שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר

צעדת עגלות בירושלים: "קחו אחריות על ילדינו"

מעודדים ממפגן המחאה הענקי אתמול, צעדו יותר מאלף הורים מבית רה"מ לגן הסוס. "ביבי, תקשיב, זה צונאמי חברתי", קראו גם ילדיהם. בינתיים מתברר: ב-2009 החליטה הממשלה להגדיל את סבסוד המעונות ולהרחיב את ההיצע, ומאז דבר לא נעשה

ההורים שוב מוחים: אחרי מפגן המחאה הענקי ברחבי הארץ אתמול, השתתפו אחר הצהריים (יום א') יותר מאלף בני אדם ב"צעדת העגלות" בירושלים. המפגינים צעדו מבית ראש הממשלה ברחוב בלפור לכיוון גן הסוס, בו נמצא מאהל המחאה על מצוקת הדיור. בתום הצעדה התקיימו בגן הסוס פעילויות לילדים, וכן הופעות של איה כורם ודויד ברוזה. הסופר מאיר שלו, שצעד עם ההורים, הקריא סיפורי ילדים. במקביל, התקיימה צעדת עגלות דומה גם בפרדס חנה.

 

סדק חברתי - סיקור נרחב של המחאה ב-ynet:

 

הצועדים קראו "בואו נראה לממשלה מי מזיז את העגלה" ו-"רוצים לחיות בעיר הזאת ולא מצליחים לסגור את החודש". לצדם הפגינו גם ילדים קטנים, שצעקו "ביבי תקשיב, זה צונאמי חברתי" ו-"ביבי תתעורר, הילדים שווים יותר". רחל עזריה, מיוזמות המחאה, הסבירה: "אנחנו מבקשים שממשלת ישראל תיקח אחריות על הילדים שאנחנו יולדים ברגע שהם נולדים. היום לגדל ילדים עולה אלפי שקלים כל חודש. מבחינת ישראל, הילדים נולדים בגיל 3".

 

הורים, ילדים ועגלות. שהממשלה תספק הקלה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מאיר שלו הביע תמיכה בהורים, וציין: "הייתי מופתע ביום הראשון, עכשיו אני רק שמח. הממשלה רועדת, בעיקר משום שהיא לא מכירה סוג כזה של הפגנה. אני לא מצפה מביבי שיעשה את הדבר הנכון מתוך רצון, אבל אם יעשה זאת מתוך פחד - גם זה הישג טוב".
 

"אנשים מחקים את מדינות ערב"

הסופר דויד גרוסמן הוסיף כי "העולם כולו השתנה סביבנו. אנשים רואים מה קורה במדינות ערב, לומדים מהן דברים ומחקים אותן". לדבריו, "יש תחושה היום שלהיות צעיר פירושו ליזום דברים כאלה. מרתק לראות מה קורה לדור הזה, שחשבנו שהוא לא מסוגל לעשות משהו והנה עכשיו הוא קם ועושה".

 

"אנחנו כבר רואים ניצנים של שינוי", קבע גרוסמן. "ראש הממשלה מכנס כל מיני פורמים, זו רק ההתחלה. אנחנו קמים ומוחים אחרי שנים של אפטיה גמורה, אנחנו דורשים את מה שמגיע לנו ולא יותר מזה. הממשלה הזו, שהכתיבה לנו השקפת חיים כל-כך חזירית, צריכה לתת לציבור הגדול הזה את מה שמגיע לו".


מתגלגלים בבירה: "ביבי, תתעורר, הילדים שווים יותר" (צילום: גיל יוחנן)

 

המפגינים דורשים שורת צעדים להקלה על ציבור ההורים בישראל - חינוך חינם מסיום חופשת הלידה, הארכת חופשת הלידה לחצי שנה, הקלה במסים למשפחות, פיקוח על מוצרי יסוד לתינוקות, נסיעה בחינם בתחבורה ציבורית לתינוקות או פעוטות בעגלה, חופשה לאבות במקביל לחופשת הלידה, איזון בין ימי החופש של ההורים לימי החופש של הילדים, והשוואה בין ימי המחלה של הורים וילדים.

 

בני משפחת פרידג' מירושלים סיפרו כי "הגענו כדי לתמוך במאבק, לחזק אותו ולדחוף אותו עוד קצת קדימה. יוקר המחייה בלתי אפשרי, לא הגיוני שכל הכסף שלנו יגיע לכמה משפחות הון, בניצוחו של ראש הממשלה. זה חייב להשתנות, השיח צריך לעבור לרמה הערכית".

 

זעקת מעמד הביניים: 150 אלף יצאו להפגין ברחבי הארץ

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שירה כץ וינקלר, אם לשלושה בנים, פעילה בתנועת ירושלמים וממארגני צעדת העגלות, אמרה ל-ynet: "מעמד הביניים קורס ואנחנו המשפחות הצעירות בישראל מצטרפות למהפכה החברתית שמתקיימת בימים אלו בישראל. קיבלנו המון כוחות מההפגנה אתמול. מצעדי העגלות לא ייפסקו עד שהחינוך חינם יכלול גם את הגיל הרך ויעבור להיות תחת משרד החינוך".

 

הסחבת הביורוקרטית מעכבת הפתרון

אבל בינתיים, דו"ח של מרכז המחקר בכנסת מעלה כי למרות שהממשלה קבעה בשנת 2009 כי יש לפעול להרחבת היצע מעונות היום והמשפחתונים והעמקת הסבסוד לילדים המטופלים במסגרות וקליטת ילדים נוספים, דבר לא נעשה עד כה. למרות השקעה של 350 מיליון שקלים, משרד התמ"ת עדיין מצוי בשלבים הראשונים של מבחני התמיכה לבינוי מעונות יום חדשים, כאשר התהליך מתעכב בשל קשיים ביורוקרטיים ואחרים.


גם מאיר שלו ודויד גרוסמן הגיעו להפגנה (צילום: גיל יוחנן)

 

בתוך כך, הוועדה לקידום מעמד האשה בכנסת הודיעה כי השנה משרד התמ"ת לא יאפשר דרגות זמניות לתשלום למעונות, ולכן רבים יידרשו לשלם שכר לימוד מלא. ממשרד התמ"ת נמסר כי הוא אינו מאפשר מתן דרגות זמניות עד לקביעת הדרגות הקבועות. "לכן, ילדים שדרגות הסבסוד שלהם לא ייקבעו עד תחילת שנת הלימודים, יידרשו לשלם את שכר הלימוד המלא עד לקביעת דרגתם. משרד התמ"ת יתקזז עם הורי ילדים אלה על התשלום חודשיים אחורנית ממועד קביעת הדרגה (ולא מתחילת שנת הלימודים). זאת, למעט במקרים בהם העיכוב בקביעת הדרגה לא יהיה תלוי בהורים, אז יינתנו החזרים רטרואקטיביים עבור תקופה ארוכה יותר".

 

אתמול, בהפגנת הענק שהתקיימה בתל אביב, נשאה דברים יוזמת "צעדת העגלות",

עו"ד שלי דביר. היא הדפה את הטענות על גופים פוליטיים שעומדים מאחוריה ואמרה: "אי אפשר להתעלם מכך שכל כך הרבה הורים יצאו לרחוב, עשו מעשה וצעדו איתנו. זו צעקה של אנשים שרוצים לראות תמורה כספית על המסים שהם משלמים. המחאה הזאת היא בעד ישראל האזרחית. אדוני ראש הממשלה - אתה הכתובת עבורנו כיוון שאתה נושא בתפקיד".

 

ביום חמישי השתתפו אלפי בני אדם בצעדת העגלות הראשונה, שהתקיימה במקביל ב-13 ערים. באירוע המרכזי בתל אביב השתתפו כ-4,000 איש, שקראו "ביבי הביתה, פיפי ולישון", "ביבי תתעורר, ההורים שווים יותר", "הילדים רוצים צדק חברתי", וגם "בואו נזכיר לממשלה מי סוחב את העגלה".

 

מובילי מחאת האוהלים דחו בצהריים את החלטתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להקים צוות שרים להידברות עם המוחים. "אנחנו יוצאים לרחובות ודורשים שינוי של השיטה, בעוד הוא מקים עוד ועדה ומנסה להימלט מהאחריות הבסיסית שלו ושל ממשלתו כלפינו", אמרה דפני ליף, "מר נתניהו, אתה מוכרח להבין שהידברות תוכל להתקיים מצדנו באופן אחד ויחיד - בשקיפות מול כולנו, כל הציבור. לא מול מליאת שרים, אלא מולך".

 

ynet העביר שידור חי מהצעדה. צילום: אבי פרץ ועוז מרון.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף תומר ולמר ורענן בן-צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צעדת העגלות בירושלים, היום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים