גם לערים שבמעגל הראשון.
כאשר תצא לשיווק כמות כזו של יחידות דיור ניתן יהיה לגזור מתוכן נתח משמעותי לדיור בר-השגה במסגרת פרויקט "דיור למשתכן". יחד עם שינוי הקריטריונים לזכאות, שנעשה ביוזמתי ובהובלתו של שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, הקובעים עתה כי לא יינתן משקל גדול לקריטריון משפחות מרובות ילדים, יוכלו זוגות צעירים רבים לרכוש דירה ובפניהם תעמוד הזדמנות אמיתית לבנות את עתידם.
הגיע הזמן למעשים
מחאת הדיור חשובה וצודקת, אך מיצינו את שלב העלאת הנושא לדיון ציבורי
ועתה עלינו לעבור לשעת המעשים ומתן הפיתרונות. יש מי שרוצה מחאה ומי שמעוניין להפיק ממנה רווח פוליטי, אבל בסופו של דבר צריך להגיע לפיתרון. כולם בעד פיתרון מצוקת הדיור בישראל, בדיוק כמו שכולם היו בעד חיסול הטרור בשאלתו המפורסמת של אריק שרון.
על השולחן נמצאת כרגע תוכנית אחת, זוהי התוכנית של ראש הממשלה, וצריך לממשה עד תום. אני מאמין גדול שכשם שפיתרון הול"לים בזמנו של שרון הביא לבניית עשרות אלפי יחידות דיור מהם נהנינו עד השנים האחרונות, כך יהיה ניתן להפיק מהתוכנית הנוכחית דיור לזוגות צעירים ודיור בר-השגה לשנים רבות קדימה. זאת במידה ותוכנית הוד"לים תצא לדרכה ללא טריז פוליטי או חסם ביורוקרטי כזה או אחר.
אלון רוטשילד, נציג ארגוני הסביבה בוועדה המחוזית לתכנון ובניה מרכז, הגיב לדברי ביבס: "התנהלותם הכושלת של משרד הבינוי והשיכון והעירייה היא הגורם לאי קידום תוכניות בניה בעיר, ולא הוועדה המחוזית, שעליה השתלטו לטענתו גורמים ירוקים. הם מגישים תוכניות המבטלות יחידות דיור במרכז העיר, אינם מקדמים פתרון לחסם האמיתי לפיתוח שהוא מימון מתקן טיהור שפכים, ומתעכבים כבר למעלה מעשור בהגשת תוכניות הבינוי לועדה המחוזית".