לא רק הכיס סובל: המשבר הכלכלי פוגע בסביבה
עצבנות המשקיעים מקשה על חברות לטכנולוגיה סביבתית לגייס כסף. מנהל חברת השקעות בתחום: "הניסיון להשיג מימון מתוכניות בנקאיות למטרת צמיחה הפך למשימה קשה". הישועה מגיעה דווקא מהודו, המזהמת השלישית בגודלה בעולם
הבעיות בכלכלה העולמית, שהעיבו על השווקים הפיננסיים, הובילו לקשיים בגיוס הון בקרב חלק מהחברות לטכנולוגיה סביבתית, כך על פי חברת ההשקעות Aloe Private Equity. מנקודת מבט של גיוס הון, התנודות בשווקים מובילות לעצבנות רבה בקרב המשקיעים", אמר השבוע ויוק טנדון, מנהל החברה.
החברה מנהלת נכסים בשווי 235 מיליון דולר, ורוב השקעותיה מתרכזות בחברות לשיפור יעילות צריכת האנרגיה, אנרגיה מתחדשת ומחזור. לדברי טנדוף "אפילו עכשיו, הניסיון להשיג מימון מתוכניות בנקאיות למטרת צמיחה של חלק מהחברות שלנו, הפך למשימה קשה. הכסף המזומן יקר וקשה להשגה".
מניות הטכנולוגיה הנקייה רשמו באופן עקבי במהלך השנה האחרונה, תוצאות פחות טובות מהמדדים הכלליים. חלק מהמשקיעים בתחום אולצו לבטל פרויקטים וחלק מהחברות עמדו בפני קשיים פיננסיים. "בחברות שהצלחנו לגייס עבורן הון בעצמנו, רשמו צמיחה מצוינת. החברות שנאלצנו למצוא להן מימון ממקורות אחרים, רשמו צמיחה איטית בהרבה", אמר טנדון.
עם זאת יש גם צד החיובי לעניין: חלק מקרנות הפנסיה הגדולות הקצו סכומים לאחזקות פרטיות. "יש כמות גדולה למדי של מוסדות שרוצים חשיפה כלשהו לשוק הטכנולוגיה הנקייה", אמר טנדון.
המפלט - בהודו
הודו היא אחת המדינות היחידות שנותרו כמקום מפלט להשקעה בטוחה בתחום הטכנולוגיה הירוקה. בחודש מאי האחרון השיקה Aloe קרן שתשקיע בפיתוח טכנולוגיות סביבתיות באסיה, עם תכנון ל-60% מההשקעה בהודו, 20% בסין ו-20% במדינות אחרות באסיה.
הקרן מחזיקה ב-13.7% מחברת Greenko ההודית, שרשמה מחיר שיא של 240 פני למניה בחודש מאי, לאחר שיעור של 36 פני בדצמבר 2009. Greenko גייסה 82 מיליון דולר ביוני האחרון, ומתכננת להגדיל את כושר הייצור שלה פי 5 עד שנת 2014. "הודו היא אחת מהמדינות היחידות בעולם בהן אפשר להשקיע באנרגיה מתחדשת ולרשום תשואות טובות מאוד, ללא סבסוד ממשלתי", אמר טנדון.
על אף שהביורוקרטיה בהודו מסובכת יותר כשזה נוגע להתחלה של פרויקטים, יש גם יתרונות ברורים להשקעה במדינה, שנחשבת למזהמת השלישית בגודלה בעולם. המדינה רושמת מחסור חמור בחשמל על רקע הצמיחה המסחררת בכלכלתה, וככל שהתיאבון הצרכני שלה גדל - הוא מגדיל גם את הביקוש לאנרגיה והליכים יעילים יותר למחזור פסולת.
על אף שהאנרגיה הסולארית במדינה עדיין לא הגיעה לרמה של פריסת רשת חשמל, טנדון אמר כי טכנולוגיות של אנרגיות רוח, מים וביו-מסה כבר מצליחות לספק חשמל ברמה של רשת חשמל, אך ללא סבסוד ממשלתי. לדבריו, "בהודו, האנרגיה המתחדשת היא הימור בטוח. אפשר לקבל תשואות טובות אם מצליחים לשמור על היבטים תפעוליים ועל התקנה והפצה של פרויקטים לאנרגיה מתחדשת".