שובתים בבית הספר בפתח תקווה: "גטו אתיופי"
רק תלמיד אחד בבית הספר "נר עציון" בפתח תקווה אינו יוצא אתיופיה. ההורים החליטו להפסיק לשתוק, חסמו את שערי בית הספר וצועדים לעירייה עם שלטים שבהם נכתב "די לגזענות ודי לגטאות". גם הורים ומורים מבי"ס שרוב תלמידיו יוצאי חבר העמים, הצטרפו למחאה. העירייה: בית הספר ייסגר בתוך שנתיים
חוזרים ללימודים - הסיקור המלא ב-ynet:
- שנת הלימודים נפתחה: 'מרגש לראות את הילדים'
- פלורה הגננת נרצחה בפיגוע, הילדים מתגעגים
- תלמידי הדרום חזרו ללימודים: "לא חוששים"
בכניסה לבית הספר הוצב הבוקר שלט "ברוכים הבאים" עם דגלי ישראל ובפנים המתין לתלמידים צוות ההוראה, אולם שערי המקום נותרו נעולים. המפגינים, שנשאו שלטים על גביהם נכתב "די לגזענות ודי לגטאות", יצאו בהמשך בצעדה לכיוון עיריית פתח תקווה, שלטענתם, מרכזת במכוון ב"נר עציון" ילדים יוצאי אתיופיה מרחבי העיר. "לא ייתכן שמביאים ילדים ללמוד פה מכל השכונות בפתח תקווה, כולל שעריה ועמישב, שהן לא קשורות לאזור של בית הספר הזה. זה לא מצב הגיוני", הלין אחד ההורים.
חינוך בהפרדה - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- סער: נסגור בתי ספר לאתיופים, תופעה פסולה
- הפרדה בישראל: כ-100 מוסדות חינוך "אתיופיים"
גן "לאתיופים בלבד": "הילד בקושי יודע עברית" בג"ץ: אפליית האתיופים בפ"ת - השפלה ועלבון
"עד היום הכתיבו לנו את המדיניות, מהיום אנחנו מכתיבים מדיניות", ציין אחד ההורים מ"נר עציון". אחד הוסיף: "תיקון הקלקול ביחס לעדה האתיופית מתחיל בפתח תקווה". אבי, שלו מספר ילדים הלומדים בבית הספר, הסביר: "עלינו למדינת ישראל ואנחנו לא מרגישים ישראלים. הילדים שלי שואלים אותי, 'למה המצב כזה? אנחנו רוצים להיות ישראלים, בני המשפחה שלנו משרתים בצבא, למה אנחנו צריכים להרגיש אחרים?".
בעיריית פתח תקווה הבהירו בתגובה כי בשנה שעברה למדו בבית הספר 280 תלמידים, ו-120 מתוכם הועברו לבתי ספר אחרים. מאחר שהשנה לא נפתחו במקום כיתות א', לומדים בו כעת 160 תלמידים בלבד. לטענת העירייה, בתוך שנתיים בית הספר ייסגר לחלוטין.
הלימודים עושים קאמבק - כתבות נוספות:
- תלמידים: "מרגש, אבל גם מלחיץ"
- Game Over: צ'יפס אחרון וחוזרים לבית-הספר
- שר החינוך: אפעל נגד מכונות מזון
במהלך הצעדה הצטרפו למפגינים מ"נר עציון" גם הורים ומורים מבית הספר "גורדון" בעיר, שיוצאים נגד כוונת העירייה לסגור את המקום בשל היותו "גטו רוסי". ההורים טוענים כי קביעת העירייה לא נכונה וכי הם מוכנים לקבל כל תלמיד, אולם העירייה היא שמעודדת תלמידים ממגזרים אחרים לא להירשם אליו.
בשבועות האחרונים התעורר חשד כי בבית הספר "גורדון" לא תיפתח השנה כיתה א' משום שנרשמו אליה רק 11 תלמידים. במשרד החינוך הורו להרחיב את אזור הרישום לבית הספר, אולם בעירייה התנגדו ליוזמה, ולבסוף הוחלט להתיר את פתיחת הכיתה חרף מיעוט הנרשמים. עם זאת, ההורים ממשיכים לטעון כי העירייה פועלת נגד בית הספר.
"פעילים חברתיים השביתו, לא ההורים"
שר החינוך, גדעון סער, הודיע לקראת פתיחת שנת הלימודים על כוונתו לסגור בתי ספר שבהם מרבית התלמידים הם בני העדה האתיופית. לדבריו, המהלך ייושם בראש ובראשונה ב"נר עציון" – שם רק תלמיד אחד אינו נמנה עם המגזר האתיופי – וכן בבית הספר "רשב"י" בבאר יעקב. סער ציין כי "בהתאם להחלטה לא ייפתחו עוד כיתות א' במוסדות אלה". עם זאת, גם ההחלטה לסגור את בית הספר באופן הדרגתי ולא בבת אחת מעוררת התנגדות מצד ההורים.
בתגובה לטענות, הסבירו גורמים במשרד החינוך כי לא ניתן לסגור בית ספר באבחה אחת, והדבר חייב להיעשות בצורה הדרגתית כדי למנוע פגיעה בתלמידים. לדבריהם, בוגרי בית הספר שאמורים בשנים הקרובות לסיים את לימודיהם במוסד, ימשיכו ללמוד בו עד לסיום כיתה ו', אולם בעתיד לא ייפתחו כיתות חדשות.
גורמים אחרים ציינו כי אתמול יצר צוות המורים בבית הספר קשר עם כל התלמידים וההורים והודיע להם על פתיחת השנה כסדרה, אך חרף זאת, החליטו פעילים חברתיים מבני העדה האתיופית למנוע כניסה למוסד החינוכי. "אין מדובר בהורים המשביתים את הלימודים אלא בפעילים בני העדה האתיופית", אמרו.
יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ אלכס מילר, הודיע כי ועדת החינוך תקיים דיון חירום בעניין בית הספר "נר עציון". לדבריו, "בתי ספר לאתיופים בלבד זו תופעה בזויה ומכוערת המכתימה את מערכת החינוך כולה ואין במדינת ישראל מקום למחנות ריכוז אתיופיים". מילר, שהעביר בתום מושב הכנסת הקודם חוק האוסר על אפליית תלמידים מטעמי ארץ מוצא, קרא "לסגור לאלתר את בתי הספר הגזעיים ולאפשר לתלמידים ללמוד עם חברים מכל הצבעים".
במרבית המוסדות החלו הלימודים כסדרם
"נר עציון" הוא בין בתי הספר היחידים בארץ בו שנת הלימודים טרם
נפתחה כסדרה, ובמשרד החינוך הביעו סיפוק מכך שביתר 4,400 המוסדות לא נרשמו שיבושים משמעותיים: בבית הספר היסודי במועצה האזורית מרחבים נפתחו הלימודים באיחור על רקע מחלקות על מיגון בית הספר, וגם בבית ספר "מענית" ברמלה נפתחו הלימודים באיחור, על רקע מחלוקת בנוגע לזהות המנהל.
"אני לא זוכר מעולם פתיחת שנה כל כך רגועה ומסודרת", אמר מנכ"ל משרד החינוך, ד"ר שמשון שושני, "אני חושב שזו תוצאה של העבודה הקשה שנעשתה במהלך חופשת הקיץ יחד עם הרשויות המקומיות וארגוני המורים, שווידאו כי בתי הספר ערוכים לקבל את התלמידים הן מבחינת התשתיות, הציוד והן תוכניות הלימוד".