ברננקי: "יש כלים להמריץ את הכלכלה בארה"ב"
בנאומו בג'קסון הול נמנע יו"ר הפדרל ריזרב מלדבר על הרחבה כמותית שלישית, לפחות עד ספטמבר, אך הצהיר כי ישיבת הריבית הבאה של הבנק הפדרלי תוארך ליומיים. הנאום מגיע ברגע קריטי לכלכלה האמריקנית
יו"ר הבנק הפדראלי המרכזי בן ברננקי אמר בנאומו בג'קסון הול כי לבנק המרכזי עדיין יש כלים לתמרץ את הכלכלה, אך לא פירט או ציין מתי אם אם בכלל יישמו קובעי המדיניות את הכלים.
עוד אמר כי קובעי המדיניות בבנק המרכזי יבחנו מקרוב בחודש הבא האם עליהם לנקוט בצעדים נוספים בטווח הקרוב להתנעת הצמיחה הכלכלית. ברננקי הכריז כי פגישת קובעי המדיניות הבאה של הבנק שנקבעה ל-20 בספטמבר הוארכה ביום ותימשך יומיים כדי "לאפשר דיון מקיף יותר" בנוגע למה שהבנק המרכזי צריך לעושת כדי להגיב לצמיחה "המאכזבת".
"הבנק הפדראלי בהחלט יעשה ככל יכולתו לעזור להשיב רמות צמיחה ותעסוקה גבוהות", הבטיח ברננקי בסיום הנאום. עם זאת, ברננקי דאג גם להדגיש כי הסמכויות שלו מוגבלות במידה מסוימת, וטען כי מרבית האחריות לנקיטת פעולות טמונה בקונגרס החצוי. "מרבית המדיניות הכלכליות שתומכות בצמיחה כלכלית חסונה בטווח הארוך הינם מחוץ לסמכות של הבנק המרכזי".
הוא אף הזהיר כי כאשר הקונגרס ישקול בעתיד דרכים להורדת הגירעון, הוא צריך להיזהר לא לפגוע בכלכלה בטווח הקרוב. "אסור להם להתעלם מהפגיעות של ההתאוששות הכלכלית הנוכחית".
לטענתו, צריכה להיות לקונגרס דרך טובה יותר לקבל החלטות בנוגע למיסים והוצאות, שכן, חזרה על הדיון המתמשך כפי שהיה סביב העלאת תקרת החוב קרוב לוודאי שתפגע בכלכלה. "קשה לשפוט עד כמה ההתפתחויות הללו השפיעו על הפעילות הכלכלית עד כה", אמר בנוגע לאיום חדלות הפירעון והורדת הדירוג. "אך אין ספק שהן פגעו במשקי הבית והאמון העסקי והן מהוות סיכונים מתמשכים על הצמיחה".
"בנוסף להכרזה שלנו כי נשאיר את הריבית נמוכה עד אמצע 2013, לבנק הפדראלי יש שורה של כלים שניתן להשתמש בהם כדי לספק תמריצים מוניטאריים נוספים", אמר ברננקי. ברננקי הוסיף שלפגישה הבאה של ועדת השוק הפתוח של הבנק המרכזי האמריקאי הבאה שתתקיים בספטמבר התווסף יום דיונים כדי "לאפשר דיון מקיף יותר" בכלכלה ובתגובה האפשרית של הבנק.
הנאום מגיע ברגע קריטי לכלכלה האמריקנית: שיעור הצמיחה נמצא בירידה, השווקים עולים ויורדים כמו רכבת הרים - ובאירופה נאבקים למנוע את התפשטות משבר החובות. כתוצאה מכך, האנליסטים הורידו את תחזיות הצמיחה שלהם לארה"ב עבור השנה הנוכחית והשנה הבאה.
ברננקי כבר ציין בתחילת החודש כמה צעדים אפשריים
ברננקי עמד בפני סיטואציה דומה בשנה שעברה, אז העלה בנאומו בג'קסון הול את האפשרות שהבנק ירכוש עוד אג"ח ממשלתיות. המטרה היתה להפחית את הריבית לטווח הארוך, לעודד הוצאות ולהעלות את מחירי המניות. הבנק הפדראלי החל את תוכנית רכישת האג"ח בשווי 600 מיליארד דולר בנובמבר וסיים אותה ביוני. מחירי המניות עלו בהתמדה לאורך תקופת התכנית.ואולם השנה ההערכה הייתה כי הבנק לא ינקוט צעד דרמטי מסוג זה. אחת הסיבות לכך היא שרק לפני שבועיים, קובעי המדיניות הודיעו כי שיעורי הריבית לטווח הקצר יישארו ברמות שפל בשנתיים הקרובות. "נראה מוזר שברננקי יחליט בשלב כל כך מוקדם שצעד זה אינו מספיק", מסביר פול דיילס, כלכלן בקפיטל אקונומיקס. לפיכך, ההערכה היא שברננקי יפרט את האתגרים הכלכליים ויסביר מדוע הצמיחה צפויה להישאר חלשה בשנים הבאות.
בתחילת החודש אמרו בבנק כי יפעלו במידה שהתנאים יחמירו. ברננקי כבר ציין כמה צעדים אפשריים שיוכל הבנק לנקוט.
- רכישת עוד אג"ח לטווח הארוך: הבנק יוכל להמיר את האג"ח לטווח הקצר לאחר מועד פירעונן באג"ח ארוכות יותר, ובכך יפחיתו את הריבית לטווח הארוך, כמו ריבית המשכנתאות והלוואות רכב. מהלך כזה צפוי לעודד את הצריכה הפרטית.
- הפחתת שיעורי הריבית על עתודות הבנקים: הבנק הפדראלי יוכל לשלם לבנקים ריבית נמוכה יותר על כסף עודף שהם שומרים בפד. כיום הריבית עומדת על 0.25%, אך הורדתה אף יותר עשויה לעודד בנקים להלוות יותר כסף מאשר לאגור אותו.
- הבהרה לגבי תקופת הזמן שבה הבנק הפדראלי מתכוון לשמור על תיק ההשקעות של אג"ח ונייירות ערך אחרים: תיק ההשקעות הזה עומד על 2.9 טריליון דולר, לרוב באג"ח ממשלתיות ואג"ח מגובות משכנתאות. השקעה מחודשת של ההחזרים תעזור להוריד את הריבית. פרסום לוח זמנים יעניק למשקיעים ביטחון לגבי תקופת הזמן שהריבית תישאר נמוכה.
- השקת סבב נוסף של רכישת אג"ח ממשלתיות: לדברי ברננקי, הסיבוב הקודם עזר למנוע דפלציה.