שתף קטע נבחר

 

הוועדה שמינה גנץ הכריעה: "יזכור עם ישראל"

הוועדה שמונתה לבחון את נוסח תפילת יזכור בצה"ל קבעה כי יש לאמץ את הנוסח הממלכתי "יזכור עם ישראל". בכך התקבלה עמדת המתנגדים לנוסח שאושרר בתחילה. הרב הצבאי נותר בדעת מיעוט. גנץ: "נחלוק עם המשפחות את הכאב הצורב"

הוועדה בראשותו של האלוף (במיל') ישי בר לבדיקת סוגיית נוסח תפילת יזכור בצה"ל, קבעה אחר הצהריים (יום ה') כי יש לאמץ את הנוסח הממלכתי של "יזכור עם ישראל" כנוסח שבו משתמשים ביחידות הצבא. בכך קיבלה הוועדה את עמדת המתנגדים לאיחוד הנוסחים תחת "יזכור אלוקים". מיד לאחר פרסום המסקנות אישר אותן הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, והן יעודכנו בתוך שבועיים בפקודות מטכ"ל.

 

"בהמשך לשיקולים המוסכמים על דעת כל חברי הצוות, משבאנו להמליץ לפניך על הנוסח הראוי, נחלקו דעותינו. כולנו מסכימים כי מן הראוי לאפשר ביטוי בטקסי הזיכרון לכלל השותפים בהם. אשר על כן, מן הראוי לקבוע בפקודת המטכ"ל את השמעת המרכיבים הדתיים המובהקים של הטקס: קדיש ואל מלא רחמים, וכן את פרק התהילים. לדעת רוב חברי הצוות, יש לאמץ לצד כל אלה את הנוסח הממלכתי של "יזכור עם ישראל", כתבו חברי הוועדה וציינו כי ההמלצה נעשית על דעתם ובברכתם של ראשי ארגוני השכול היציגים: ארגון אלמנות צה"ל ויתומי צה"ל, ארגון יד לבנים וכן המועצה הציבורית להנצחת החייל.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הרב הראשי, תא"ל רפי פרץ, טען בדעת מיעוט שאין זה נכון להשמיט את שם ה' מנוסח היזכור. "הרב איננו יכול, מבחינה מוסרית-דתית, להצטרף להמלצת הרוב. לו דעתו הייתה נשמעת, הוא היה מציע לאמץ אחת משתי החלופות האלה: שינוי הפתיח ל'יזכור עם ישראל ויזכור אלוקים', או לחלופין, אימוץ דעת הרוב, היינו, הנוסח הממלכתי - 'יזכור עם ישראל' - תוך הוספת תפילת היזכור, המפורטת בסידור התפילה, כמרכיב נוסף של טקסי הזיכרון השונים", נכתב.

 

עוד ציינה הוועדה כי "במהלך הדיונים התברר לנו גודל המבוכה הקיימת בצה"ל סביב נוסח היזכור... התחוור לנו כי צה"ל שהוא 'צבאה של המדינה' על-פי חוק יסוד, קבע לו במודע בפקודת המטכ"ל נוסח השונה מהנוסח הממלכתי.., גם המרכיבים הדתיים המקובלים בטקס אינם מקובעים בפקודת המטכ"ל".


הרמטכ"ל עם חברי ועדת יזכור (צילום: דובר צה"ל) 

 

הרמטכ"ל גנץ אמר עם פרסום המסקנות כי "זוהי חובתנו כעם לזכור את נופלינו ולהשמיע את ציווי הזיכרון בטכסינו הממלכתיים סביבם מתקבצת החברה הישראלית. נשמיע קול זה באופן צלול וברור, עת נחלוק עם המשפחות את הכאב הצורב אותו הן נושאות עימן יום יום, שעה שעה".

 

הוועדה לבחינת נוסח תפילת "יזכור" הוקמה בחודש שעבר בעקבות הביקורת הקשה שעורר הכוונה לאחד את נוסחי התפילות תחת "יזכור אלוקים את בניו ובנותיו".

 יותר מ-64 אלף בני אדם חתמו על עצומה וזו הובילה לדיונים דחופים בוועדת החינוך של הכנסת וכן בוועדת המשנה של ועדת חוץ וביטחון.

 

בר אמר עם הצגת המסקנות כי "המשפחות השכולות אינן צריכות תזכורת" וכי "מסקנות הוועדה נועדו לאפשר לכלל הציבור הישראלי לזכור את הנופלים. הטקסט הזה מאפשר לכל אותם חלקים בחברה הישראלית שאינם דתיים, חילונים, מסורתיים או אתיאיסטיים להזדהות עם טקסט שכולו שלהם. לא כל המשפחות השכולות היו מוכנות לקבל את החלקים הדתיים, לא כולן מקבלות את זה שהאל מלא רחמים", אמר בר אך ציין: "הוועדה הלכה עם רצונם של 90% מן המשפחות בבחירת הנוסח". 

 

בתוך כך הודיע שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, המכהן גם כראש הוועדה הממשלתית לסמלים וטקסים, כי אינו מתכוון להעלות את החלפת תפילת יזכור בטקסים הממלכתיים. מיסז'ניקוב כתב את הדברים בתשובה למכתב ששיגרה אליו חברת הכנסת עינת זיס (עצמאות).

 

בהכנת הידיעה השתתף רונן מדזיני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גנץ. פקודות מטכ"ל יעודכנו
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים