שתף קטע נבחר
 

ביופידבק: לנצח את הסרטן בלי סטרס ודיכאון

טיפול בסרטן מוביל את החולה לסחרור שבו הוא מתמודד במקביל עם תופעות לוואי מכאיבות, הפרעות שינה וקשיים משפחתיים. טיפול ביופיבדק עוזר לו לזכות שוב בשליטה עצמית ולהימנע מזיהומים וסיבוכים הקשורים למצב מנטלי ירוד. איך זה עובד?

חוקרים ומטפלים רבים מסכימים שההתמודדות עם מחלת הסרטן והטיפול בה מעוררים סטרס אצל החולה ובני משפחתו. מידת המצוקה תלויה במשתנים רבים, כגון סוג המחלה וחומרתה, מורכבות הטיפולים ותופעות הלוואי, סגנון ההתמודדות האישי של האדם ומאפייניו הפסיכולוגיים, תמיכה חברתית ומשפחתית, גישה למקורות ידע ועוד.

 

במה עוד מטפל ביופידבק?

 

חולי סרטן רבים מדווחים על קשיים רגשיים ופיזיים רבים, הכוללים בין היתר חרדות, דיכאון, ואי שקט במחשבה על המוות, שינויי תפקידים במשפחה, קשיים בתפקוד המיני, הפרעות שינה, עוררות יתר, כאבים ובחילות כתופעות לוואי של הטיפול, פגיע בדימוי הגוף, פחד מהישנות המחלה, אובדן תחושת שליטה, קשיים תעסוקתיים, פגיעה בערך העצמי, תחושת בדידות, חוסר ודאות לגבי העתיד ועוד.

  

ידוע כי סטרס ומצוקה נפשית משפיעים לרעה על מצבו הבריאותי הפיזי של האדם, אך המנגנון המדויק המשפיע על המערכת החיסונית והאנדוקרינית (ההורמונלית) אינו ברור לחלוטין.

 

עם זאת, מחקרים רבים מהשנים האחרונות מעידים על כך שלחץ נפשי משפיע לרעה על תפקוד המערכות הללו באמצעות הפרשת הורמוני סטרס בגוף, שינוי ברקמות, עלייה בתגובות דלקתיות בגוף, הפעלה מוגברת של תאים סרטנים ושינויים ברמת התא, שינוי רמות של לימפוציטים וביטויים גופניים נוספים.

 

למערכת החיסונית תפקיד בוויסות הצמיחה של גידולים סרטניים. כאשר קיימים גידולים סרטניים, שינויים במערכת החיסון - בעקבות טיפולים רפואיים המדכאים אותה - משפיעים על קצב התפתחות הגידול ועל הניסיונות לצמצם אותו.

 

סטרס אף נמצא כמגביר מחלות אוטואימוניות וזיהומים שונים. לכן, גם אם לא קיימת הוכחה לכך שהוא משפיע ישירות על התפתחות הסרטן, הרי שבעקיפין הוא מחליש את תפקוד המערכת החיסונית ומגביר את הסיכון לזיהומים ולסיבוכים אצל חולי סרטן, בייחוד אלה שעוברים טיפול כימותרפי. לכן יש חשיבות רבה למתן טיפול הולם וכלים לוויסות העקה ולהפחתת המצוקה הנפשית בקרב החולים.

 

ביופידבק להקלת כימותרפיה

הבנה זו של תהליכי הדחק הובילו להבנה כי לא מספיק לעזור לחולה להתמודד עם המחלה הפיזית ולהאריך את חייו, אלא לדאוג גם לאיכות החיים שלו בזמן הטיפול ולאחריו. מתוך הבנה זו התפתחה גישה תמיכתית-טיפולית רחבה, שבבסיסה התייחסות לקשר גוף-נפש המשפר משמעותית את מצבו של החולה ואת יכולת ההתמודדות שלו.

 

כחלק מהבנה זו פותחו מסגרות טיפול המספקות מענה מגוון לחולים: טיפול תרופתי שתומך בהתמודדות עם חרדה ומתח, תמיכה קבוצתית, טיפול שיחות או טיפול אלטרנטיבי.

 

אחד הטיפולים הנוגעים לקשר גוף-נפש הוא ביופידבק - טיפול פסיכו-פיזיולוגי הנעזר במכשור אלקטרוני כדי לסייע למטופל להשיג מודעות ושליטה על התהליכים הגופניים המתחוללים אצלו.

 

ביופידבק מוכר ככלי יעיל להפחתת סטרס ומצוקה פסיכולוגית, לכן טבעי שהוא ישמש לחיזוק החוסן הגופני והנפשי של המטופל. חולי סרטן נעזרים בביופידבק גם בהתמודדות עם תופעות הלוואי של כימותרפיה, לשם הפחתת כאבים, בחילות וחרדות, וטיפול בהפרעות שינה ועוררות יותר. כל אלה אופיינים לתקופה של חוסר שליטה, שינויים פיזיים וסחרור רגשי.

 

חולי סרטן רבים מדווחים על בעיות שינה וקשיים בתפקוד המיני (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
חולי סרטן רבים מדווחים על בעיות שינה וקשיים בתפקוד המיני(צילום: Shutterstock)

 

איך זה עובד?

המכשור בטיפול ביופידבק רושם מדדים פיזיים שונים כגון קצב לב, לחץ דם, מתח שריר, נשימה, טמפרטורת גוף, הזעה ועוד. המדדים מוצגים בזמן אמת על מסך מחשב, ובעזרתם לומד האדם להכיר את תגובותיו הגופניות והמנטליות, לווסת אותן ולהשפיע בכך על המתרחש בגופו.

  

כאשר משלבים בטיפול שיטות טיפול נוספות, כמו טיפול תמיכתי וטיפול קוגניטיבי התנהגותי, ניתן לחזק משמעותית את יכולת ההתמודדות של האדם עם מחלתו והשלכותיה. הדבר מקנה לחולה תחושת שליטה מסוימת אשר אובדת פעמים רבות בתהליכי האבחון והטיפול בסרטן, והוא חוזר לקחת תפקיד פעיל בשמירה על בריאותו ועל רווחתו הנפשית.

 

במסגרת הטיפול מושם דגש על מודעות למצבי המתח, לימוד דרכי התמודדות יעילים, רכישת מיומנויות לפתרון בעיות, לימוד טכניקות הרפיה, חיזוק דפוסי חשיבה חיובית, העצמת החוסן הנפשי, שליטה פנימית, שינוי תבניות חשיבה מגבילות ומעוררות מתח, לימוד שליטה בכעסים ובחרדות, הפחתת המצוקה הרגשית ובניית תוכניות עתידיות ליצירת משמעות בחיי החולה והגברת התקווה.

 

טיפול ביופידבק מאפשר שילוב של טכניקות מחשבתיות ורגשיות עם ויסות גופני, המבטא גישה טיפולית רחבה יותר. ביופידבק אינו מרפא את החולה מהסרטן, אך מסייע לו לשפר את איכות חייו, להתמודד עם השלכות המחלה ולהעצים את חוסנו המנטלי והפיזי החשוב כל כך למערכת החיסונית.

 

זהו כלי רב עוצמה המהווה מרכיב משמעותי ביותר בהשבת השליטה לידיהם של חולי סרטן ובנקיטת עמדה אקטיבית בשמירה על בריאותם ועל רווחתם.

 

הכותבת היא עובדת סוציאלית (M.S.W) ומטפלת בביופידבק בקליניקה במרכז ד"ר טל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטרס מחליש את מערכת החיסון ומגביר את הסיכון לזיהומים ולסיבוכים אצל חולי סרטן
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים