מטר המטאורים האבוד של חודש אוגוסט
מטר המטאורים המרשים ביותר הקיץ יופיע הלילה לעת זריחה. בתחילת השבוע תוכלו לצפות באסטרואיד ווסטה וכוכב הלכת נוגה יחליף בקרוב לבגדי ערב עת יסיים את הופעותיו ככוכב בוקר. יגאל פת-אל מכין אתכם לעוד שבוע שמיימי
הלילה, בין שישי לשבת, יתרחש שיאו של מטר המטאורים של קיץ זה. זהו מטר הפרסאידים ששיאו חל לרוב ב-12 או ב-13 באוגוסט. בדרך כלל הוא אחד המטרות העשירים אלא שהשנה אורו של הירח הכמעט מלא יעיב עליו ויותיר למי שרוצה לצפות בו רק כשעתיים לפני הזריחה.
המטר נמשך כבר כמה שבועות ובשבוע שעבר נצפה קצב טוב של כמה מטאורים בשעה, כאשר לספירה הצטרפו גם מטאורים משני מטרות אחרים ששיאם היה בשלהי חודש יולי: מטר הקפריקורנידים (קבוצת גדי) ומטר האקווארידים (קבוצת דלי).
המטר הנוכחי נקרא על שם קבוצת פרסאוס והוא אחד המטרות הפופולריים ביותר, הן בזכות הקצב העשיר שלו (צפויים קרוב לכמה עשרות מטאורים בשעה) והן בזכות התרחשותו בשיא הקיץ.
השביט שגורם למטר, 109P/Swift-Tuttle, חלף בפעם האחרונה בפריהליון (בנקודה הקרובה ביותר לשמש במסלולו) בשנת 1992 וכתוצאה מכך היו מטרות עשירים ביותר בשנים 1991-2000 (עם קצב של כמה מאות מטאורים בשעה).
כדי למצות את המירב מהמטר יש לצאת למקומות חשוכים ככל האפשר, הרחק ממקומות יישוב. כמו כן, יש להמתין לשקיעתו של הירח לקראת הבוקר, מה שמותיר, כאמור, רק כשעתיים חשוכות, נטולות ירח. בשעות אלה מצויה קבוצת פרסאוס ונקודת המוצא של המטאורים מעט צפונית לזניט, הנקודה שמעל הראש.
אסטרואיד בשמיים
לפני כמה שבועות דיווחנו על הגעתה של החללית שחר אל האסטרואיד ווסטה. עד כה התקבלו כמה תמונות תקריב מהאסטרואיד שפניו מזכירות שילוב של פני הירח המכותשים עם פני השטח של שביט המצולקים במצוקים תלולים.
פנים אלו נוצרו כתוצאה מפגיעתם של מטאוריטים רבים באסטרואיד: הימצאותו של ווסטה בחגורת האסטרואידים העשירה בסלעים מגדילה את הסיכוי להתנגשויות בינו ובין אסטרואידים אחרים וכן לפגיעה של מטאוריטים.
יתכן וחלק מהמצוקים נגרמו כתוצאה מפעילות על פניו כתוצאה מהתמוטטויות מקומיות של פני קרקע, תופעה שנצפתה גם בשביטים, אם כי יש לבדוק היטב את הצילומים לאחר שהחללית, המונעת במנוע יוני, תתחיל להקיף את האסטרואיד ולשגר תמונות תקריב באיכות גבוהה יותר.
מי שרוצה לצפות באסטרואיד ווסטה באופן ישיר יוכל למצוא אותו ביום ראשון ושני, 14 באוגוסט, כ-3 מעלות בלבד מצפון לכוכב הלכת שבתאי, שנראה מעל האופק המערבי מיד לאחר תום הדמדומים. שבתאי בולט בגונו הכתום ומי שיכוון אליו טלסקופ קטן או אפילו משקפת שדה יוכל להבחין בכך שהוא פחוס. הגדלה של x30 ומעלה תראה את טבעותיו.
ווסטה, שהוא הבהיר מבין האסטרואידים והיחיד שאפשר להבחין בו גם בעין, יראה ככוכב חיוור מצפון לשבתאי (באותו שדה ראיה ובאמצעות משקפת שדה). מי שיצפה בשני הגופים מדי לילה בשבוע הקרוב יוכל להבחין בתזוזה שלהם ביחס לכוכבי השבת בסביבה, כאשר ווסטה, הקרוב יותר, נע מהר יותר משבתאי שמזדחל לאיטו.
אגב, בשדה הראיה מסביב לשבתאי יהיה אפשר להבחין גם בכמה מירחיו, כאשר הגדול שבהם, טיטאן, נראה אף הוא היטב במשקפת שדה.
נוגה בשמלת ערב
כוכב הלכת הבהיר ביותר, נוגה, מסיים השבוע את הופעותיו ככוכב בוקר, עת הקדים לזרוח לפני השמש. נוגה מתקבץ השבוע עם השמש כאשר הוא מצוי מצדו המרוחק של מסלולו. החל מחודש ספטמבר יהיה אפשר לראותו ככוכב ערב זוהר מעל האופק המערבי מיד לאחר שקיעת החמה.
בתקופה זו, כאשר נוגה מצוי בצדו המרוחק של מסלולו והשמש מצויה בינו לבין כדור הארץ, הוא מפנה אלינו את כל פניו המוארות ונראה כעיגול שלם כמעט. לעומתו, כוכב חמה מסיים השבוע את הופעותיו ככוכב ערב ומתקבץ השבוע עם השמש (ועם נוגה) בדרכו להראות ככוכב בוקר.
כוכב חמה נע בכיוון ההפוך לנוגה (ממזרח למערב) ולכן הוא מצוי בצד הקרוב של מסלולו. בגלל קרבתם היתרה לשמש אי אפשר לצפות בו ובנוגה בימים אלה. לו היינו צופים כעת בכוכב חמה, היינו רואים אותו כחרמש דקיק, כיוון שהוא מצוי ביננו לבין השמש ומפנה אלינו את צדו האפל.
מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2011 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.