צדק או סדק חברתי: היום נפתח משפט מובארק
המוני מצרים יחגגו הבוקר את העמדתו לדין של נשיאם המודח, שנאשם כי הורה על הרג מפגינים והיה מעורב בשחיתות. אך לצד החגיגות, חוששים רבים שהמשטר הצבאי משתמש במשפט כדי להוכיח שהרפורמות הדמוקרטיות הושלמו בעוד שהדרך לכך ארוכה: 'אם מובארק יורשע, אנשים יחשבו שהמהפכה הושלמה'
"פרעה בכלוב הנאשמים!", זעקה אתמול כותרת העיתון העצמאי המצרי "אל-אוסבוע", כשמתחתיה מתנוסס איור של חוסני מובארק מאחורי הסורגים: לאחר חצי שנה מאז המהפכה המוצלחת, הרגע לו חיכו אזרחים רבים במצרים הגיע סוף סוף. הנשיא המודח, חוסני מובארק בן ה-83, יעמוד היום (יום ד') למשפט באשמה שהורה על הרג מפגינים במהלך 18 ימי המהפכה שהביאה להפלתו מהשלטון.
- משפט מובארק: עדכונים שוטפים בפייסבוק של ynet
צפו בשידור החי מאזור בית המשפט
מובארק נאשם גם בניצול סמכותו לרעה ובמעורבות בשחיתות, ובמצרים יש אנשים רבים שכבר חוגגים את עצם המחשבה שהאיש ששלט בהם ביד ברזל במשך שנים רבות יזכה לעונש המגיע לו.
אך לצד החגיגות, אזרחי מצרים שואלים ללא הרף אם משפטו של הנשיא המודח ישים סוף לחוסר הצדק ששרר במדינה עד הפלתו מהשלטון. חלקם דואגים שהשליטים הצבאיים החדשים משתמשים במשפט כהוכחה לכך שהרפורמות הדמוקרטיות במדינה הושלמו, בעוד שפעילי זכויות אדם טוענים כי נדרש שינוי עמוק ביותר במדינה הערבית.
אסור להתקרב. הכלוב המיוחד שהוכן עבור מובארק ובניו (צילום: רויטרס)
"אני קצת חושש שאם מובארק יעמוד לדין ויורשע, אנשים יחשבו שהמהפכה הגיעה לסיומה. הם יאמרו שהמהפכה הגשימה את מטרותיה. זה לא מה שצריך לקרות", אמר טארק שלבי, יועץ תקשורת מצרי שהיה בין מאות האלפים שהפגינו בכיכר א-תחריר בקהיר ובערים רבות נוספות במצרים במהלך ימי המהפכה.
רגע חסר תקדים בעולם הערבי
העמדתו לדין של נשיא מודח היא רגע חסר תקדים בעולם הערבי, הפעם הראשונה שמנהיג מזרח תיכוני בעידן המודרני נאשם בבית משפט על ידי בני עמו. האירוע שהיה הכי קרוב לכך היה משפטו של הרודן העיראקי סדאם חוסיין.
אך בניגוד למקרה של מובארק, סדאם נלכד על ידי כוחות צבא אמריקניים, בשנת 2003, הועבר לידי רשויות עיראק ומשפטו נערך תוך התייעצות נרחבת עם האמריקנים ועם מומחי משפט בינלאומיים. העיראקים אמנם ניהלו את המשפט, אבל ארצות הברית היתה מעורבת בו עמוק. דבר שלא יקרה במשפטו של מובארק.
נשיא תוניסיה המודח, זין אל-עאבדין בן עלי, נשפט והורשע כמה פעמים מאז הפלתו מהשלטון - כמה שבועות לפני הפלת מובארק - אך כל זאת בהיעדרו. בן עלי ואשתו ליילה נידונו ל-35 שנות מאסר בגין מעשי שחיתות רבים וגניבת סכומי עתק מכספי המדינה. אולם ספק גדול אם השניים ירצו את עונשם לאור העובדה שהם הצליחו להימלט לסעודיה.
