שתף קטע נבחר
 

החשש: מרחץ דמים והתחזקות אל-קאעידה בלוב

במערב עוקבים בדאגה אחר התמונות והדיווחים המגיעים מלוב. למרות שביעות הרצון מתרומתם לניצחון המורדים, גובר במערב החשש מהיום שאחרי קדאפי ולוב תהפוך לחממת טרור. ואם מישהו שחושב שהאירועים במדינה הצפון אפריקנית מעידים על מה שצפוי להתרחש גם בסוריה, כדאי שימתין

סופו הקרב של משטר קדאפי בלוב עשוי לסמן את תחילת הספירה לאחור של שלטונו של בשאר אסד בדמשק. ניצחון של המורדים בלוב יעניק רוח גבית למתקוממים בסוריה ועשוי להתסיס עוד יותר את ההמונים המדוכאים במדינות ערביות נוספות במזרח התיכון ובצפון אפריקה. אבל התפתחויות כאלה, אם יתרחשו, כנראה שלא יהיו מהירות ודרמטיות.

 

לוב על סף מהפכה - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

אפילו בלוב עצמה הסיפור לא תם עדיין ונראה שיימשך עוד מספר ימים, אולי אפילו שבועות. אמנם יכולת הלחימה של צבאו של קדאפי נוטרלה פחות או יותר על-ידי מתקפות האוויר של נאט"ו והמודיעין המשובח והמדויק שמספקים האמריקנים למורדים. אולם, קדאפי המתחבא אי-שם בלוב או במדינה שכנה עדיין לא נוטרל והוא מסוגל לגרום צרות.

 

שורפים את תמונתו של קדאפי בטורקיה (צילום:AFP    ) (צילום:AFP    )
שורפים את תמונתו של קדאפי בטורקיה(צילום:AFP )
 

גם עשרות אלפים מנאמניו, בהם אנשי זרועות הביטחון שלו ואזרחים, אנשי המיליציות שהקים והשבטים שהתייצבו לצדו, כנראה שלא יותרו בקלות וילחמו בחירוף נפש בימים הקרובים. לא כל כך מנאמנות לרודן המטורף, אלא בעיקר מפני שהם חוששים לעורם ולרכושם. הם יודעים שהמורדים, שיכורי הניצחון, אחרי שישתלטו סופית על טריפולי ועל ערים אחרות במערב לוב, עלולים לצאת למסע נקמה נגדם רווי קטל וביזה חסרת רחמים. לכן הם נלחמים גם כשהקרב נראה כבר אבוד.

 

לפני שמעריכים איך תשפיע נפילת קדאפי על סוריה ומדינות ערביות נוספות צריך לבחון לעומק איך השיגו המורדים - הלא מאורגנים, הלא מאומנים והניצים ביניהם - את פריצת הדרך המפתיעה בלחימה נגד הרודן. נראה שישנם שני גורמים עיקריים לכך לכך: החשוב ביניהם הוא הסיוע של נאט"ו. לברית הצפון אטלנטית לקח זמן, כשלושה חדשים, עד שתקיפות האוויר על צבאו של קדאפי נעשו אפקטיביות. עד אתמול ביצעו מטוסי נאט"ו יותר מ-7,300 גיחות הפצצה שברובן המכריע, לפחות בהתחלה, לא היו יעילות. מה שגרם לתפנית היה מבצע איסוף המודיעין המאסיבי שניהלו האמריקנים עבור בעלי בריתם, שהחל לשאת תוצאות לאחרונה.

 

התרומה של כוחות נאט"ו

המבצע הזה שהתנהל בעיקר באמצעות מל"טים (מטוסים ללא טייס) ומטוסי האזנה ותצפית מאוישים כבדים, הצליח לאסוף ולאתר בדיוק מטרות ולהעבירן בזמן אמת למטוסי התקיפה של הבריטים והצרפתים. לעיתים גם תקפו מל"טים אמריקנים ריכוזי צבא, מפקדות ואפילו בכירים במשטר קדאפי.

