ו' הכספים מזהירה מפני חוק שיפגע במשקיעים זרים
יועצת הוועדה לקראת דיון שייערך מחר: הצעת החוק הממשלתית שנועדה למנוע ממשקיעי חוץ לעשות רווחים לטווח קצר בישראל - עלולה להיות מיותרת ולהוות מעמסה ביורוקרטית על המשקיעים ועל רשות המסים. הסיבה: החוק יחול רק על 10% מהמשקיעים
היועצת המשפטית של ועדת הכספים מזהירה: הצעת החוק הממשלתית שנועדה למנוע ממשקיעי חוץ לעשות רווחים לטווח קצר בשוק ההון הישראלי - עלולה להיות מיותרת ולהוות מעמסה ביורוקרטית על המשקיעים ועל רשות המסים. האזהרה עולה מחוות דעת שהגישה היועצת, עו"ד שגית אפיק, לוועדה לקראת ישיבתה מחר (ד') לאישור החוק.
הצעת החוק מבטלת את הפטור ממס על רווחי ההון של המשקיעים בעסקאות בניירות ערך שנסחרים בבורסה בישראל, אם נמכרו בתוך 13 חודשים ממועד קנייתם. בביטול הפטור מבקש האוצר לצמצם את ההגדלה הספקולטיבית של כמויות המט"ח שנכנסות לישראל, אשר מורידה את שער הדולר ופוגעת ביצואנים.
החוק אמור להחליף תקנות זמניות לביטול הפטור שאושרו לפני כחודשיים. בדיון ראשון על החוק לפני כחודש עלו קשיים מהותיים ביישומו, בעיקר בגלל שהוא לא יחול על תושבי חוץ ממדינות החתומות עם ישראל על אמנות למניעת כפל מס. מסתבר כי רוב האמנות מקנות למדינות המוצא של המשקיעים זכות מיסוי בלעדית על רווחי הון.
עם זאת נמסר לוועדה בדיון הראשון כי על אף האמנות, גם משקיעי החוץ ממדינות אלה לא זכאים לפטור אוטומטי. במכירת ניירות הערך בארץ מנכים את המס במקור והוא מוחזר רק לאחר שיוכיחו את זכאותם לפטור. לאור המידע הזה ביקשה הוועדה לקבל מרשות המסים את מספר תושבי החוץ המושקעים בישראל שהם תושבי מדינות-אמנה.
הרשות דיווחה לאחרונה כי מדינות המוצא של יותר מ-90% ממשקיעי החוץ נמנות על 55 המדינות עימן יש לישראל אמנה למניעת כפל-מס, וכולן הן מדינות מפותחות. מסקנת היועצת המשפטית: "אם החוק יחול רק על 10% מהמשקיעים שהם תושבי מדינות לא מפותחות, לא ברור אם תהיה לו משמעות מעשית כלשהי שתניב מס".
לעומת זה מזהירה עו"ד אפיק מ"המעמסה הביורוקרטית כתוצאה מסרבול ההליכים שיחול על רשות המסים ועל אותם 90% מהמשקיעים ממדינות האמנה, שיתקשו להוכיח את זכותם לפטור לפני ניכוי המס במקור. שכן הניכוי מתבצע באמצעות מערכת הבנקים והוכחת זכותם שביושר עדיין כפופה לאישור רשות המסים".
היועצת המשפטית לא מסתירה בחוות הדעת את דעתה האישית שהחוק בעצם מיותר. עם זאת היא מדריכה את הוועדה לשקול בדיון מחר את הפגיעה האפשרית במשקיעים הזרים "נוכח הסרבול הביורוקרטי שממילא אין בצידו מיסוי משמעותי, אם לא יוצאים מההנחה שתושבי מדינות האמנה יוותרו על הפטור לאחר שניכו מהם את המס".
יו"ר ועדת הכספים, משה גפני
צילום: מתי אלמליח
מומלצים