לא רק אפידורל: דרכים לשיכוך כאבי הצירים בלידה
כשהצירים מגיעים במלוא עוצמתם בלידה קשה לחשוב באופן צלול, לכן כדאי להכיר מראש את כל האפשרויות לשיכוך כאבים שמוצעות ליולדת בבית החולים. אפידורל, טנס או זריקת טשטוש - כך תדעי מה הכי מתאים לך
אם כי היינו רוצות שהמצב יהיה שונה, אף אחד מהשיטות השונות לשיכוך כאבים בזמן הלידה אינה מספקת חסינות ב-100% מהצירים. עם זאת, חשוב כמובן לדעת אילו שיטות קיימות ונעשה בהן שימוש בבתי החולים, כדי שתעמוד בפנינו האפשרות לבחור ולבקש את האפשרות המתאימה לנו ביותר.
- בקרו בעמוד הריון ולידה
שלנו
כדי לבחור ברגע האמת את האמצעי לשיכוך הכאבים, חשוב לקחת בחשבון את בטיחות התכשיר הן ליולדת והן לעובר, וכן את פשטות השימוש בו. כיום נוטות לא מעט נשים ללדת באופן טבעי ככל האפשר ולמעט שימוש באמצעים חודרניים, אך הנכון הוא להשאיר את הבחירה ככל שניתן בידי האישה, המכירה את עצמה ואת סף הכאב שלה. הנה השיטות המקובלות לשיכוך כאבי לידה:
אפידורל
הזריקה האפידורלית היא השיטה הפופולרית ביותר לשיכוך כאבים, וכ-70% מכלל היולדות משתמשות בה. מקובל לתת אפידורל רק לאחר פתיחה של 5-3 ס"מ וקבלת לפחות ליטר נוזלים בעירוי. הזריקה האפידורלית ניתנת לחלל התחתון של עמוד השדרה, והחומר המוזרק משפיע על העצבים היוצאים מחוט השדרה אל הגוף. מרגע הזריקה ועד השפעת החומר יעברו כ-15 דקות. לאחר מתן הזריקה היולדת אינה יכולה עוד לרדת מהמיטה ועליה להיות מחוברת למוניטור באופן רציף.
הזריקה יעילה מאוד מבחינת אלחוש הכאב, אך מדובר עדיין בשיטה חודרנית. לאור הניסיון הרב שהצטבר בשימוש בשיטה, רמת הבטיחות שלה גבוהה יחסית. אחד מיתרונות האפידורל הוא שבמקרה ומגיעים בסופו של דבר לניתוח קיסרי דחוף, האפידורל שניתן ליולדת חוסך הרדמה כללית, וניתן להגביר את מידת האלחוש האפידורלי.
כמות החומר המועברת בזריקה אמורה למנוע את מעבר הכאב בעצבים אך להותיר את היולדת בשליטה על הרגליים. עם זאת, קיימת אפשרות כי היולדת תתקשה להניע את רגליה - דבר שיחלוף במהרה אחרי הלידה. יש לקחת בחשבון שהזרקה מוקדמת מדי עלולה להביא להאטה או עצירה בהתפתחות הלידה, וכן שהזריקה מחלישה את יכולת היולדת לדעת מתי ללחוץ בשלב האחרון של הלידה. משום כך ייתכן סיכון במצבים שבהם ראש העובר אינו מגיע בתנוחה הרגילה ועולה הצורך במעבר ללידה מכשירנית, שימוש בוואקום או מלקחיים.
לעתים המחט שבעזרתה מזריקים את החומר לחלל האפידורלי גורמת לנקב קטן במעטפת הפנימית של עמוד השדרה, ובמצב זה יכול לדלוף נוזל חוט השדרה. התופעה אינה מסוכנת, אך עלולה לגרום לכאבי ראש חזקים אצל היולדת. לעתים קיים סיכוי שהחלל האפידורלי אינו פתוח לגמרי, כך שהחומר מתרכז ומשפיע על צד אחד בלבד, אך הסיכוי לתופעה זאת קטן.
למי אסור להשתמש?
השימוש באפידורל אסור על נשים עם בעיות בקרישת דם, על נשים הסובלות מחום גבוה בשל זיהום ועל נשים הסובלות מבעיות גב כגון עקמת.
האם משפיע על העובר?
לאפידורל אין השפעה ישירה על העובר, אך עלולה להיווצר השפעה עקיפה בעקבות ירידה דרסטית בלחץ הדם של היולדת, מה שעלול להשפיע על ירידה באספקת הדם לעובר. לכן חשוב לקבל את האפידורל כאמור רק לאחר מתן ליטר נוזלים.
פטידין
שמו המוכר יותר של הפטידין הוא "טשטוש". החומר שייך לקבוצת המורפיום, וניתן בעירוי לווריד. משך השפעתו בדרך כלל כשעה וחצי, ובמהלך הלידה ניתן לתת אותו כמה פעמים.