 

בנוסף לכך, הפעילו האמריקנים מטוסי שליטה ובקרה ופיקוח אווירי (איוואקס), שניהלו את המערכה האווירית. כך למשל הצליחו מטוסי בריטניה וצרפת, בהכוונה אמריקנית, לסכל מהאוויר את מתקפת הנגד המסודרת האחרונה של צבא קדאפי בשבת על העיר זאווייה הנמצאת כ-45 קילומטרים בלבד ממערב לבירה טריפולי.

 

צפו: המורדים הלובים חוגגים את הפלת משטר קדאפי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כתוצאה מהפעילות האווירית הזו, הושמדו יחידות טנקים וארטילריה של הצבא עד שחדלו להתקיים ככוח לוחם ומה שחשוב לא פחות - נותק הקשר בינם לבין הפיקוד המרכזי של צבא הרודן. בעקבות זאת, החל הצבא להתפורר בהדרגה ורבים מאנשיו ומיחידותיו ערקו.

 

גורם נוסף שסייע רבות למורדים היו קציני נאט"ו שהתערבבו בין כוחותיהם ושימשו כיועצים. הם גם תרמו תרומה מכרעת לתכנון והניהול הנכונים של המערכה. הקצינים הבריטים, הצרפתים והאיטלקים היו אלה שיעצו להם לזנוח את המתקפות החזיתיות הספורדיות על הערים והיישובים שבשליטת קדאפי. במקום זאת, הם שלחו קבוצות קטנות של לוחמים לובים, מיומנים יחסית, להסתנן לערים הסמוכות לטריפולי ואף לשכונות המאוכלסות של מתנגדי קדאפי בפרברי הבירה עצמה ולארגן שם מחדש את ההתנגדות המזוינת.

 

בשבת קיבלו קבוצות אלה הוראה לפעול וכך הצליחו לחדור לטריפולי ולהשתלט על חלקים נרחבים ממנה. כעת שולטים נאמניו של קדאפי וצבאו על כ-15 אחוז משטח הבירה, בעיקר על הבסיס הצבאי הענק, באב אל-עזיזיה, שבו התגוררו הרודן ובני משפחתו. יתכן שקדאפי עדיין נמצא שם למרות שבניו יצאו מהבסיס והסגירו עצמם למורדים.

 

חיילים סורים באל-ג'זרין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיילים סורים באל-ג'זרין(צילום: EPA)
 

במערב כעת חוששים מהיום שאחרי - איך מונעים מלוב שאחרי קדאפי שלא להפוך לקן טרור ואלימות נגד המערבים ומשטרים ערביים מתונים, כמו עיראק ב-2003 אחרי נפילתו של סדאן חוסיין.

 

חשש מארגוני ג'יהאד

החשש הזה נובע מהעובדה שלמורדים אין שום תוכנית מסודרת להקים שלטון חלופי לזה של הרודן. במשך 42 שנה היתה לוב תחת שלטון דיקטטורי בלי היררכיה ברורה ומוסדות שלטון מתפקדים. קדאפי שלט באמצעות השבטים הנאמנים לו והכריזמה האישית שלו וכעת צריך להקים שם שלטון דמוקרטי ומתפקד יש מאין.

 

חשש נוסף במערב הוא מפני מרחץ דמים שיבצעו המורדים בנאמני קדאפי ומלחמות בינם לבין עצמם על רקע יוקרה שבטית וחמולתית ובעיקר על השליטה במצבורי הנפט והגז העשירים של לוב.

 

המורדים בלוב. המערב סייע במיליארדי דולרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המורדים בלוב. המערב סייע במיליארדי דולרים(צילום: רויטרס)
 

למערב יש אינטרס כלכלי והומאניטרי למנוע מלחמה כזו של הכל בכל, שהסימן הראשון לה היה הרצח לפני כחודש של מפקד צבא המורדים על-ידי יריביו. במערב מעוניינים לחדש במהירות את זרימת הנפט מלוב, להפסיק את המעורבות היקרה של נאט"ו במדינה ולמנוע את זרימת כמויות הנשק העצומות שצבר קדאפי לגורמים איסלאמיסטיים במזרח התיכון, כולל לעזה דרך סיני.

 

בין המורדים בלוב יש קבוצות גדולות של לוחמי ג'יהאד עולמי, המזוהים עם אל-קאעידה והם עלולים לנצל את הכאוס שישרור בלוב כדי להפוך את המדינה לבסיס העיקרי שלהם בצפון אפריקה. אינטרסים אלה גרמו לממשל בוושינגטון לשלוח בדחיפות בסוף שבוע שעבר, כשניצחון המורדים החל להסתמן, נציג רם דרג לשיחות עם מנהיגיהם. הנציג האמריקני, פלטמן, שליח של שרת החוץ קלינטון, ניסה להגיע עם ראשי המורדים בבנגזי להסכמות שיאפשרו בניית שלטון חדש דמוקרטי בלוב.

 

טורקיה לא תישא בעול העיקרי 

לצד החששות, שוררת בוושינגטון ובעיקר בפריז, בלונדון וברומא שביעות רצון רבה. מה שנראה כיוזמה צבאית של נאט"ו באישור האו"ם, שלא היו לה סיבות ויעדים ברורים, התבררה כעת כהימור צבאי מוצלח. המערב זכה בנקודות חשובות בדעת הקהל הערבית והמזרח תיכונית וזה עשוי גם לבלום את הידרדרות מעמדה של ארצות הברית באזור.

 

מורדים בבנגזי חוגגים את נפילת קדאפי (צילום: EPA   ) (צילום: EPA   )
מורדים בבנגזי חוגגים את נפילת קדאפי(צילום: EPA )
 

מי שירצה להשליך מהאירועים בלוב על סיכויי הישרדותו של הנשיא אסד בסוריה חשוב שיזכור שלוש עובדות: מה שמצטייר כעת כהישג של המורדים בלוב לא היה אפשרי בלי ההתערבות הצבאית הישירה של מעצמות המערב; ללוחמי נאט"ו ומטוסיו לא נשקפה סכנה של ממש מצד הצבא הלובי המותש והרקוב; המבצע בלוב עלה לבריטניה, צרפת, איטליה וארצות הברית מיליארדי דולרים.

 

כדי לשים קץ לשלטון אסד בפרק זמן קצר, אם בכלל, יצטרכו המתקוממים לקבל סיוע חיצוני כמו זה שהושיטה נאט"ו למורדים בלוב. אבל צבא סוריה אינו צבא קדאפי ומערך הנ.מ העומד לרשותו הוא מהגדולים והחזקים בעולם. הפצצות בסוריה בנוסח מה שעשתה נאט"ו בלוב עלולות לעלות למערב באובדן מטוסים וטייסים ובמיליארדי דולרים. זאת בשעה שנאט"ו וארצות הברית שוחקים את כוחותיהם הצבאיים באפגניסטן ובעיראק ובזמן שהאירופאים והאמריקנים נמצאים על סיפו של משבר כלכלי אפשרי.

 

טורקיה אמנם מלאת זעם על אסד ואף איימה עליו מספר פעמים, כולל איום מוסווה בכניסה צבאית לשטח סוריה, אבל, מסיבות מדיניות ודתיות היא ככל הנראה לא תצא לבדה למלחמה. כנראה שארדואן לא יהיה מוכן לשאת בעיקר העול של מבצע צבאי שאמור להפיל משטר ערבי. קלוש איפה הסיכוי שהמורדים הסורים יקבלו את הסיוע החיצוני שהם זקוקים לו. מכאן שכל עוד נאמן צבא סוריה לאסד ומשטרו וכל עוד המעמד הבינוני בערים הגדולות לא יתקומם בהמוניו, אסד ישרוד. ברור לגמרי כי לנפילת קדאפי תהיה השפעה מוראלית חיובית ביותר על מתקוממי סוריה שתמנע את דעיכת תנופת ההתקוממות, אך בכך כנראה, לא יהיה די כדי להביא את מורדי סוריה למחוז חפצם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קדאפי
צילום: EPA
בשאר אסד. הצבא נאמן לו
צילום: MCT
לא מספיק כדי להפיל את המשטר
צילום: MCT
מומלצים