שתף קטע נבחר

 

התחזית לספטמבר: מדינות ערביות בראש האו"ם

לישראל צפוי קושי כפול בחודש בו עשויים הפלסטינים להעלות באו"ם את בקשתם להכרה במדינה עצמאית: לבנון תהיה הנשיאה של מועצת הביטחון, וקטאר - של העצרת הכללית

שתי מדינות ערביות יובילו את מועצת הביטחון ואת העצרת הכללית של האו"ם בחודש ספטמבר , שבו עשויים הפלסטינים להעלות את בקשתם להכרה במדינה עצמאית. לבנון תהיה הנשיאה התורנית של מועצת הביטחון בספטמבר, קטאר תשב בראש העצרת הכללית ה-66 מספטמבר הקרוב למשך שנה.

 

במועצת הביטחון יש אמנם חמש נציגות קבועות עם זכות וטו (ארצות הברית, רוסיה, סין, צרפת ובריטניה), אבל בין 10 המדינות המתחלפות מדי שנתיים יש נציגות קבועה לקבוצת המדינות הערביות. בימים אלה מדובר בלבנון. השגריר של ביירות לאו"ם, נוואף סלאם, אמור לנהל את ישיבות מועצת הביטחון בספטמבר.


העצרת הכללית של האו"ם - שטח קטארי לשנה הקרובה (צילום: AFP)

 

לנשיא התורן יש זכות לקבוע נושא אחד מיוחד לדיון. למשל הודו, הנשיאה באוגוסט, העלתה לדיון את נושא כוחות השלום וגרמניה, שהיתה הנשיאה בחודש שלפני, העלתה את נושא שינוי האקלים.

ארצות הברית הבליטה את נושא הנוער בעולם בספטמבר 2010. לבנון היתה היחידה במועצת הביטחון שלא תמכה בהצהרת הגינוי לטבח האכזרי של הצבא הסורי באזרחיו, שזכתה לתמיכת 14 חברות.

 

לבנון יכולה להעלות את עניין המדינה הפלסטינית לדיון ולהצבעה במועצת הביטחון גם בלי להיות נשיאה תורנית, אם הפלסטינים והליגה הערבית יחליטו שזה הכיוון הרצוי. אולם, לבנון יכולה להודיע שנושא הפליטים הפלסטינים הוא הנושא שהיא רוצה לדבר עליו ולהזמין נואם מיוחד כמו ראש ממשלת לבנון או שר החוץ שלה.

 

לא ברור אם יש לנשיא המועצה סמכות להזמין נואם שאינו בן מדינתו, כמו למשל להזמין את אבו-מאזן לשאת דברים במועצת הביטחון. ארצות הברית איימה על הפלסטינים שהיא תטיל וטו במועצה, אם הכרה בעצמאותם תעלה להצבעה.

 

"חלק מהמציאות היומיומית"

שגריר ישראל לאו"ם, רון פרושאור, סירב להתייחס למהלכים אפשריים של לבנון כנשיאת העצרת. הוא אמר ל-ynet: "זו המציאות היומיומית שאנחנו צריכים להתמודד איתה מדי יום, בין כותלי האו"ם.

זו מציאות לא קלה שמחייבת אותנו למאמץ כפול ומכופל בזירה שיש בה רוב אוטומטי נגדנו".

 

בזירת העצרת הכללית תקבל בחודש הבא קטאר את הנשיאות למשך שנה. המדינות הערביות נהנות מרוב בקרב הגוש המוסלמי והמדינות הבלתי-מזדהות מתוך 193 המדינות החברות. הדבר התבטא בהחלטה להעניק לקטארים את הנשיאות.

 

לפני שנתיים היה זה עלי טראקי הלובי, שהיה נשיא העצרת הכללית במשך שנה, אבל הוא לא ניצל את תקופת נשיאותו בצורה מופרזת נגד ישראל. מה שכן, מייד לאחר קבלת הנשיאות הגיע שליט לוב, מועמד קדאפי, ונשא נאום פיליבסטר ארוך ומייגע, וטראקי לא העז לרמוז לו לסיים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו-מאזן. יוזמן לדבר במועצה?
צילום: AFP
מועצת הביטחון (ארכיון)
צילום: AFP
השגריר פרושאור. "מציאות לא קלה"
צילום: שחר עזרן
מומלצים