שוב השלכתם אשפה על הגזם? בזבזתם חשמל
בפעם הבאה שתעברו ליד ערימת ענפים שמוטלת על המדרכה ממתינה לאיסוף, זכרו שמדובר בעצם במצבור אנרגיה. כן, יש מי שדואג להפוך את העץ לאנרגיה. עטיפה של מסטיק או קופסת סיגריות עלולות להרוס את התהליך
יש הסבורים בטעות כי ערימות הגזם שממתינות למשאיות של העירייה הן פסולת שאפשר להוסיף לה אשפה מכל הבא ליד. מזרונים, כיסאות שבורים ומוצרי אלקטרוניקה מסוגים שונים, הם רק חלק מהלכלוך שמבצבץ מערמות אלה. אולם רבים אינם יודעים שחלק ניכר מהגזם מיועד להפקת אנרגיה, אך כשהוא מגיע מלוכלך - הוא נשלח בדרך כלל להטמנה, בגלל עלויות הניקוי הגבוהות.
חומרים ממוצא ביולוגי, שיכולים לשמש כמקור אנרגיה על ידי שריפה או בדרכים אחרו, נקראים ביומסה. אפשר למצוא אותה בצורות שונות, כגון פסולת עץ, גזם עירוני, גידולים חקלאיים, צמחים מהונדסים ותוצרי הטיפול ביערות. כל אלה נחשבים למקורות דלק ידידותיים לסביבה ותחליף מוצלח לדלקים המאובנים והמזהמים.
גורם מרכזי בייצור אנרגיה מביומסה בישראל, היא חברת דלקיה - חטיבת האנרגיה של קבוצת ואוליה ישראל. החברה מפעילה מתקן ביומסה במפעל גלעם שבקיבוץ מענית, והיא מתכננת לפתוח מתקן נוסף בקיבוץ גן שמואל. מתקני החברה מייצרים קיטור משריפת הגזם, שנמכר לשימוש מפעלים אלה.
85% מיחזור כשהגזם נקי
בחברה מכנים את התחום בשם "אנרגיית עץ". המקורות שלה הם ענפים, גזעים וגזם, שהם תוצרי הטיפול בצמחייה העירונית, בגידולים החקלאיים וביערות, כמו גם תוצרי לוואי ופסולת מתעשיית העץ. הגזם מגיע כיום בעיקר מתחנת המעבר בחירייה, ממשטח הגזם בכפר ידידיה ומתחנת מיון הפסולת של עפולה שכוללת פסולת בעיקר מאזור עמק יזרעאל - הגלבוע וחיפה.
מדובר בסדר גודל של כ-100 טון גזם ביום, ובחברה מעריכים שכאשר יפתח המתקן הנוסף, תעלה הכמות ל-200-150 טון ביום. עלויות האיסוף משתנות ותלויות בין השאר במרחק, היקף ואופן האיסוף. כמות הגזם המיועדת להפקת האנרגיה משתנה אף היא בהתאם לרמת הנקיון וההפרדה של הפסולת. בדלקיה מסבירים כי מאיסוף של גזם מלוכלך ומעורב ניתן למחזר 30%-50%, בעוד שמגזם נקי שהופרד, ניתן להגיע לכ-85% מיחזור.
מנכ"ל החברה, רונן שטרקמן, מציין כי בנוסף להפקת קיטור לשימוש תעשייתי ואחר, פסולת הגזם יכולה לשמש לייצור קיטור ממנו ניתן להפיק חשמל במתקני קוגנרציה, בהם נעשה שימוש בקיטור לייצור חשמל.
לדבריו, היתרונות בסוג זה של הפקת אנרגיה נובעים מכך שהקיטור המיוצר לא מגדיל את כמות הפחמן הדו חמצני באוויר, אלא משחרר רק את הכמות שסופחה על ידי העץ בתהליך צמיחתו. לדבריו, "בנוסף להפחתת פליטת הפחמן הדו חמצני, ניצול פסולת הגזם מאפשר גם לחסוך את הטיפול בה, כמו הטמנה, שריפה, מיחזור וכדומה, שהן כשלעצמן מייצרות זיהום אוויר וצורכות אנרגיה". בנוסף ליתרונות אלה, מיחזור הגזם זול בכ-20%-25% לעומת הטמנת הגזם בקרקע.
שטרקמן מוסיף כי דלקיה מנהלת מספר מפעלי ביומסה ברחבי העולם, המייצרים למעלה מ-1,365 מגוואט חשמל עבור מתקנים באתרים שונים. לדבריו, "מדובר בדוגמה לפעילות שמצליחה לשלב בין העולם הטכנולוגי המפותח, שצורך אנרגיה ומזהם, לבין הצורך המתגבר לשמר את הסביבה".