מה צפוי בעקבות הורדת הדירוג? "זו נורת אזהרה"
שר האוצר יובל שטייניץ יום אחרי הורדת הדירוג לארה"ב: "אנחנו עדיין מנווטים את ספינת הכלכלה הישראלית במים סוערים". הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה: "אנחנו אחרי שיא המשבר". מנכ"ל תמיר פישמן: "עוד שמן למדורת ההיסטריה". ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל: "זו לא הפתעה גמורה"
הורדת דירוג האשראי של ארה"ב מעוררת לא מעט תהיות ופחדים בנוגע לשווקים בעולם וכיצד ינהגו הבורסות השונות ביום ב' הקרוב. כזכור, הלילה הורידה סוכנות דירוג האשראי סטנדרד אנד פורס (S&P) את הדירוג של ארצות הברית. לראשונה מאז תחילת פרסום הדירוג ב-1941 ירד דירוג האשראי של ארה"ב מ-AAA לרמה של AA+.
- לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות
שר האוצר, יובל שטייניץ, הגיב היום על הורדת הדירוג: "במשרד האוצר התקיימו בחודשים האחרונים סדרת התייעצויות בנוגע למשבר החובות בארה"ב ובאירופה, ונלקח בחשבון גם תסריט הורדת דירוג האשראי של ארה"ב".
"למרות ביטחוננו המלא בעוצמתה הכלכלית של ארה"ב ובהתאוששותה מהמשבר", אמר השר, "הורדת הדירוג מהווה נורת אזהרה שמזכירה לכולנו כי אנחנו עדיין מנווטים את ספינת הכלכלה הישראלית במים סוערים".
"עוד שמן למדורת ההיסטריה"
אלדד תמיר, מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, אמר על הורדת הדירוג: "הורדת דירוג האשראי של ארצות הברית, על אף שהיא חסרת משמעות, תוסיף עוד שמן למדורת ההיסטריה והפאניקה שאופפות את השווקים".
"במהות אין להורדת הדירוג הזו כל משמעות היום", אמר תמיר. "אגרות החוב בארה"ב עולות לאחרונה באופן קיצוני מכיוון שהן מייצגות בעולם כולו את המקום הבטוח. גם אם המקום הזה קצת פחות בטוח היום - הוא עדיין הכי בטוח בעולם".
"משחק של שחקני המעו"ף"
שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה, אמר היום ל-ynet: "הבורסות ירדו בשבוע שעבר בין 7% ל-10%. בשבועיים האחרונים היתה ירידה במניות העולם בסכומי עתק. על רקע כמה וכמה דברים – על רקע חשש מהפחתת הדירוג שהתממש, על רקע הוויכוח על תקרת האשראי בארה"ב ועל רקע אי היכולת של אירופה להביא לרגיעה בשווקים".
"ראשי המדינות ינסו להגיע להבנות לפני פתיחת המסחר ביום שני – בעיקר בגלל שהורדת האשראי היתה אחרי סגירת המסחר בוול-סטריט", אומר מעוז.
"כיוון שהבורסות בישראל סגורות ביום שישי, השוק מחר יהיה תנודתי כשבעצם יהיה משחק של שחקני המעו"ף כשכל אחד בפוזיציה אחרת. להערכתי, אנחנו אחרי שיאו של המשבר כי הודיעו על ההפחתה, הגיעו להסכמה על הגירעון האמריקאי ואירופה מצליחה להתמודד עם הפגיעה בה".
"יפן בעצם החליטה על תוכנית ההרחבה המוניטרית ואנו רואים את התעסקותה במט"ח. בנוסף אנחנו רואים את התערבות השוויצרים בשוק", מסביר מעוז.
"לגבי ישראל", אומר מעוז, "ישנם פקטורים נוספים שמעידים על שוק המניות מעבר לנעשה בעולם והם החשש מפריצה תקציבית אחרי משמעת תקציבית שנשמרת 25 שנה על רקע מרד המעמד הבינוני – מה שיכול להוביל לירידת דירוג האשראי של ישראל, אי ודאות לגבי תוצאות הכרזה על מדינה פלסטינית בספטמבר והמשך הזעזועים במזה"ת שמתבטאים בסוריה. מאוד ייתכן שהעלייה בשוק העולמי תהיה חזקה יותר מאשר השוק בישראל".
"רמזו על כך במהלך השבוע האחרון"
ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, אומר: "היו שני דברים שהשפיעו על שוקי ההון - החשש ממיתון בארה"ב - היתה סדרת נתונים שהצביעה על צמיחה של קרוב ל-0. הפד והממשל לא במצב שהיו בעבר וקשה להם במצב הנוכחי. השילוב של חשש ממיתון והחשש שלא ניתן לסייע לכלכלה הכביד על השווקים. בנוסף, באירופה יש חששות מפני התפשטות של משבר החוב לאיטליה וספרד כך שלא בטוח שיש מספיק כסף".
"אחרי כל זה חלה הורדת הדירוג. מי שקורא את ההודעה של S&P מבין את הבעיה של ארה"ב – המצב הקיים גם אחרי הקיצוצים נראה לא טוב אחרי הגדלת התקרה, יחס חוב תוצר מוסיף לעלות, מצד שני בחברת הדירוג מראים שהשתכנעו בעקבות סאגת תקרת החוב שהפוליטיקאים בארה"ב לא יוכלו להעביר קיצוצים נוספים בתווך הקרוב".
"לגבי ההשפעה של הורדת הדירוג על השווקים", אומר שראל, "צפויה השפעה כלשהי כיוון שזה לא מגולם בשווקים אבל זו לא הפתעה גמורה והם רמזו על כך במהלך השבוע האחרון".
"הבורסה בישראל צריכה להגיב לחלק מהירידות שהיו ביום שישי וגם החששות מהצפוי בשוקי ביום שני. נקודת הפתיחה לא נראית טוב אך קשה לצפות את שוקי המניות - מה גם שלא ניתן לדעת מה יהיה ביום שני בשוקי העולם ולכן הכל פתוח", אומר שראל.
"גם אם תהיה הורדת דירוג של אג"ח ישראלי שמגובה בערבויות אמריקאיות, הדבר לא ישפיע ישירות על המצב הפיסקלי של ישראל. גם אם המחיר יירד זה לא אמור להשפיע על הוצאות הממשלות", הוסיף.
"המצב כיום, למרות כל החששות והקשיים – גם בארה"ב ובאירופה, רחוק מאוד מהמצב בספטמבר-אוקטובר 2008 אז היה חוסר אמון במערכת הבנקים והיה משבר נזילות. בנקים לא יכלו לתת הלוואות והיה חשש מקריסה של המערכת הבנקאית". שראל סבור כי אין זה המצב כיום.