שתף קטע נבחר

 

חירייה של סינגפור: מזבלה 5 כוכבים

לא מזבלים את השכל: בעוד שיקום אתר הפסולת העצום בגוש דן זז בעצלתיים, בסינגפור תמצאו אי מלאכותי שמשמש כאתר אשפה ימי, אבל נראה כמו שמורת טבע. הפסולת נשרפת ונקברת בקרקע, כשמעל משגשגים יותר מ-700 סוגי צמחים ובע"ח. רוצים לבקר? יש רשימת המתנה של 4 חודשים לפחות

כולנו מכירים את רשימות ההמתנה לבתי ספר יוקרתיים, מסעדות וטיסות ליעדים פופולריים - אבל רק בסינגפור קיימת המזבלה היחידה בעולם, עם רשימת המתנה של 4 חודשים למזמינים ביקור. מצד שני, המזבלה הזו היא לא סתם ערמת זבל. Semakau Landfill היא אי מלאכותי שמזכיר שמורת טבע, למרות 9.8 טון של אשפה שנשרפו לאפר ומוקמו רק חצי מטר מתחת לפני השטח, שנראה כמו פארק ירוק ומלבלב. 

 

המחסור בקרקעות בעיר המדינה הקטנה, הוביל את הממשלה לפתח טכניקות חדשניות לטיפול בפסולת. אחת מהן היא אתר האשפה הימי הראשון שיצרה הממשלה בסינגפור, ושמהווה יעד תיירות פנים פופולרי במיוחד.

 

האי משתרע על שטח כשל הסנטרל פארק, בחיבור של שני איים הסמוכים לחלק הדרומי של האי המרכזי. הקמתו עלתה 360 מיליון דולר, והוא כולל חומת ים עשויה חול, אבן, חימר וחומר פלסטי, שתוחם את החופים על מנת למנוע דליפה. האשפה מהאי המרכזי מגיעה אל האי לאחר שריפתה, והאפר הרטוב מרוקן למספר בורות שמכוסים בסופו של דבר באדמה, בה מכים שורשים באופן טבעי עצי דקל ועצים אחרים.

 

לא המציאו את הגלגל - רק שכללו

שיפוץ מזבלות לשימוש ציבורי אינו דבר חדש. מזבלת Fresh Kills בסטייטן איילנד שבניו יורק, נסגרה השנה ועתידה להפתח מחדש כפארק בשנת 2035. יפן הפכה בשנת 1994 מזבלה ישנה ליד אוסקה, לשדה התעופה הימי הגדול בעולם. ובישראל - החירייה הישראלית עתידה מזה שנים להפוך לחלק מ"פארק איילון ע"ש אריאל שרון", אך השיקום מתנהל בעצלתיים. בינתיים, אפשר כבר ללמוד במקום על מיחזור ולבצע סיורים

חירייה. יום אחד יהיה פה פארק? (צילום: אביגיל עוזי) (צילום: אביגיל עוזי)
חירייה. יום אחד יהיה פה פארק?(צילום: אביגיל עוזי)

 

עם זאת, סמאקו היא המזבלה הפעילה היחידה שמקבלת אליה פסולת תעשייתית לאחר שריפה ובמקביל תומכת במערכת אקולוגית משגשגת, שכוללת יותר מ-700 סוגים של צמחים ובעלי חיים ומספר זנים הנמצאים בסכנת הכחדה. "על אף שאנחנו מפעילים מזבלה, הגיוון הביולוגי עדיין משגשג", אמר אונג צ'ונג פנג, מנכ"ל האתר. "אנחנו רוצים לשמור על איזון זה כל עוד אפשר".  

 

השמירה על בעלי החיים והצמחים בסמאקו כה חשובה, עד שהשטח המקורי של המזבלה עבר שינוי על מנת להגן על שני יערות ולאפשר להם גישה למים בעקבות הגאות והשפל. זנים מוגנים כמו אנפות וחופמים מקננים באי, ודולפינים סיניים לבנים נדירים זוהו ליד חופי האי.

