דור המייסדים חוגג: יבנאל כבר בת 110 שנה
לכמה ממשפחות המייסדים של יבנאל, שחוגגת השנה יום הולדת 110, ישנו סיפור חלוצי מלפני קום המדינה, החל מגני הילדים ועד העבודה במפעל המלח. זהו סיפורה של משפחת אברמסון
משה וחנה אברמסון עלו ארצה עם ילדיהם ב-1906 מאקרמן שברוסיה, שם היתה להם טחנת קמח, בתחילה גרו בראשון לציון אחר כך ביהוד ומשם עברו לחווה החקלאית של ברמן בכנרת, שם משה היה אופה. הם עבדו באום גו'ני (לימים דגניה) והלכו ברגל יום-יום מכנרת לשם, אחר כך עברו לחווה האמריקנית בפוריה, שם משה היה אורוותן.
רפאל, בנם הבכור, עבר ליבנאל ב-1910, קיבל נחלה ועבד כחקלאי. לו ולאשתו, סוניה (שרה), נולדו שישה ילדים, השני הוא טוביה שנולד ב-1911 ועבד מילדות בשדות עם אביו, למד בבית ספר תיכון ב"מקווה ישראל" ואחר כך חזר לחקלאות. ב-1932, בגיל 21, התגייס לחיל הספר עם עוד שני יבנאלים, דוד יצחקי ומנחם בן יפת. הם היו פרשים ושירתו בזרקא. לאחר כשנתיים עזב וחזר ליבנאל, עבד בחקלאות ועבד בעתלית בקבוצת עבודה כי מצב החקלאות היה גרוע. הוא הצטרף לקבוצת שחריה שהקימו יותר מאוחר את בית שערים, אך הוא לא עבר לשם כמו אחיו אלא נשאר ביבנאל והיה נוטר ששמר על שדות המושבה והרכוש.
טוביה שיחק כדורגל בהפועל טבריה ונישא בגיל 30 לפנינה גולדשמיט, גננת ירושלמית שנקלעה ליבנאל. נולדו להם 3 ילדים: שרה, גרשון וחנה. כל השנים היה טוביה חקלאי, ובמלחמת השחרור ובמבצע סיני גוייס לצה"ל. הוא עבד כמדריך חקלאי מטעם הסוכנות.
ביחד עם טיפוח המשק, עבדה פנינה כגננת, מורה ומדריכה עד שיצאה לפנסיה. טוביה נפטר בגיל 76 בשנת 1987, ופנינה, מאז צאתה לפנסיה, מציירת, קוראת ספרים ונהנית ממשפחתה הענפה.
הפרק הזה מביא את סיפור הוריהם של טוביה ופנינה עד הימים שבהם יצא טוביה לעבודה במפעל המלח בעתלית. תודה לחנה, בתם של האברמסונים, שעזרה לי לאסוף את המידע.
1. בחצר משק רפאל וסוניה-שרה אברמסון – הוריו של טוביה. עומדת סוניה, שרה לידה הילדים ולהקת אווזים. שנות העשרה של המאה ה-20.
2. הוריה של פנינה בירושלים, משפחת גולדשמיט ראשית המאה ה-20. האב, גרשון, היה צורף זהב, משמאל - אשתו, מלכה, ומימין אמה של מלכה -"בובה חנה". הבנות, חווה ולאה, אחיותיה של פנינה שטרם נולדה. צולם בסטודיו של הצלם הארמני: גאראבד קריקוריאן, בירושלים.
3. יבנאל. משפחתו של טוביה אברמסון. ההורים רפאל וסוניה - יושבים, מאחור ומימין: טוביה, עובדיה, יהודית, דבורה והאחיות הקטנות. יושבות: גאולה ומאחוריה לאה. שנות ה-20.
4. "גן צביה" קטרבורסקי (עומדת מאחור). לגן זה הלכה הילדה פנינה. גם היום ידעה פנינה לתת לי שמות של חלק מהילדים:ב שורה הראשונה, שלישית מימין: חסיה ויספיש. שורה שניה מימין: שרונה עזריאלי. בשורה השלישית עם אצבע בפה - שרונה חמדה.
5. גן נוסף שאליו הלכה פנינה בשנים 1923-4 הוא "גן חסיה" סוקניק (אמם של יגאל ויוסי ידין). גם כאן נתנה לי פנינה שמות: מימין: חיה ליפשיץ (הוריה היו בעלי מלון עדן בירושלים), השלישית: אפרת צוריאל, ופנינה היא הרביעית.
כמו כן נראות הילדות: שרה סלובס, תחיה אילן, שרונה עזריאלי, חסיה ויספיש, לאה קוטלר, חנה ספיר, ציפורה שישון (אחיינת של הסופר בורלא), הילד המנצח על התזמורת הוא יצחק שלו (אביו של הסופר מאיר שלו). מאחור: הגננת צביה והפסנתרנית לידה.
6. הגן של צביה יצא לטיול בחורשת שנלר, ירושלים. הילדים: שרה סלובס, אריאל קדישאי, יהודית זרנקין, מושיקו ברוור, ציפורה שישון, חוה ברמן, תחיה אילן, חנה ספיר.
7. הנוער ביבניאל, 1928. 8- טוביה אברמסון, 11- פרץ בידץ, 12- דינה (קרמר) גרו (אלו שמזהים את שאר הקבוצה – כתבו לנו).
8. טיול של פנינה מירושלים ליד המושבה בת-שלמה.
9. ההשתתפות הראשונה של "הפועל מחוז הגליל" בכינוס הארצי השני, סוכות תרצ"א.
10. קבוצת שחריה, 1931, עבדו ביחד עם קבוצת אחווה מגדוד העבודה, שהיו במגדל וסללו את כביש טבריה-טבחה. בתצלום במחנה ליד הכנרת.
11. ארוחת בוקר במפעל המלח בעתלית, 1931. טוביה, מימין, היה מבין חברי הקבוצה.
12. החברים שעבדו בחברת המלח בעתלית, 1931.
13. טוביה, מחנה העובדים של חברת המלח עתלית.
14. העבודה במפעל המלח, טוביה ראשון מימין.
15. סוכת המגורים של העובדים.
- לכל הכתבות במדור טיול לעבר