אלף הפגינו בצמח: זה בלוף שהפריפריה זולה
מחירי הדיור הרקיעו שחקים, השכר נמוך יותר מבמרכז הארץ ובשביל דילים לחיתולים צריך לנסוע קילומטרים. בני קיבוצים בעמק הירדן הפגינו בצמח: "יש מצוקת דיור ממש מטורפת וסחבת נוראית של המינהל באישור הרחבות לקיבוצים"
המחאה החברתית הצליחה לסחוף הערב (יום ה') רבים בערים בהן טרם נערכו הפגנות גדולות. בקריית מוצקין הפגינו מאות במחאה על מחירי הדיור ויוקר המחייה. לא פחות מ-1,000 תושבי קיבוצים מעמק הירדן הגיעו להפגנה בצומת צמח שבדרום הכנרת. רבים נוספים הפגינו מוקדם יותר גם במרכז: ברחובות, בת-ים ובתל-אביב כחלק מ"צעדת העגלות".
המחאה החברתית - סיקור נרחב ב-ynet
גם מרגול מצטרפת למאבק - בבאר שבע
"א'-אוהל, ב'-ביבי, ג'-זה גנון יקר": כל הארץ מחאה
מחאת הישיבות: מה פתאום שיקבלו סבסוד?
עדכונים שוטפים בעמוד הפייסבוק של ynet
המפגינים צעדו בשלושת הצירים המובילים לצומת, מכיוון קיבוץ אפיקים, מכיוון כנרת ומכיוון מעגן. לאחר הצעדה נערכה העצרת, בה הופיעה הזמרת איה כורם.
גם בקיבוצים לא גומרים את החודש. ההפגנה בצמח (צילום: חגי אהרון)
מאיה פרידמן-ברקוביץ', אם לשלושה, מתגוררת בדגניה א'. היא פסיכולוגית ומטפלת משפחתית, נשואה לקצין משטרה והשניים מגדלים עוד שתי בנות מנישואיו הקודמים - ובסך הכל חמישה ילדים. לדבריה, "שנינו אקדמאים, בעלֵי תואר שני. יש לנו עבודות, משרות טובות ובטוחות - ובכל זאת אנחנו לא גומרים את החודש".
צעירות דגניה רוצות מהפכה (צילום: חגי אהרון)
המגורים בעמק הירדן אמנם זולים מאשר במרכז, אך יוקר המחיה עדיין מעיק. "גידול הילדים, גני ילדים ומטפלות, ובשנים האחרונות גם מחירי הדיור, כל אלה מעיקים ולא מאפשרים לגמור את החודש גם עם שתי משרות", אומרת פרידמן-ברקוביץ'.
מחירי הדירות בעמק, כך סיפרה, זינקו בשנתיים האחרונות בשיעור שבין 50 ל-60 אחוזים. "יש הרבה בנים חוזרים לקיבוצים, כי המצב במרכז לא אפשרי מבחינה כלכלית, ולקיבוץ אין מענה של מגורים בשבילם. יש מצוקת דיור ממש מטורפת, חסרות דירות גדולות למשפחות. דירות שבעבר עלו פחות ממיליון שקלים, עולות כיום 1.5-1.6 מיליון שקל".
אין דירות לדור הבא. ילדים ומבוגרים הפגינו בצמח (צילום: חגי אהרון)
"סחבת של המינהל"
רות פרנק, אם לשלושה מקיבוץ מבוא חמה בדרום רמת הגולן, השתתפה עד כה בכמה עצרות בצומת: "אני שמחה שהקיבוצים הצטרפו, הגיע הזמן, אבל הייתי רוצה שיהיו פה פי חמישה מפגינים. ההפגנה היום היתה מרשימה, היתה הרגשה טובה שאנשים יוצאים מהמזגנים, גם בחום של העמק. החבר'ה מהקיבוצים הגיעו וזה חשוב".
אבא ותינוק בהפגנה (צילום: חגי אהרון)
לדברי פרנק, "המצב פה קשה לא פחות מזה שבמרכז הארץ. יש איזו אשליה מאוד גדולה שבפריפריה יש מקום לבוא ולחיות ברווחה, אבל זה לא נכון. בקיבוצים בעמק וברמה אין דירה אחת פנויה. יש סחבת נוראית של מינהל מקרקעי ישראל בהרחבות של הקיבוצים, וזה אבסורד לא נורמלי. אומרים לאנשים בואו לפריפריה, אבל אין לאן. שלא לדבר על כך שאנשים לא יכולים לשכור דירה, ולבוא לכאן לתקופת ניסיון של שנה-שנתיים, לפני שעושים צעד כזה משמעותי".
איה כורם חיזקה בשירה (צילום: חגי אהרון)
גם לאחר שכבר בונים את הבית ועוברים לפריפריה, החיים לא פשוטים. "זה בלוף שהפריפריה יותר זולה. המשכורות פה יותר נמוכות, ובשביל דיל של טיטולים, שיש בכל סופר בעיר במרכז, אני צריכה לבזבז דלק לסופרמרקט מרוחק. אני כבר לא מדברת על כך שברמת הגולן אי אפשר לחיות בלי שני כלי רכב למשפחה".
לפני מספר שנים בוטלה הטבת המס ליישובי דרום רמת הגולן, שהוגדרו בעבר יישובי עימות. "זו לא פריבילגיה. אנחנו גרים מול הגבול הסורי ויש פה הקפצות על ימין ועל שמאל. אנחנו משלמים מחיר כדי לגור כאן", סיכמה פרנק.
אורנה שמעוני מאשדות יעקב, למודת מאבקים גם בתחומים אחרים, אמרה כי "העמק שותף למחאה כל החודש, אבל קול הפריפריה לא תמיד נשמע ולא נראה. אני מבקשת להביא בתוך הקול הזה גם את הערך המרכזי של ערבות הדדית, סולידריות ורעות. רק אלה יכולים להוביל לצדק חברתי". היא לא שכחה גם הפעם להזכיר את החייל החטוף גלעד שליט: "גם גלעד רוצה דיור בר השגה, אבל יסתפק בדשא ליד בית הוריו במצפה הילה, יוותר על קוטג' אם יקבל חיבוק מאמא. יוותר על 'תנאים' אם יקבל חיים".