עשור ל-11.9: נפילתו של מפקד משטרת ניו-יורק
הוא החל כנהג ושומר ראש של ראש העיר ג'וליאני, התבלט בטיפול המוצלח בזירת פיגועי התופת, הפך לגיבור ונשלח לתפקיד בכיר בעיראק. אבל עשור אחרי, ברני קריק יושב בבית סוהר בעקבות שורה של הסתבכויות עם החוק
איפה הם היום, עשור אחרי פיגועי ה-11 בספטמבר? המנהיגים האמריקנים שהובילו את התגובה לפיגועי התופת ששינו את פני ההיסטוריה התפצלו לאחר עשר שנים למחוזות שונים. יש מי שבחר להיעלם ולהוריד פרופיל, יש מי שניצל את האירוע כדי "לעשות לביתו", ויש בכיר אחד שהתהילה וההצלחה סימנו עבורו בעצם את תחילת סוף הקריירה.
עשור ל-11 בספטמבר - עוד כותרות ב-ynet:
- בן לאדן צוחק על אמריקה מהגיהנום
- מיהו הצלם מאחורי "האיש הנופל"?
- בשירות ה- CIA: הטיסות הפרטיות של הטרוריסטים
ראש עירית ניו-יורק, רודי ג'וליאני, קנה לו שם עולמי בעקבות הפיגועים והוא עושה עסקים חובקי עולם בייעוץ ביטחוני ופוליטי ופוזל לתפקיד בכיר בממשל הרפובליקני. לעומתו, הנשיא ג'ורג וו. בוש חזר לדאלאס והוא חי בפרופיל ציבורי נמוך ביותר. הוא מבקש שיניחו לו לחיות את חייו בשקט, הרחק מאור הזרקורים.
בן חסותו של ג'וליאני, מפקד משטרת ניו-יורק, ברנרד קריק, שהפגין מנהיגות בעקבות הפיגועים הנוראים, יציין עשור ל-11 בספטמבר 2001 בתא בבית סוהר שבו הוא מרצה ארבע שנות מאסר בגין עבירות מס.
הפיגועים הפכו את קריק בן ה-55 לגיבור אמריקני. הוא מיהר לאחר קריסת המגדל הראשון לצאת לשטח, צולם בין ההריסות והבניין הנשרף ומשם מיהר להקים חדר פיקוד זמני בבנין סמוך. כשהמגדל השני קרס הוא נלכד בו עם עוזריו לזמן מה. ברני קריק החל את הקריירה שלו כנהג ושומר ראש של ג'וליאני שהפך אותו למפקד מתקני הכליאה העירונים. משם הוא מינה אותו למפקד משטרת ניו יורק, תפקיד שמילא במשך שנתיים.
קריק עזב כשרודי ג'וליאני השלים את הקדנציה שלו בסוף 2001. אבל משם השמיים היו הגבול: הוא קודם במהירות ונשלח במאי 2003 על ידי הנשיא בוש לכהן לשמש כשר הפנים של הממשלה הזמנית שפעלה בבגדד בחסות אמריקנית. תפקידו היה להקים את מערך המשטרה הלאומית, מודיעין הפנים, משטרת הגבולות והמכס, שהתפרקו עם נפילת משטרו של סדאם חוסיין. כל מערך המשטרה וביטחון הפנים היה בעצם זרוע של משטר האימה של סדאם ופירוק ובנייה שלו מחדש היה מחויב המציאות.
נראה היה שהנשיא בוש מרוצה מהתוצאות, שכן בדצמבר 2004 הוא מינה את קריק להיות השר להגנת המולדת של ארה"ב. זה היה רגע השיא של הקריירה של קריק, אבל בדיקות הרקע שלו, כמו בדיקה שנעשית לגבי כל מועמד לתפקיד בכיר, היו תחילת הנפילה.
פרשת המטפלת, והנפילה לתחתית
כעבור שבוע הודיע קריק שהוא מסיר את מועמדותו לתפקיד השר להגנת המולדת בגלל שהעסיק עובדת בלתי חוקית כמטפלת בבתו. אולם זו הייתה רק ההתחלה. במהלך הבדיקות התגלו פעילויות לא חוקיות אחרות של קריק שהיו עלולות להכשיל את המינוי שלו בשימוע בסנאט. קריק פרש אבל החקירה נגדו נמשכה והובילה לנפילתו מהצמרת.
ב-2006 הוא הודה בשתי עבירות אתיות ושילם פיצויים של 221 אלף דולר, אבל גם זה לא עצר את הנפילה לתחתית. שנה לאחר מכן, בנובמבר 2007, הוגשו נגדו כתבי אישום על עבירות של קשירת קשר, זיוף, הונאה ודיווח כוזב לשלטונות המס. הוא נעצר ב-20 באוקטובר 2009 וכעבור שבועיים הודה בעסקת טיעון בשמונה סעיפים בתמורה להמלצה של התביעה למאסר של 27-33 חודשים. בסופו של דבר בפברואר 2010 נגזרו עליו ארבע שנות מאסר. "עם כוח גדול יותר באה אחריות גדולה יותר", אמר השופט.
רבים ראו בנפילה של ברני קריק גם כישלון של רודי ג'וליאני, מי ששקל לאחר עזיבת העיר ניו יורק ריצה למשרת מושל ניו יורק וסנאטור, אבל בסופו של דבר ניסה כוחו בקמפיין לנשיאות ונכשל בניסיון לזכות במועמדות הרפובליקנית ב-2008.
בכל הנוגע למפקד מכבי האש של ניו יורק, ג'וליאני יכול לרשום לעצמו הצלחה. מפקד מכבי האש של ניו יורק בתקופת הפיגועים היה תומאס ון אסן. בניגוד לגיבורים האחרים של הפיגועים, ון אסן שכיהן בתפקיד משנת 1996 עד סוף 2001, הוא מינוי של ג'וליאני,
שפרש עם ג'וליאני והצטרף כבכיר בחברה הפרטית שג'וליאני הקים ולקח אתו את מפקדי המשטרה ומכבי האש להעניק את המומחיות שלהם ללקוחות החברה שלו.
הוא הוביל את מערכת הכבאות הגדולה בארה"ב והשנייה בגודלה בעולם אחרי טוקיו. זוהי מערכת שיש בה יותר מ-11 אלף כבאים ויותר מ-3,000 חובשים וצוותי עזרה ראשונה רפואית. כל המערך הענק הזה נכנס לכוננות חירום מייד לאחר פגיעת מטוס נוסעים באחד משני מגדלי התאומים. 400 כבאים וצוותי הצלה יצאו למגדלי התאומים ו-343 מהם נספו במהלך מאמצי ההצלה.