שתף קטע נבחר

הערב הודעה על הריבית: פישר ישנה מגמה?

בנק ישראל יודיע על הריבית, כאשר ברקע ההחלטה תעמוד ההאטה בצמיחה ותחזיות האינפלציה. פישר ייאלץ לקחת בחשבון גם את שוק הדיור שמושפע מגובה הריבית

דריכות בשוק המט"ח לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל שתפורסם הערב (ב'). לאורך היום ניכרת מגמה של קיפאון במסחר במט"ח, כאשר הדולר נחלש בשיעור של כחצי אחוז והאירו נסחר ביציבות.

 

 

גם מחירן של עסקאות המק"מ בבנקים בישראל, המשקפות את ציפיות השוק להתחזקות או היחלשות של השקל, נותר יציב ביממה האחרונה וניכר כי למרות אירועי החודש האחרון - הירידה בקצב הצמיחה במשק, הירידה בציפיות לאינפלציה וההאטה המשוערת בשוק הנדל"ן - אין ציפייה ברורה להורדת ריבית.

 

ריבית בנק ישראל עומדת כיום על שיעור של 3.25%, לאחר עשר העלאות ריבית של נגיד בנק ישראל, שהביאו את הריבית בפרק זמן של שנה וחצי מרמתה הנמוכה ביותר בתולדות המדינה - חצי אחוז - ועד לרמתה הנוכחית.

 

במדיניות העלאות הריבית של השנתיים האחרונות ניסה בנק ישראל לספק תגובה הולמת לקצב הצמיחה של המשק הישראלי, שהלך וגבר מאז יציאתו מהמיתון הקצר שלאחר נפילת וול סטריט בספטמבר 2008, ולהתחזקות האינפלציה שנגרמה בעיקר בשל העליות החדות במחירי הדירות.

 

בחודש האחרון התרגשו מספר אירועים, אשר ניתן היה לראות בהם עדות מוקדמת לשינוי מגמה שהבנק המרכזי יאלץ להגיב אליו בהפיכת המגמה וחזרה למתווה של הורדת ריבית במשק.

 

האטה בצמיחה ובתחזיות לאינפלציה

בתחילת החודש נחתה פצצה על השוק העולמי, כאשר סוכנות הדירוג S&P הורידה את דירוג האשראי של המעצמה הכלכלית החזקה ביותר בעולם – ארצות הברית. הורדת הדירוג, שביטאה חוסר אמון של חברת S&P ביכולתה של ממשלת ארה"ב לפרוע את החוב החיצוני התופח שלה, הכניסה את הבורסה בניו יורק, ובעקבותיה את בורסות העולם כולו, לסחרור של ירידות ותיקונים והזניקה את קובעי המדיניות הכלכלית מכיסאם, מחשש לגל נוסף של מיתון כלל עולמי.

 

אך כבר לפני הורדת הדירוג, הופיעו סימנים רבים לכך שחגיגת הצמיחה של המשק הישראלי מעבר לשיאה. מזה חודשים רבים חשים התעשיינים בירידה בביקושים לסחורות באירופה, בשל גל החובות שפקד את מדינות היבשת, וגם בארה"ב. צמיחתו של המשק הישראלי הקטן תלויה באופן כמעט מחלט ברווחי היצואנים והיצוא שלו עדיין מוטה במידה רבה לכיוון המדינות הצפון אטלנטיות.

 

דו"ח אורות אדומים של משרד האוצר מחודש יולי, נתוני הצמיחה האחרונים שפרסמה הלמ"ס ותחזית הצמיחה האחרונה של בנק ישראל, כולם מצביעים על ירידה בהכנסות ממסים ועל האטה בקצב היצוא. כל הנתונים הללו תומכים, לכאורה, בחזרה למגמה של הורדת הריבית במשק.

 

גם הציפיות לאינפלציה התמתנו לאחרונה. תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים, המבוססת על ממוצע התחזיות של בנקים מסחריים וחברות לייעוץ כלכלי שפורסמו בחודש אוגוסט, עודכנה פי מטה ועומדת כעת על שיעור של 2.5%.