לפני שהאפידורל הפך פופולרי כל כך, השתמשו בעיקר בפטידין לשיכוך כאבי הלידה. כיום משתמשים בו לשיכוך כאבים עד לקבלת האפידורל, או עבור נשים שאינן יכולות לקבל אפידורל. הפטידין גורם לטשטוש ולעתים לחוסר שליטה עצמית בצורה שאינה נעימה, סחרחורות וניתוק מהסביבה. הפטידין אינו מעלים לחלוטין את הכאב, אלא מפחית מעוצמתו.
האם משפיע על העובר?
הפטידין עובר בקלות את השליה, ולכן עלול לגרום להירדמות העובר, להורדת הדופק שלו ולהקטנת התנועתיות שלו. במצב זה קיימת הפרעה מסוימת ביכולת של הצוות הרפואי לפענח את מצבו האמיתי של העובר.
פטידין עובר בשליה ועלול לגרום להירדמות העובר (צילום: shutterstock)
גז צחוק
גז הצחוק, הידוע בשם "ניטרוס", הוא שילוב של שני גזים המשמש כאמצעי לשיכוך כאבים. במהלך הלידה מונחת מסכה על פני היולדת, אשר שואפת את תערובת הגזים לאירותיה. התערובת נספגת בגוף ומפעילה את השפעתה המרגיעה. הגז יוצא מהגוף בקלות ובמהירות באמצעות הנשימה.
אין סיכון בשימוש בגז וניתן לתת אותו בעת הצורך מספר פעמים במהלך הלידה. עם זאת, השיטה אינה נפוצה בארץ בשל קשיים טכניים בהפעלתה ובשל הסכנות בתפעול הגז.
האם משפיע על העובר?
גז הצחוק אינו משפיע על העובר במהלך הלידה ואינו מותיר עקבות בגוף לאחריה.
מכשיר טנס
מכשיר הטנס הוא שיטה להקלת כאבים פופולרית מאוד בחו"ל, ובארץ החלו להשתמש בה בצורה גורפת יותר רק בחודשים האחרונים. השיטה מבוססת על פולסים חשמליים עדינים מעל העור, הניתנים באמצעות מדבקות המודבקות על הגב ומחוברות למכשיר קטן, המאפשר ליולדת לשלוט בכאבי הצירים באופן ישיר. על פי הנתונים, 30% מהנשים אשר השתמשו במכשיר לא הזדקקו לאמצעי שיכוך כאבים נוסף.
הטנס, כמו המטרניטי יוניט המשווק בישראל על ידי חברת מ.ד.ס פארם, מתאים לנשים המתכוונות לקבל זריקת אפידורל ומאפשר להן להקל את משך הזמן הארוך לעתים עד קבלת הזריקה, פרק זמן שעשוי להיות כואב מאוד. המכשיר יעיל במיוחד לנשים שאינן יכולות לקבל אפידורל, או לכאלו המעדיפות ללדת בלידה טבעית.
חיסרון השיטה הוא שהכרחי להתחבר למכשיר כמה שיותר מוקדם בעת שמתחילים הצירים, לכן בית החולים אינו מספק את המכשיר ויש לשכור אותו החל מהשבוע ה-36 להריון ולהתחיל להשתמש בו כבר בבית.
חשוב לבחור אך ורק מכשיר המותאם ללידה, ולא מכשיר טנס רגיל המיועד למכלול כאבים אחרים.
האם משפיע על העובר?
שיטה זו היא היחידה שאינה משפיעה על העובר ועל גוף היולדת כאחד. המכשיר מוכר בכל בתי החולים בישראל ונחשב לבטוח לשימוש עבור האם והעובר.
שיטות טבעיות להקלת כאבים
בנוסף לפרוצדורות המקובלות בבתי החולים, ישנן מספר שיטות טבעיות שיכולות להקל את כאבי הלידה, וניתן לשלב אותן באחרות:
מקלחת או ג'קוזי
טבילה במים חמים משחררת את התכווצות השרירים ומאפשרת ליולדת למצוא ביתר קלות תנוחה קלה. ג'קוזי נמצא רק בחלק מהחדרים המיועדים ללידה טבעית בבתי החולים.
דיקור סיני
דיקור סיני (אקופונקטורה) מבוססת על נעיצת מחטים בנקודות מסוימות בגוף כדי לשחרר חסימות בזרימת הצ'י בגוף. מטפלים בדיקור סיני ממליצים לקבל טיפולים לפני הלידה וגם במהלכה, ומובן שניתן להיעזר בשיטה רק בשעת הצירים ולא בשלב הלחיצות.
שיאצו
מטרת הטיפול בשיאצו היא לשחרר חסימות אנרגטיות באמצעות לחיצות ועיסוי בנקודות מסוימות בגוף. על פי השיטה, כאשר האנרגיה זורמת בצורה טובה יותר בגוף הכאב של היולדת קטן וקל יותר להתמודד איתו.
בנוסף לאילו, ניתן להשתמש לאורך הלידה בכדור פיזיו, כריות חימום ומוזיקה מרגיעה אשר יכולה למתן את התחושות והפחד בלידה ולסייע להתמודד טוב יותר עם כאבי הצירים.