נהגי מוניות חסמו כבישי ת"א: "ביבי, המונה דופק"
מאות מוניות שיבשו את התנועה בתל-אביב במחאה על החלטת הממשלה להוזיל את הדלק, אך לא את הסולר. "הגענו לפת לחם", קראו הנהגים ואיימו להעלות מחירים, "מרוויחים 20 שקל לשעה, אפילו הבייביסיטר גובה יותר"
עוד מצטרפים למאבק נגד יוקר המחיה: כ-500 נהגי מוניות חסמו היום (ה') את צומת עזריאלי בתל-אביב, במחאה על עלויות הסולר במדינה. לאחר שפעילי מחאת הדיור הקימו בו אוהלים, ורפתנים שפכו חלב על הכביש, הגיעו לצומת הרחובות קפלן ומנחם בגין שמול קריית הממשלה גם מאות נהגי מונית למחאה משלהם.
הנהגים יצאו נגד העלויות הגבוהות של סולר במדינה, ומחו על החלטת הממשלה להפחית אך ורק את המס על הדלק - מבלי להוזיל גם את הסולר. הם נשאו שלטים עליהם נכתב: "ביבי, הסולר בשמיים", "12 שעות במונית, מינוס בבנק", "הסולר עולה, ביבי יורד", "הסולר הוא החמצן שלנו", ו"הסולר מתייקר והאוויר אוזל".
המכוניות, שסתמו את הצומת מכל הכיוונים, יצאו בנסיעה איטית לאורך רחוב מנחם בגין, דרך נמיר ושדרות רוקח, וגרמו שיבושי תנועה קשים בכבישי העיר. הם התכנסו לבסוף ברחבת אצטדיון האתלטיקה בשכונת הדר יוסף שבצפון העיר, שם נשאו נציגיהם דברים והביעו מחאתם.
"אנחנו לא מסכימים להיות סוג ב'", הסביר ל-ynet יו"ר איגוד נהגי המוניות, יהודה בר אור, שיזם את מפגן המחאה. "אם הדלק עולה, הסולר עולה. אבל אם קורה להיפך, אנחנו דורשים שגם הסולר לא יעלה. זו פעם שנייה שמחליטים לא להעלות את מחיר הבנזין, אך מעלים את מחיר הסולר. ראש הממשלה צריך להבין - סולר זה גם דלק. הוא מפלה כאן את כל רכבי הסולר ובמיוחד את נהגי המוניות. אנחנו נפסיק להיות קורבנות".
מבט מלמעלה. "מפלים את נהגי המוניות" (צילום: ג'וזף סמואל)
לדברי בר אור, המחאה היום היא רק יריית הפתיחה למאבק נהגי המוניות. "לא יכול להיות שנהג מונית שעובד מצאת החמה עד צאת הנשמה, לא יוכל לפרנס את משפחתו בכבוד", הוא הלין, "מ-100 שקלים שאנחנו מרוויחים, אנחנו מוציאים 70% מס הכנסה, מע"מ ודלק, כך שנותרים לנו כ-30 שקלים שמתוכם אנחנו משלמים מס הכנסה וביטוח לאומי. בסוף לנהג מונית בקושי נשאר 20 שקל לשעה".
גם שץ פפו, נהג מונית נשוי ואב לילד מתל-אביב, ציין כי אמנם הסולר הוא מוקד המחאה, "אבל אני כאן גם בגלל שחיקת השכר שלנו, העלות הגבוהה של הביטוח ושעות העבודה הרבות. ההוצאות שלנו הולכות וגדלות וההכנסות קטנות. אי אפשר לקרוע את האזרח כל פעם בעוד עליות מחירים".
מנחם, נהג אחר, הוסיף: "עם הפרשי עלויות מחירי הסולר במהלך השנים שבהן אני עובד, כבר יכולתי לקנות דירה אפילו בתל-אביב. זה לא יאומן, כל שנה אנחנו משלמים עשרות אלפי שקלים יותר על הסולר".
"לא מסכימים להיות סוג ב'". הנהגים בצומת (צילום: מוטי קמחי)
"אנחנו עובדים 12, 14 ו-15 שעות ביום, ולא מרוויחים כלום", התלוננו נהגים נוספים. "בעקבות העלאת מחירי הסולר, אנחנו חייבים להעלות את מחירי הנסיעות במוניות וזה יוצר מרמור בקרב הנוסעים. המצב הזה לא יכול להימשך עוד".
עו"ד אורי אורנשטיין, היועץ המשפטי של איגוד נהגי המוניות, חיזק את דבריהם. "אנחנו פה לא בשביל השמנת, ולא בשביל הקוטג', ולא בשביל הקרום הקשה של הלחם", הבהיר, "אנשים הגיעו פה לפת לחם. ענף המוניות נמצא במצוקה כספית קשה מאוד. לנהג מונית נשאר בממוצע הכנסה ביום בין 12 ל-21 שקלים לשעה. כשהולכים לסרט ומביאים בייביסיטר הביתה, אפילו הבייביסיטר גובה 30 שקל לשעה. אנחנו שוקלים לעשות הסבה לבייביסיטר".
"נהיה חייבים להעלות המחיר". מפגינים בצומת עזריאלי (צילום: אסף דורון)
עו"ד בורנשטיין הפנה טענותיו לממשלה: "שר התחבורה אמר לנו 'שבו בשקט, נעזור לכם', אבל לא רק שלא עזרו לנו, אלא אף העלו את מחירי הסולר. זה בלתי נסבל. אנחנו דורשים הנחה משמעותית בסולר ואפשרות לתדלק במחיר מוזל כמו האוטובוסים. תנו לנו לחיות".
הוזלת הדלק - "פירורים לאזרחים"
ביום ראשון החליטה הממשלה תחת לחץ המפגינים על יוקר המחייה, להפחית זמנית במס הבלו המוטל על הדלק, רגע לפני שהיה צפוי לעלות - אך מחירי הסולר לא הושפעו ונותרו גבוהים ממחירי הבנזין. עם זאת, מובילי מחאת הדלק מתחו כבר אז ביקורת על היוזמה.
"את המילה לעג לרש שמענו כל כך הרבה", אמר ל-ynet זאב גראואר, יוזם המאבק. "אלו אמירות שאנו חוזרים עליהן בכל פעם מחדש. זה שוב הזלזול והלגלוג של שר האוצר ושל ראש הממשלה שחושבים שהם יתנו פירורים לאזרחים ובכך ישביעו אותם, אך מדובר כאן בפירורים שלנו!"
עוד מחאה נגד הממשלה. הנהגים הניפו שלטים (צילום: אביאל מגנזי)
הנהגים היו הראשונים לצאת היום למפגן מחאה, אולם בהמשך
מתוכננות מספר הפגנות ברחבי הארץ. הורים המוחים על יוקר המחיה יצעדו ב-17:30 עם עגלות בתל-אביב, בהרצליה, בערד ובערים נוספות, וידרשו מהממשלה להוזיל את העלויות הכרוכות בגידול ילדים.
לאחר מכן, תתקיים בתל אביב צעדה בהשתתפות מאות חניכי תנועת הצופים, תלמידי תיכון וסטודנטים, שיצעדו מכיכר הבימה לעבר ביתו של שר החינוך, גדעון סער, ויקראו "להציל החינוך בישראל". הפגנות נוספות למען החינוך יתקיימו, בין היתר, בירושלים, בבאר שבע, בתל חי ובגני תקווה. במקביל, גם ההסתדרות תקיים כנס מחאה גדול מול בניין ההסתדרות בתל-אביב, תחת הכותרת "עובדים עם המחאה".
Read this article in English