שתף קטע נבחר

 

זעזוע בבורסה: האם זה הזמן למכור מניות?

בשוק ההון הישראלי המתינו בדריכות למסחר היום, בתקווה שישפוך מעט אור על המשך מגמת הקריסה מאתמול. המומחים נזהרים מלתת המלצות ובכל זאת מציעים לבצע התאמות בתיק ההשקעות, למניות שמושפעות פחות. "בטווח הקצר - מי שחושש לא אמור להחזיק בכמות גדולה של מניות"

מי שניסה אתמול (א') להשיג את המוקדים הטלפונים של הבנקים, נאלץ להמתין לא מעט. ההודעה הדרמטית על הורדת הדירוג של ארה"ב והנפילות בבורסה אצלנו גרמו למשקיעים רבים לצור על מוקדי השירות של הגופים הפיננסיים כדי לבצע מכירה נחפזת, או להאזין לשיחה מרגיעה מיועץ ההשקעות.

 

ל-ynet גם הגיעו דיווחים על קריסתם של אתרי מסחר בניירות ערך שסבלו מעומס גולשים, אולם בדיקה העלתה כי מדובר היה בתקלות נקודתיות ואלו שבו תוך זמן קצר לשרת את הלקוחות.

 

"צריך לעשות התאמות"

פאניקה היא תופעה מוכרת במיוחד בנוגע לאופיו של המשקיע הישראלי. לפחות במשברים שידענו בשנים האחרונות, הוכח כי מי שהיה פזיז ורץ למכור אחרי נפילות חדות - הפסיד והרבה. ועם זאת, המומחים בשוק ההון נזהרים מלתת הערכות או המלצות קונקרטיות ואינם מתיימרים לחזות את הצפוי בשבועות הקרובים.

 

"אין לי בהכרח מסר מרגיע", אומר ל-ynet אלון גלזר, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות לידר שוקי הון. "אין ספק שהחששות לגבי חזרה למיתון עולמי גדלים. בין אם מדובר על יוון ואירופה ובין אם מדובר על ארה"ב".

 

גלזר, כמו אנליסטים ומנהלי השקעות אחרים, ממתין בדריכות למסחר שיחל היום בשווקי חו"ל וישפוך מעט אור על המשך המגמה. עם זאת הוא מציין כי גם הסערות כאן אצלנו אינן מיטיבות עם המצב בשוק: "גם ההשפעה של המחאה החברתית כאן יכולה לפגוע בחברות העסקיות שפועלות בישראל והשילוב של שניהם יכול להגדיל את הסיפור".

 

אז מה מומלץ לעשות כעת עם הכסף?

 

"אני לא חושב שצריך להתנתק מהשוק. אבל מי שיש לו תיק עם פרופיל סיכון גבוה צריך לעשות התאמות. אף פעם לא נכון לצאת לגמרי מהשוק. בתקופה כזו נכון ללכת למניות דפנסיוביות שפחות מושפעות מהאירועים - כגון מניות תקשורת, פארמה, או נדל"ן מקומי. מומלץ גם להקטין קצת את האחזקות בפיננסיים".

 

זה אומר בהכרח מכירה, למי שמחזיק כמות מניות גדולה יחסית?

 

"השאלה מתחילה בכמה התיק שלנו הוא מסוכן. אם יש משקל לא גבוה של מנויות ונכסים מסוכנים, אני חושב שלא יהיה נכון למכור, אולי אפילו לנצל הזדמנויות. לעומת זאת, מי שיושב בכמות מניות גדולה, אז עליית הסיכון מחייבת התאמה. קשה להעריך האם אנחנו בדרך להמשך ירידות או שכבר חווינו את התיקון העיקרי".

 

לטווח ארוך, כדאי לשקול רכיב מנייתי

דברים דומים אומר רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב. "המסר המרכזי הוא קודם כל לבחון את הסיכון של רמת ההשקעות ואופק ההשקעה. זה נכון שזה נראה מוזר, אבל יכול להיות שיש נכסים כגון אג"ח שיכולות להיות מעניינות עבור חלק מהמשקיעים.

 

"יש אי ודאות גדולה, אי ודאות שיכולה להימשך עוד חודשים. מהו תמהיל ההשקעות הנכון? זה תלוי מאוד באישיות של המשקיע. מי שרוצה להחזיק תיק ל-3 חודשים זה תלוי כמה חדוות סיכון יש לו".

 

לדברי אייכל, בראייה לטווח מעט יותר ארוך בהחלט יש לשקול החזקת תיק עם מרכיב מנייתי עם פוטנציאל לתשואה נאה.

 

"הבעיה אצל רוב האנשים היא שבד"כ תשואות נאות מגיעות אחרי משבר, לכן יש מקום לנצל זאת למי שבונה תיק לתקופה ארוכה".

 

אייכל מדגיש את הקשר שבין המשבר הפיננסי ב-2008 למשבר הנוכחי. "המשבר ב-2008 שהיה משבר אשראי, הביא לעליה אדירה בהוצאות הממשל האמריקאי, אולם ההכנסות ממסים לא עלו מספיק. לא היו הכנסות כנגד ההוצאות וזה הכניס את המשק האמריקאי לסחרור.

 

"מה שיקבע פה זה נתוני המקרו בארה"ב ומה הם מתכוונים לעשות עם החוב שלהם. למעשה המשקיעים הופתעו מכך שהצמיחה הנראית חלשה ממה שהעריכו, כך גם לגבי הנמכת תחזיות לגבי צמיחה בעתיד".

 

מה מתכוונים לעשות המשקיעים המוסדיים, אלו שמחזיקים בכספי החסכונות שלנו?

 

"רוב המשקיעים המוסדיים מספיק אחראיים לא למכור", אומר ל-ynet מנהל השקעות באחד הגופים המוסדיים הגדולים. "אנשים צריכים לדעת מה קורה עם התיק שלהם. הם צריכים לצפות להתרחשויות שונות ולבחור סיכון בהתאם".

 

מי שחושש מסיכון ומוצא את עצמו היום עם יותר מ-70% מניות בתיק, אז הוא צריך לשאול את עצמו איך הוא הגיע לזה. מצד שני, אסור לחזור על הטעויות של 2008, אז אנשים משכו כספים בסיטונות ואחר כך הצטערו על זה שהם הפסידו את העליות. אבל מה זה משנה? במילא לא שומעים לנו".

 

ואם כבר עוסקים בהמלצות השקעה ונקיטת זהירות, מזכיר אייכל ממיטב כי אנחנו נמצאים בתקופה שהיא כנראה לא כל כך מוצלחת להשקעות. חודש אב, ובמיוחד תשעת הימים שבין ראש חודש אב לתשעה באב (יום חורבן בית המקדש), נחשבים ימי פורענות, בהם התריעו כבר חז"ל מפני מזל רע.

 

"מעניין שמשבר הסאב-פריים שהוביל בעצם לקריסת להמן ולמשבר הפיננסי של 2008, החל למעשה בתשעה באב שנה קודם (יולי 2007)" אומר אייכל, "גם עכשיו, 4 שנים אחרי, הפחתת הדירוג שמובילה לזעזוע בשווקים מגיעה בערב תשעה באב". נקודה למחשבה.

פורסם לראשונה 08/08/2011 08:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירידות במסכי הבורסה
צילום: AP
רון אייכל. מיטב
אךון גלזר. לידר
מומלצים