 

האטה בקצב הפעילות של המשק הינה מאז ומעולם הגורם העיקרי למדיניות של שמירה על ריבית נמוכה. קצב הולך וגובר של אינפלציה משמש לרוב כעילה להעלאות ריבית. עם זאת, בבנק ישראל מדגישים כי קצב הצמיחה (3.3% ברבעון השני) מבטא עדיין עלייה של 5% בתמ"ג ונתון מעודד זה, לצד העובדה שתחזיות האינפלציה מצויות עדיין בתחום העליון של היעד שקבעה הממשלה (1-3%), תומך עדיין במדיניות של השארת הריבית על רמתה הנוכחית, לכל הפחות. גם בשוק המט"ח, כאמור, לא ניכרת פעילות המרמזת על כך שהמשקיעים מתכוננים להורדת ריבית.

 

שוק הנדל"ן: בין פטיש הצינון לסדן היציבות

מעל לכל השיקולים הללו, מרחף מצבו של שוק הדיור בישראל, שכל הגורמים המעורבים בקביעת המדיניות הכלכלית במשק מתייחסים אליו כיום כאל בעיה לאומית ממדרגה ראשונה. בבנק ישראל מתאמצים מאוד בחודשים להמעיט בחלקה של הריבית הנמוכה ששררה במשק לאורך שנת 2009 בזינוק האסטרונומי במחירי הדירות, אך ניכר כי ההשפעה שתהיה לגובה הריבית על שוק הנדל"ן הפכה לסוגיה המטרידה ביותר את המשתתפים בפורום המצומצם המקיים את הדיונים הסופיים עם הנגיד בנוגע לגובה הריבית.

 

בשאלת הנדל"ן, מצויים כלכלני בנק ישראל בין פטיש הצינון לסדן היציבות. העלאת ריבית תצנן עוד יותר את שוק הנדל"ן, כך שתהפוך את ההשקעה בנדל"ן לפחות ופחות אטרקטיבית, תגרום לדחיקת רגליהם של המשקיעים מהשוק ותסייע בהורדת המחירים עבור הזוגות הצעירים הרוכשים את דירתם הראשונה.

 

אך בבנק המרכזי חוששים גם מהעלאה מהירה ודרמטית מדי של שיעור הריבית, לאחר חודשים ארוכים של ריבית מינימלית, שבה נהרו משקיעים לבנקים לקבל משכנתאות בריבית משתנה שהתבססה על ריבית בנק ישראל. העלאה מהירה מדי של הריבית, חוששים בבנק ישראל, לצד מגמה של ירידה במחירי הדירות (שיש הסבורים כי כבר החלה), עלולה לגרום לכך שמשקיעים בנדל"ן לא יוכלו לעמוד בתשלומי המשכנתאות.

 

אם תרחיש כזה אכן יתקיים, אנו עלולים לחזות בהתרחשות הדומה לאירועים שקדמו למשבר הנדל"ן בארה"ב, אשר הוביל בעקיפין לתסבוכת שעימה מתמודדת הכלכלה הישראלית כעת. רוכשי הדירות יתקשו לשלם לבנקים וימכרו את הדירות שלהם כדי לכסות את המשכנתא, מכירה היסטרית של דירות רבות תגרום לצניחת מחיים בשוק, צניחת המחירים תגרום לכך שגם מכירת הדירה לא תסייע בהיחלצות מהמשכנתא התופחת והחובות לבנקים לא ייפרעו.

 

מצב כזה, מאיים לא רק על יציבותם הכלכלית של נוטלי המשכנתאות, אלא על יציבותו של המשק כולו, שתלויה במידה רבה במצבם הפיננסי של הבנקים. דבר אחד עומד לטובתו של נגיד בנק ישראל בבואו להחליט, האם יש לצנן את שוק הנדל"ן או להגן על יציבות המשכנתאות. רק אחוז קטן מכספם של הבנקים במדינה מושקע בהלוואות לדיור ויציבותם לא תלויה בהחזרי המשכנתא, באופן מוחלט כל כך כמו שהיה בארה"ב ערב המשבר הפיננסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים