הרופאים המתמחים מתפטרים: "הסכם מבזה"
המתמחים הודיעו כי ההסכם שהתגבש בין ההסתדרות הרפואית לאוצר "ריק מתוכן ותנאי השכר של האוצר מבזים", ולכן החליטו לממש את האיום להתפטר. המומחים במאיר הצטרפו למאבק ואוספים חתימות. מנהל אסף הרופא: "הטעות הזו תוביל את כולנו לאסון"
המתמחים מממשים את האיום ומחריפים את המאבק: נציגות הרופאים המתמחים שמתנגדים למהלכי ההסתדרות הרפואית, הודיעה בצהריים (יום ה') בתום כינוס בבית החולים שיבא כי החליטה להגיש "למעלה מאלף" מכתבי התפטרות שהופקדו אצל עורכי דין. התפטרותם תיכנס לתוקף בתוך 30 יום.
ההחלטה התקבלה ברוב של יותר מ-70% מנציגי המתמחים בכלל בתי החולים, והיא איננה נוגעת למתמחים בעלי נסיבות חריגות (נשים בהריון לדוגמא). מתמחים אלה יצטרכו לדון עם נציגיהם לגבי האפשרות שגם שמכתביהם ייכנסו לתוקף, תוך הבנת הנסיבות המשפטיות.
בבית החולים מאיר הצטרפו הרופאים המומחים והחלו אף הם באיסוף חתימות. מנהל בית החולים אסף הרופא, ד"ר בני דוידזון, אמר בתגובה כי "הטעות הזו תוביל את כולנו לאסון". "אנחנו אוהבים את המקצוע שלנו, אך לצערנו לא נוכל לעסוק בו בתנאים הנוכחיים, ולכן אנחנו מגישים את ההתפטרות", אמר ד"ר נדב חיים, נציג המתמחים בבית החולים תל השומר. במסיבת עיתונאים שכינסו הוא הוסיף: "היד רעדה כשחתמנו על המסמכים, אבל מוטלת עלינו כרופאים אחריות ציבורית, ואנחנו רוצים לייצר עתיד רפואי טוב יותר למען הדורות אחרינו".
לדבריו, ההסכם המתגבש עליו הודיעו אתמול אנשי ההסתדרות הרפואית ומשרד האוצר "ריק מתוכן, ותנאי השכר של האוצר מבזים". הרופאים המתמחים הודיעו מיד לאחר השגת ההתקדמות במשא ומתן כי שכר של 50 שקלים לשעה היא קו אדום מבחינתם. "בתנאים הללו לא נוכל לאייש את אלף התקנים ברופאים חדשים שיסכימו לעבוד בתנאי השכר הללו,
ולתת כתף כי רופאים פשוט לא ירצו לבוא לעבוד".
ד"ר חיים ציין כי "מדינת ישראל הפקירה במשך שנים ארוכות את מערכת הבריאות הציבורית וכדי לתקן אותה נדרש שינוי אמיתי ולא להטטנות של מספרים".
ד"ר דניאל לנצברג, מתמחה מבית חולים שיבא שיגיש את התפטרותו, אמר כי "הידיים רעדו כשחתמנו על המכתב, אבל לא היתה לנו ברירה אחרת כדי שיתחילו לקחת אותנו ברצינות". בתשובה לשאלה מה הוא מתכנן לעשות אם לא יימצא פתרון, אמר ד"ר לנצברג: "בארבעת סופי השבוע האחרונים הייתי במשמרות, כך שבתור התחלה אני אקח חופש עם האשה, שלא ראיתי אותה כבר הרבה זמן".
בבית החולים מאיר הצטרפו הרופאים המומחים למתמחים, והחלו לאסוף חתימות לקראת הגשה של מכתבי התפטרות. יו"ר ועד הרופאים בבית החולים אמר כי "הרופאים הבכירים הביעו רצון להצטרף למאבק המתמחים. התחלנו בתהליך של החתמה על מסמכים לקראת התפטרות".
"טעות שתוביל את כולנו לאסון"
ד"ר בני דוידזון, מנהל בית החולים אסף הרופא, קרא לרופאים המתמחים להתעשת. "צעד כזה הוא מעין אקדח שכבר יש לו כדור בקנה, אסור ללחוץ על ההדק כי הטעות הזו תוביל את כולנו לאסון", אמר ד"ר דוידזון ל-ynet.
לדבריו, "אני לא מעלה על דעתי שזה יגיע לידי התפטרות קולקטיבית כי כי המשמעות שלה היא התמוטטות מערכת הבריאות לחלוטין. כמנהל בית חולים אני יכול להגיד שאנחנו מתקרבים לפתח התהום וכולם חייבים להתעשת. אין מערכת בריאות בלי מתמחים. מומחים לא יכולים, לא מספרית ולא מעשית, לבצע את העבודה של המתמחים ולכן ללא המתמחים הרפואה הציבורית תקרוס".
מנהל המרכז הרפואי שיבא, פרופ' זאב רוטשטיין, התייחס להתפטרות המתמחים: "לפני שעה קלה קיבלתי טלפון ממדור כוח אדם ונמסר לי שהמתמחים הגישו מכתבי התפטרות". זה בהחלט יום עצוב לי כמנהל בית חולים, לרופאים ולכלל ציבור החולים. אין ספק שהלב שלי עם הרופאים הצעירים שבחרו במקצוע נפלא, מלא נתינה אבל מצד שני, כמנהל בית חולים אני אומר שהיה אסור להגיע לאקט כזה שבמובן מסוים מסמל אנרכיה והם יהיו חייבים כולם לפעול כדי לפתור את הקונפליקט ולהבין שרופאים צרכים לחיות ולהתפרנס בכבוד".
פרופ' רוטשטיין אמר כי "אין ספק שהמתמחים הם כוח עבודה משמעותי ובלעדיהם יהיה קשה מאוד לתפקד. המשמעות היא להחזיר את הרופאים המומחים, לאייש משמרות במשך 24 שעות בכל מחלקות בית החולים. אם ההתפטרות תיכנס לתוקף, אני ועמיתיי הרופאים המומחים נפעל בכל כוחנו על מנת שלא להפקיר חולים, אבל לא תהיה לנו אפשרות להחזיק מעמד זמן רב".
יש לציין כי מכתבי ההתפטרות, אותם צפויים להגיש במהלך היום למעלה מאלף מתמחים, ייכנסו לתוקפם בתוך שלושים יום החל מהיום. עו"ד טל קרת, ממשרד עורכי הדין זיסמן אהרוני גאייר,
שתגיש עבור המתמחים את מכתבי ההתפטרות אמרה בהצהרה: "אני רוצה לאשר שקיבלנו החלטה ברוב מיוחס שמורה לנו להגיש את מכתבי ההתפטרות עד היום בערב. נתחיל בבית חולים שיבא, ואחרי זה נגיש את המכתבים בשאר בתי החולים".
אתמול הושגה "פריצת דרך" במשא ומתן, והוסכם על תוספת תקנים ומענקים לפריפריה. במקביל, הודיע יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, כי הפסיק את שביתת הרעב שבה פתח. במכתב ששלח מוקדם יותר למתמחים הוא הזהיר על המתמחים שלא להפר את החוק, וכתב להם כי ההסתדרות הרפואית לא תוכל להגן עליהם.