אורז או גז טבעי: מי הוריד את כמות המתאן?
שני מחקרים חדשים מציעים פתרונות לשאלה מדוע העלייה של רמות גז מתאן באטמוספירה נעצרה - שינוי בדישון בגידולי אורז, או עלייה בביקוש לגז טבעי. אף ששניהם מסמנים את בני האדם כסיבה לשינוי, החוקרים עדיין מוטרדים מציאת הפתרון לשאלה מכיוון שרמות המתאן שוב בעלייה
מדעני האקלים בעולם שוברים את הראש זה שנים ארוכות בניסיון להבין מדוע רמות גז המתאן באטמוספירה הפסיקו לעלות באמצע שנות ה-80 ונותרו ללא שינוי עד ל-2006. כעת מסתמן פתרון לשאלתם, בשני מחקרים נפרדים שפורסמו לאחרונה במגזין Nature ושמציעים כל אחד תשובה שונה: עלייה בשימוש בחומרי דישון בגידולי האורז, או נסיקה בביקוש לגז טבעי.
המקורות המרכזיים של המתאן הם שריפת דלק מאובנים, שדות אורז, מכרות פחם, חיות משק וכריתת יערות עד. רמות המתאן באטמוספירה, שעלו ביותר מ-150% מאז תחילת העידן התעשייתי, הפסיקו לעלות למשך שני עשורים מבלי שהחוקרים ידעו מדוע. פתרון המסתורין חיוני, משום שרמות המתאן שוב נמצאות בעלייה.
על אף שהמחקרים הגיעו למסקנות שונות, משניהם עולה כי מעשים של בני אנוש הם שהובילו להאטה. "חשוב לדעת מה המנגנון שעומד מאחורי ההאטה, כדי לדעת איזו מדיניות לאמץ על מנת להפחית את פליטת המתאן", אמרו החוקרים.
אורז או גז טבעי?
במחקר הראשון טוענים חוקרים מהמרכז של אוניברסיטת MIT בסינגפור, כי פליטת המתאן משדות האורז בחצי הכדור הצפוני, ירדה בעקבות החלפת הזבל האורגני בדשן, ובעקבות הפחתת השימוש במים.
על פי החוקרים, רוב המקורות של המתאן נמצאים בחצי הכדור הצפוני. לדבריהם, שוואת הנתונים של שני חצאי הכדור מלמדת, שכמחצית מהירידה ברמות המתאן בחצי הכדור הצפוני, מוסברת בהפחתת פליטת המתאן בגידולי האורז באסיה בשלושת העשורים האחרונים.
המחקר השני, של אוניברסיטת קליפורניה, משייך את הירידה בצמיחה של כמות המתאן באוויר לעלייה בהפקת הגז הטבעי, על חשבון שריפת דלק מאובנים. החוקרים טוענים, כי על אף ששריפת הדלקים המאובנים המשיכה לטפס, הרי שטכנולוגיות השריפה הפכו לנקיות ויעילות יותר, ולצד זאת חלה נסיקה בביקוש לגז טבעי.
"להערכתנו השווי הכלכלי הצומח של הגז הטבעי במהלך המאה ה-20 והיישום של טכנולוגיות נקיות יותר של שריפה, הובילו להפחתה חדשה בשחרור הגזים לאטמוספרה", נכתב בתוצאות המחקר.
היכולת של גז המתאן ללכוד חום גבוהה פי 20 לעומת הפחמן הדו-חמצני. רמת הפחמן הדו חמצני עלתה באמוספירה ב-40% מאז המהפכה התעשייתית. אמנת קיוטו לאיכות הסביבה משנת 1997, קראה ל-38 מדינות מתועשות להפחית את כמות פליטת גזי החממה שלהן בין השנים 2008 ל-2012 לרמות נמוכות ב-5.2% לעומת הרמות שנרשמו בשנת 1990. בעקבות האמנה הפתח מסחר בין המדינות בהיתרי פליטת גזי חממה.