 

השנה, לאחר יותר מעשור של פעילות, הצד המזרחי של האי מתוכנן לעבור פיתוח אף הוא ועשוי להתחיל בקבלת אשפה עד שנת 2015. הסוכנות הסינגפורית הלאומית לאיכות הסביבה, המנהלת את האתר, אומרת כי עם פעולה של שני צידי האי, הוא צפוי להישאר פתוח לפחות עד שנת 2045. 

 

המבקרים: דייגים, אסטרונומים ותלמידים

סמאקו היא גם המזבלה הפעילה היחידה שמעודדת ביקורים של הציבור במשך כל ימי השבוע. הסיורים במקום מאוד פופולריים ומספר המבקרים שילש את עצמו בין 2005 ל-2010. במהלך היום מגיעים לאתר דייגים, בלילה מגיעים אסטרונומים כדי להציץ בכוכבים הרחק מאורות העיר, וילדי בית ספר יוצאים לסיורים ומחפשים כוכבי ים וחיות אחרות. 

 

שרי איכות הסביבה של ניו זילנד, יפן וסמואה, קפצו אף הם לביקור כדי לקבל השראה בנושא מדיניות טיפול בפסולת. "מזבלת סמאקו קיבלה שבחים רבים באשר לחדשנות בפתרון אחד מהצרכים הדחופים ביותר בטיפול בפסולת", אמר אנג טיאנד סינג, מנהל המדיניות הבינלאומית במשרד איכות הסביבה ומשאבי המים.

 

לדברי הסוכנות הסינגפורית הלאומית לאיכות הסביבה, מערכת המזבלה הייחודית הפחיתה את נפח הפסולת בכ-90%. בנוסף, היא מוסיפה לרשת החשמל של סינגפור כ-2% מאנרגיה המיוצרת במתקנים על גבי האי המרכזי.

 

 

Semakau Landfill  ()
Semakau Landfill

 

ביקורת: במקום אשפה - זיהום אוויר

הביקורת המרכזית על האי ומדיניות הטיפול של הפסולת, היא ההסתמכות המוחלטת על שריפת הפסולת לאפר. ראשית, תוחלת חיים של משרפות גדולות נחשבת לנמוכה, ולעיתים מסתכמת ב-10 שנים לכל היותר.

 

בנוסף, פעילי איכות סביבה מגרינפיס אומרים כי שריפת הפסולת לאפר פשוט משנה את בעיית האשפה לבעיית זיהום אוויר. "גרינפיס מתנגדת לשריפה של פסולת משום שהיא מקור משמעותי לחומרים מזהמים", אמרה טארה בוקמסרי, מנהלת הקמפיין של גרינפיס באזור הדרום-פסיפי.

 

קיים גם סיכון קטן אך ממשי לכך שהפסולת תדלוף אל מי האוקיינוס. לדברי סקוט קאופמן, פרופסור באוניברסיטת קולומביה ומנהל ב-Carbon Trust, קרן בריטית שמסייעת לחברות לקצץ בפליטת גזי החממה שלהן, אמצעי המנע שננקטו יצליחו ככל הנראה למנוע דליפה בעשרות השנים הקרובות, אך בסופו של דבר הם ייקרסו, דבר שיהווה סיכון לדורות הבאים.

 

בהסוכנות הסינגפורית הלאומית לאיכות סביבה אומרים, כי מידי חודש מתבצעות בדיקות וכי לא צפויה דליפה. עוד טוענת הסוכנות , כי האתר יכול לקבל אליו פסולת בעשורים הקרובים ללא בעיה. "אם ייגמר לנו המקום למזבלות במדינה, אנחנו בצרות", אמר אונג. "זאת הסיבה לכך שהמקום הזה כל-כך חיוני".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים