300 אלף מפגינים ברחבי הארץ: שיא חדש למחאה
השבת השלישית למחאת מעמד הביניים מביאה את המאבק החברתי לשיא: המונים נהרו לעבר קריית הממשלה בת"א, כ-30 אלף צעדו בירושלים לכיכר פריז ועוד אלפים רבים הפגינו בערים נוספות. יו"ר התאחדות הסטודנטים "רה"מ, אנחנו לא עבדים מודרנים". צ'רלי ביטון: "החזון שלי מתגשם"
מי שחשב שמחאת האוהלים נמצאת מעבר לשיא - התבדה ובגדול: 300 אלף בני אדם הפגינו הערב (שבת) ברחבי הארץ בקריאה לצדק חברתי במפגן אדיר של דמוקרטיה. נהרות של מפגינים זרמו מתיאטרון הבימה לעבר קריית הממשלה. במקביל, צעדו לפחות 30 אלף בני אדם בירושלים מגן הסוס לכיוון כיכר פריז. אלפים רבים נוספים קיימו הפגנות ותהלוכות בערים אחרות מדן ועד אילת.
גיל ששון, ממובילי המאבק, סיפר ל-ynet: "יש כאן התעוררות קולקטיבית שטרם היתה כדוגמתה, אנו עדים להתפכחות של העם. יש כאן כבר אלפים שממלאים את השדרה וכולם יקראו בקול ברור - אנו הריבון. תנועת האנשים לכאן גדולה בהרבה מזו שהיתה בשבוע שעבר. מה שהתחיל כמאבק לדיור בר השגה, הפך לתנועת מחאה שגדלה ומתעצמת ככדור שלג ומדברת על שינוי כלל מערכתי".
"אנחנו לא עבדים מודרנים"
יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, אמר בעצרת: "מעולם לא התאחדו במדינת ישראל כל כך הרבה אנשים כדי לשנות את העתיד. תמיד היו הפגנות ועצרות כדי למחות על העבר, אך זו הפעם הראשונה שמאות אלפים מתכנסים שוב ושוב כדי לומר למנהיגנו: אנחנו דורשים שינוי".
המון אדם בלב תל-אביב (צילום: AP)
"יש לנו את הכוח לשנות. יש לנו את הכוח לדרוש עתיד טוב יותר. העם קם והתחיל ללכת - והם, הם-מ-פ-ח-ד-י-ם!", הוסיף שמולי. "אדוני ראש הממשלה, אנחנו כבר לא מתביישים לומר לך בפה מלא: 'מה שיש לנו היום – ממש לא מספיק לנו'. אנחנו רוצים דירה לגור בה ולא להיות משועבדים כל החיים לרכישתה, אנחנו רוצים לשלוח את ילדינו למעון בלא לוותר על המלבוש, אנחנו רוצים לעבוד בכבוד ולחיות משכרנו בכבוד. אדוני ראש הממשלה – אנחנו לא עבדים מודרניים".
מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, שמעון שבס, שהגיע אף הוא להפגנה אמר: "למחאה כזאת יש משמעות אחת: זו מחאה פוליטית. אם לא הם לא עשו את העבודה, אנחנו מדינה דמוקרטית והמחאה הזו תקים מפלגה חדשה".
עם העגלות והילדים של מחר, אשקלון (צילום: צפריר אביוב)
בין השלטים, הכרזות והסטיקרים, נישאת גם בובה של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, רכוב על חזיר ומתחתיו הכיתוב: "ביבי ביבי יא חזיר, את המדינה תחזיר". סילבי ביטון, אם חד-הורית מדרום תל-אביב וממקימות המאהל בגן לוינסקי אמרה ל-ynet: "זה הרגע הגדול של עם ישראל להתפוצץ ולגדוש את הרחובות. אם אנחנו, כמשפחות חד-הוריות, מסוגלים לצאת למחות ולהתאחד עם מעמד הבינייים - כולם יכולים לצאת ולהפגין".
