שתף קטע נבחר
 
צילום: ירון ברנר

אוריאל לין: "לבטל את המכס על יבוא מכוניות"

ועדת טרכטנברג לשינוי חברתי כלכלי מקיימת בפעם החמישית מפגש פתוח עם הציבור. נשיא לשכות המסחר: "הייתי מוריד משמעותית את הבלו על הדלק בשקל אחד". מנהל רשות המסים יהודה נסרדישי: "עד היום הגיעו כ-1,900 פונים לוועדה"

הוועדה לשינוי חברתי כלכלי מקיימת בפעם החמישית מפגש פתוח עם הציבור: הדיון היום (א') מתמקד במדיניות מס מתקיים במכון ון-ליר שבירושלים.מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, אמר כי "אין ספק שדיאלוג בין הפקידות הממשלתי והאזרחית היא חיונית. שלחנו קול קורא ועד היום הגיעו כ-1,900 פונים לוועדה".

 

מחאת האוהלים - כותרות אחרונות ב-ynet

 

מלבד נסרדישי, משתתפים בדיון גם חברי צוות המסים של ועדת טכטנברג, אבי לבון ממשרד האוצר, ערן יעקב ואהרון אליהו מרשות מהמסים. "הוועדה והצוות המקצועי מקיימים מפגשים עם הפונים", אמר נסרדישי. "מטרתנו העיקרית היא לספוג ידע". באתר ההידברות שמפעילה הוועדה ובחשבון הטוויטר שלה קראו לגולשים להגיש שאלות כלכליות דרך האתר.

 

ראשון הדוברים היה פרופ' יצחק הררי. לדבריו, "צריך לרכז את כל הוראות המס בחוק מע"מ בלבד. אני ממליץ להוסיף מדרגת מס של 50% על הכנסה העולה על מאה אלף שקל בחודש - כולל הכנסות ממניות ואופציות". הררי שטח שורת המלצות. "יש להפסיק את הפחתות המסים, ויש לקבוע כי חברות ימוסו ב-25% הממוצע של ה-OECD", אמר הררי שמתנגד למס ירושה. "לא ניתן לאוכפו והוא ירתיע בעלי הון יהודיים לעלות ולחזור לישראל", אמר. "זה עומד בניגוד מוחלט לחקיקת המס".

 

"אסור להעלות מס חברות בשום אופן"

נשיא לשכות המסחר ת"א וחבר הכנסת לשעבר, אוריאל לין, ציין כי "מס ערך מוסף היה אמור להיות המיסוי העקיף המרכזי, ואולי היחידי. אסור לעשות אותו סלקטיבי, ואם נוריד באחוז או שניים ספק אם זה בכלל יוביל להורדת מחירים, חוץ מהחשמל. לכן אני ממליץ לא לגעת במע"מ.

 

"אם נרצה להוריד מיסוי עקיף במקום בו נהיה בטוחים שזה יתבטא ויתורגם להורדת מחירים, צריך להפחית את מס הקנייה על מכוניות. הייתי מבטל את המכס על יבוא מכוניות מהמזרח הרחוק כדי להגביר את התחרות עם מכוניות אירופאיות. בנוסף, הייתי מוריד משמעותית את הבלו על הדלק בשקל אחד. ואז עלות החזקת רכב שהיא חיונית לכל משפחה הייתה יורדת".

 

לדבריו, "כדי להפחית את מחירי המזון, צריך להפחית את מכסי המגן על יבוא, כי אם אין תחרות של יבוא, אין כלל תחרות". הוא הוסיף כי "אסור להעלות מס חברות בשום אופן, אך אפשר להשהותו. הצלחנו לייצר תמיכה בזכות הפחתת מס החברות. 65% מהמגזר העסקי זה המסחר והשירותים. המגזר צמח ב-90% בשנים האחרונות והוסיף 430 אלף מקומות עבודה בניגוד לתעשייה שהוסיף אולי 20 אלף מקומות. העלאת מס חברות תעצור את הצמיחה".

 

"בניית תוכנית אחראית" 

רואה חשבון אלון ברוידא אמר כי "מס עיזבון יגרום לעלייה בעלות הדיור לאלו שמסתייעים בהוריהם. מס עיזבון בא ביחד עם מס מתנות .המשמעות של מס עיזבון היא פגיעה במשפחות מרובות ילדים כי לילד הרביעי לא אוכל כבר לתת. הסיבה שאין בישראל מס עיזבון הוא חוק השבות, כל מי שבא לארץ יודע שאין מס. מס עיזבון משמעותו שאנחנו אומרים לאנשים האלה תישארו בבית על תבואו לישראל".

 

בפני צוות המסים של הוועדה הופיעה גם אביטל לבני, רכזת צוות החשיבה במאהל כיכר המדינה, שאמרה כי "אם ברצוננו להבטיח את חוסנה הכלכלי של מדינת ישראל מחד, ולאחות את הקרעים החברתיים מאידך, יש לדאוג לשילוב כל האזרחים הכשירים בשוק העבודה על ידי בניית תוכנית אחראית והדרגתית". לדבריה, "על תכנית זו להתמקד בשלושה מישורים מתן והקניית הכלים הנדרשים לשילוב בשוק העבודה .ביטול התמריצים השליליים ליציאה לעבודה;יצירת תמריצים חיוביים ליציאה לעבודה".  

 

אריה מצליח, סמנכ"ל כלכלה ומידע במרכז השלטון המקומי, אמר כי "הרעיון של הפחתת המע"מ 'פלאט' הוא לא נכון. רוב הכסף ישאר אצל העוסקים ולא יגיע למדינה. מה שצריך לעשות הוא מע"מ דיפרנציאלי, כלומר מע"מ מופחת על מוצרי יסוד ומדורג במוצרים אחרים". מצליח הוסיף כי לדעת השלטון המקומי, "הגיע הזמן להתחיל לבלום את המיתון בהשקעה של הממשלה בנושאי חברה בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנואל טרכטנברג ועדה יוקר מחיה מחאת הדיור
צילום: אהוד צויגנברג
אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר
צילום: מיכה קירשנר
יהודה נסרדישי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים