בסיס איראני בסיני
בסיני פועלות מספר קבוצות קיצונים איסלאמיים, מגייסות בדואים, נשק ואמצעים ומטילות מורא על התושבים. איראן מזינה את הכאוס הזה, המציב בפני צבא מצרים אתגר קשה
גנרלים מצרים בדימוס שהתראיינו בשבועות האחרונים לאמצעי התקשורת הערביים אמרו כי מצרים איבדה את השליטה על סיני וקראו להכריז על מצב חירום בכל שטחו של חצי האי שיאפשר הטלת עוצר ונקיטת כל הצעדים הדרושים על-ידי הצבא. הם הטילו את האשמה על האנרכיה בסיני על ארגונים איסלאמיים קיצוניים. אחד מהמומחים אף האשים את ישראל המעוניינת, לדבריו, לגרום לאנרכיה ולהביא למלחמת אחים. תגובה מצרית טיפוסית של זריקת האחריות על האחר.
דברים חמורים אלה באו בעקבות התגברות ההתקפות של כוחות בלתי מזוהים על מטרות שלטוניות ברחבי סיני ובכללן חמש התקפות על צינור הגז לישראל ולירדן שהביאו להפסקת הזרמת הגז ולאובדן כסף רב למצרים. היה ברור לעין כל כי בעקבות הדחתו של מובארק התרופפה אחיזת השלטון המרכזי בסיני - מה שנוצל מיד על-ידי גורמים עוינים למצרים ולישראל, והביא לבסוף להכנסת הצבא המצרי לצפון סיני.
עוד בערוץ הדעות :
- רוח חיזבאללה ירדה דרומה / אבי דיכטר
- עשיתם ממרגול רוצחת / חיים משגב
- הספין של תקציב הביטחון
/ אורי בר-יוסף
בסיני פועלות מספר קבוצות קיצונים איסלאמיים, מגייסות בדואים, נשק ואמצעים ומטילות מורא על התושבים, כפי שמלמדים שני אירועים קשים שהתרחשו באחרונה. ב-29 ביולי אחרי התפילה ניסתה קבוצה איסלאמית קיצונית לכבוש את אל עריש. עשרות ג'יפים ואופנועים חדישים נושאי כ-100 רעולי פנים לבושים בשחור ומצויידים בנשק מודרני הגיעו לכיכר רפאעי, היא הכיכר המרכזית, פתחו באש והשתלטו עליה. הם נשאו דגלים שחורים עליהם נכתב "אין אלוהים מלבד אללה" ו"סיני אמירות אסלאמית" - בהשראת אל-קאעידה. מושל צפון סיני ניסה לנהל עימם מו"מ לפינוי הכיכר, אך נכשל. הם דרשו לבטל מערכת המשפט הפלילית של המדינה ולשחרר מהכלא של המחבלים שביצעו את הפיגועים בטאבה ובשארם א-שייח.
אחרי כשלון המו"מ, פנו רעולי הפנים לכיבוש תחנתה המשטרה. הקרב נמשך כתשע שעות ובסופו נמנע כיבוש התחנה. מתחקיר שערך היומון אל-מסרי אל-יום התברר כי שישה אנשים, בהם שני קציני משטרה נהרגו ו-15 מהתוקפים נעצרו, ביניהם כנראה שלושה פלסטינים. במהלך הקרב ירו התוקפים כ-15,000 כדורים. בעקבות פעולה זו, שהיכתה בהלם את תושבי האזור, הכריזה הקבוצה הסלפית (קיצונים איסלאמיים הדוגלים בחזרה לחוקי תקופת הנביא) של צפון סיני, כי בהיעדר שלטון מרכזי, היא תקים בתי דין שרעיים, שיפסקו על-פי ההלכה האיסלאמית בסכסוכים בין בני השבטים וכי המיליציה החמושה של הקבוצה, המונה כ-6,000 צעירים חמושים, תכפה את מימוש גזרי הדין.
רק לאחר אירועים דרמטיים אלה, התעשתה הוועדה העליונה של הצבא המצרי, השולטת במצרים מאז הדחת מובארק, תגברה את האבטחה לאורך תעלת סואץ והכניסה (בתיאום עם ישראל) כוחות צבא לאזור כדי להשיב את הסדר על כנו.
האירועים החמורים בסיני מחזירים אותנו לתקופת ההפגנות הגדולות בכיכר א-תחריר במהלך ינואר ובפברואר שהביאו לנפילת שלטונו של מובארק. במקביל להפגנות נודע על התקפות על בתי סוהר ושחרור אסירים. בין השאר הותקף בית הסוהר "מרג", בצפון קהיר שם ריצו את עונשם בכיר חמאס אימאן נופל וסמי שיהאב, ראש תא חיזבאללה שפעל במצרים. אימאן נופל חצה את סיני והגיע לעזה דרך המנהרות מספר שעות לאחר שהצליח לברוח. סאמי שיהאב נראה בביירות ארבעה ימים לאחר הבריחה. היה מי שדאג להכין מסלול בריחה מבית הסוהר בקהיר לסודאן ומשם במטוס ללבנון.
הברית הקיצונית
השאלה היא כיצד הגיעו קבוצות של בדואים בסיני ליכולת ארגון, תנועה ואש כה מרשימים. גם הקשר המהיר עם חמאס בעזה ועם חיזבאללה בביירות בהחלט מפתיע. התשובה היחידה הנראית סבירה היא כי מדובר ברשתות הפועלות להברחת נשק מאיראן ומחיזבאללה לעזה דרך סודאן וסיני. רשתות אלה של בדואים תושבי המקום מאורגנות וממומנות על-ידי משמרות המהפכה האיראניים בסיוע חמאס וחיזבאללה. הן פעילות שנים, מכירות את השטח ומסוגלות לפעולות מורכבות מסוג אלה שראינו בסיני.איראן היא עדיין מקור הנשק העיקרי של חמאס (וחיזבאללה). שימור רשתות ההברחה והפעלתן הוא אינטרס איראני-חמאסי חיוני. גם יצירת כאוס והחלשת השלטון המרכזי בסיני הם אינטרס חשוב של בעלי הברית האלה. כאוס בסיני הוא יתרון לחמאס והן לאיראן הממשיכה את חתרנותה בכל מקום המתאפשר לה במזרח התיכון. בימים האחרונים הדליפו מקורות ישראלים כי חמאס העביר כמה ממעבדותיו לסיני שם הם בטוחים מפני התקפה ישראלית, שהרי צה"ל לא יתקוף בשטח מצרים.
סיני מנוצלת כיום יותר מבעבר להקמת בסיס איסלאמי קיצוני בסיוע איראני. איראן מנצלת היטב את קשייו של השלטון הצבאי הזמני של מצרים העסוק בניהולה הבעייתי, ובינתיים הכושל, של המדינה. שלטון זה אינו מסוגל להתמודד כנדרש עם הקואליציה המוזרה של איראן, חמאס וארגונים סונים קיצוניים המוכנים לקבל כל סיוע אפילו מידי איראן השיעית כדי לקדם את שאיפותיהם.
ישראל בדילמה לא פשוטה. היא רואה לנגד עיניה את הקמתו של בסיס איסלאמי קיצוני המאיים על ביטחונה, אך זקוקה לשיתוף פעולה הדוק עם שלטונות מצרים כדי להתמודד עימו. באירוע של אתמול, אמנם דיווחה התקשורת שהיה תיאום בין צה"ל למצרים, אך נראה כי גם לצבא המצרי ממתינה תקופה קשה של היאבקות עם מכלול הגורמים הקיצונים ששמו להם כמטרה את הקמתו של "מרחב משוחרר" דוגמת אל-קאעידה באפגניסטן ולאחר מכן בעיראק.
צבי מזאל הוא שגריר ישראל לשעבר במצרים, שבדיה ורומניה. עמית המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.
גולשים מוזמנים להציע טורי דעה: opinions@y-i.co.il