מפגן אדיר ברחובות ישראל - כל העדכונים:
- אלפים "מכריזים עצמאות" בירושלים
- מצפון נפתחה המחאה: 1,000 מפגינים ליד טבעון
- היסטוריה באילת: אלף מפגינים קראו לשינוי
- הרכבת "הופתעה" מהמחאה; הנוסעים נתקעו
מפגינים בחדרה. "העם החליט צדק חברתי" (צילום: ג'ורג' גינסברג)
"זה שיעור באזרחות"
בירושלים צעדו כ-30 אלף בני אדם, ובהם הסופר מאיר שלו וחבר הכנסת לשעבר רן כהן, מגן הסוס לעבר כיכר פריז, שם מתקיימת העצרת המרכזית. המפגינים נושאים שלטים בהם נכתב בין היתר: "והעסקת לרעך כמוך" ו-"העם דורש צדק חברתי". להקת אתניקס והזמר מוש בן ארי הופיעו בפני המפגינים.
כ-1,000 מפגינים באילת וצועקים "הון שלטון - עולם תחתון". כ-3,000 מוחים בקריית-שמונה. הפגנות נוספות מתקיימות בחדרה (700), דימונה (300), הוד השרון (1,000), פתח תקווה (300) ומאות רבות באשקלון, צומת העוגן, מודיעין, רעננה, חדרה, נס ציונה וראש פינה (300). עוד קודם לכן הפגינו יותר מ-1,000 בצומת השומרים שליד קריית-טבעון, ומשם הם המשיכו לעצרת ביקנעם.
כיכר פריז בירושלים. "נקודת מפנה ביחס לאזרחים" (צילום: נועם מושקוביץ)
ראש העיר אשקלון אמר ל-ynet: "גם אצלנו רוצים צדק חברתי. לבנות דירות, מעונות יום וגני ילדים. שכר הלימוד למעונות היום גבוה משכר לימוד לאוניברסיטה. לא נפסיק את המחאה עד אשר הממשלה תיענה לדרישותינו".
"הרצון לשנות - פרץ את קירות בתינו"
ובחזרה לתל-אביב. בפינת הרחובות קפלן-דובנוב נתלה שלט ענק ובו נכתב: "WORKING CLASS" (מעמד הפועלים). בין הצועדים ניתן למצוא פעילים חברתיים ופעילי תנועות נוער, אך בעיקר אזרחים רבים שבאו להביע את תסכולם מיוקר המחייה. בין הצועדים גם שני ניצבים בדימוס במשטרת ישראל - יוסי סדבון ודן רונן.
הציבור בישראל הוריד את המסיכות. שדרות רוטשילד (צילום: בן קלמר)
הזמרים שלמה ארצי, יהודית רביץ וריטה הופיעו מעל בימת ענק סמוך לקריית הממשלה. ריטה אמרה למפגינים בטרם החלה לשיר: "הרצון לחזק את עצמנו מבפנים ולשנות סדרים, פרץ את סכר קירות בתינו ויצא לרחובות". יהודית רביץ אמרה להמונים: "זו הפגנה מעוררת השראה, אתם אלופים!".
שלמה ארצי שאל את ההמונים "מה לשיר לכם?, הציבור ענה לו בקריאה אדירה שהדהדה בכל העיר: "העם דורש צדק חברתי". במהלך שירו הלפני אחרון "ארץ חדשה" הצטרפו אל ארצי מארגני המחאה - סתיו שפיר, דפני ליף ורגב קונטס.
אלפים הפגינו גם באילת (צילום: יוסי דוס-סנטוס)
בין הצועדים בתל-אביב גם שני ניצבים בדימוס במשטרת ישראל - יוסי סדבון ודן רונן. המועמד לראשות העבודה, עמרם מצנע, הגיע יחד עם בני משפחתו לעצרת ואמר כי מדובר "באירוע שיהווה נקודת מפנה ביחס שבין השלטון לאזרחים. עשרות האלפים שיצאו לרחובות דורשים ובצדק שהממשלה תיקח אחריות על אזרחיה".
"יש לנו רוח שאי אפשר לנצח"
דפני ליף, שהאוהל שהקימה בשדרות רוטשילד הצית את המחאה העממית, אמרה להמונים: "השבועות האחרונים היו שבועות של צמרמורת, שבאו בזכות רוח חדשה ועוצמתית. רוח שלא נשבה פה קודם. קמנו והתחלנו משהו חדש. כולנו ביחד, מקריית-שמונה ועד אילת. זו רוח שאי אפשר לנצח, זו סופה שעוברת בכל הארץ והיא תמשיך ותתעצם. העם החליט צדק חברתי".
כיכר פריז בירושלים (צילום: גיל יוחנן)
ראש העיר תל-אביב, רון חולדאי, אמר כי "אף פוליטיקאי לא יוכל להישאר אדיש למה שקורה. זו מחאה חברתית. החברה הישראלית מתפכחת וזה יתבטא בסוף גם בקלפי. אני מאוד שמח על המחאה ושמח שאנשים מבינים שהאחריות על החינוך, הדיור והרווחה היא על המדינה. חייבים להוריד את המסים הישירים ולא את העקיפים ולבנות הרבה יותר דיור סוציאלי".
הרב בני לאו אמר להמונים שהתקבצו בתל-אביב: "אנחנו נמצאים ערב תיקון חברתי. זכותנו על הארץ הזאת מותנת בצדק חברתי, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לראות פערים נוראים שכאלה, זו לא מדינה יהודית. אנחנו לא יכולים לראות שאנשים שעובדים ומתפרנסים ולא יכולים לקנות קורת גג, זו לא מדינה יהודית".
חוסמים כביש בראש פינה (צילום: אביהו שפירא)
משפחת דגני המתגוררת בכפר הנוער עיינות ליד נס ציונה, הגיעה עם הילדים כדי להעניק להם "שיעור בדמוקרטיה". "חשבנו שאנו שונים, אבל גילינו שאנו כמו כולם: חלק ממעמד הביניים שלא גומר את החודש", סיפר אב המשפחה רונן.
צ'רלי ביטון: החזון שלי מתגשם
חבר הכנסת לשעבר צ'רלי ביטון, המזוהה יותר מכל עם המאבק החברתי שניהלו "הפנתרים השחורים" בשנות ה-70, אמר: "היום הזה הוא כמו יום העצמאות שלנו. המחאות שראינו עד היום היו לא מאורגנות ולא נחושות, אבל עכשיו, אחרי 40 שנה, החזון שלי מתגשם. החלטנו צדק חברתי ואנחנו נכפה זאת על ממשלה. אתם הרוח החדשה של החברה הזו, אתם הדור שהפסיק לשתוק. אתם הבנתם שהכוח בידיכם. חזקו ואמצו, אתם תנצחו את הממשלה העלובה הזו".
"העם החליט צדק חברתי", אמרה דפני ליף (צילום: מוטי קמחי)
מלי, אם לדנה בת 5, סיפרה ל-ynet: "ההפגנה הזו היא זמן מצוין לשיעור באזרחות. יש אנשים שאומרים שאנחנו צריכים להסתדר לבד ושלא מגיע לנו בית ספר, רופא או שיעזרו לנו מהמדינה. היום, כל האנשים כאן חושבים שזה שהממשלה לא דואגת לי ולך אלא רק למי שהוא עשיר מאוד - זה לא בסדר וצריך לשנות את זה".
"מתחולל כאן שינוי תודעתי"
יגאל רמב"ם, מיוזמי המאבק בצעדה, הוסיף: "עצם זה שהעם יוצא שבוע אחר שבוע לדרוש את זכויותיו - זה העניין. קשישים, צעירים, כולם כאן. התחושה היא שמתחולל כאן שינוי תודעתי. הערב אנו רואים שלעם ישראל איכפת מעתידו ועתיד ילדיו".
גדולים וקטנים, מכל גווני הקשת. גינת לוינסקי בת"א (צילום: הדר כהן)
אל המפגינים הצטרפה גם ח"כ נינו אבסדזה (קדימה) שאמרה כי ההפגנה הערב היא כבר בגדר "מהפכה אמיתית".
"גם לנו היה קשה קצת להאמין בזה לפני שלושה שבועות, אבל היום זה רשמי וברור. מדינת ישראל לעולם לא תשוב להיות כפי שהיתה לפני ה-14 ביולי 2011".
ח"כ עמיר פרץ (עבודה) תקף את ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר שטייניץ ואמר כי הם "מחפשים כל תירוץ לשחוק את מחאת העם. 'מר ספין' והמריונטה שלו מנסים לעשות הכל כדי למשוך זמן, בשעה שהטייקונים משגשגים והעם מדרדר לחובות. אסור לתת למחאה להפסיד, כי ההפסד יהיה של כל העם".