מובארק, ששלט ללא עוררין במצרים במשך 29 שנים, צפוי להופיע במשפטו בפאתי קהיר כשהוא ישוב בתוך כלוב מיוחד שהוכן לו ולנאשמים נוספים, בהם שני בניו גמאל ועלא מובארק ושר הפנים לשעבר. העונש על חלק מהאישומים שהוגשו נגדם הוא עונש מוות, ובמצרים נוהגים לבצע אותו על ידי תלייה. האם סופו של מובארק יהיה על חבל התלייה - כמו סדאם חוסיין? ימים יגידו.
אולם המשפט היה בעבר "אקדמיית המשטרה ע"ש מובארק"
באופן אירוני, אולם בית המשפט שבו אמור מובארק לשבת על ספסל הנאשמים היה בעבר לא אחר מאשר "אקדמיית המשטרה של מובארק" - אחד מאותם מבני ציבור רבים ששימשו את הצבא וכוחות הביטחון ונקראו על שם הנשיא המצרי. אולם, מאז הדחתו ב-11 בפברואר הוסר שמו של מובארק מבניין בית המשפט ומבניינים רבים אחרים.
בין אם יופיע למשפט ובין אם לאו, משפטו של מובארק ייערך תחת סידורי אבטחה כבדים במיוחד. גדר תיל גדולה תקיף את בניין בית המשפט ומאות אנשי כוחות הביטחון יאבטחו את המבנה וסביבתו. כמו כן, מאמצים רבים הושקעו כדי להבטיח שהנוכחים בתוך אולם בית המשפט לא יוכלו להתקרב אל אזור הנאשמים כדי לצעוק לעברם או להשליך עליהם חפצים. כך מסר שר הפנים המצרי.
600 איש צפויים להיכנס לאולם המשפט, בהם קרובי ההרוגים (צילום: רויטרס)
המצרים מתייחסים למשפט ברצינות תהומה ורוצים שהכל ייעשה על פי הכללים הרשמיים. ראש שירותי הביטחון בצפון סיני, הגנרל מוחמד נגיב עיסי, נפגש אישית עם מובארק ועדכן אותו באופן רשמי על מועד הגעתו לבית המשפט.
יופיע או לא יופיע? זאת השאלה
גורם ביטחוני בדרום סיני חשף לעיתון המצרי "אל-אהראם" כי על פי התוכנית הביטחונית, מובארק יועבר במטוס עוד הלילה לבית חולים בקהיר ומשם יועבר להיכל בית המשפט מספר 1 שנמצא כאמור באקדמיית המשטרה בקהיר.
אך גורמים אחרים טענו כי הסבירות לכך שמובארק אכן יהיה נוכח במשפטו - נמוכה, וזאת בשל הדיווחים על מצבו הרפואי הרעוע.
מי שיורשו להיכנס לבית המשפט יהיו עורכי הדין, עיתונאים ואזרחים בעלי אישור מיוחד שיוסעו במרוכז אל תוך המתחם. תומכיו של מובארק הודיעו כי הם מתכוונים ליצור שרשרת אנושית סביב האקדמיה המשטרתית כדי להביע סולידריות עימו ועם בניו.
ההחלטה להעמיד את מובארק למשפט באה רק לאחר לחץ כבד שהפעילו מתנגדי משטרו על השליטים הצבאיים. מאז הפלתו מהשלטון שהה הנשיא המצרי המודח במעונו בשארם א-שייח, אתר הנופש שלחופי הים האדום, מבלי שהגנרלים הבכירים, שמונו כולם על ידי מובארק, גילו כל נכונות לעצור אותו.
וכך, בחוסר ברירה, נראו הגנרלים להוטים פתאום להראות למפגינים שהנה הם זוכים לראות את פירות מהפכתם. משפטו של מובארק יועבר בשידור חי בטלוויזיה המצרית והשופטים מסרו כי ההליך המשפטי יהיה מהיר, ללא השהיות ארוכות. כמו כן, בתוך אולם בית המשפט צפויים להיות בסביבות 600 בני אדם, בהם קרובי משפחתם של כמה מ-850 המפגינים שנהרגו במהלך המהפכה.
Read this article in English