עוד לא מאוחר להתנצל בפני טורקיה
הדיונים בממשלה ובכנסת לקו בחוסר היגיון ובהתלהמות לאומנית. זו תוצאה של שיטת הממשל הנוכחית, המסנדלת את ראש הממשלה ונותנת כוח מוחלט לשותפות הזוטרות בממשלה
פרופ' אמנון רובינשטיין, חתן פרס ישראל למשפט וחבר סגל בבית הספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה, מותח ביקורת קשה נגד הממשלה וקורא לה להביע התנצלות בפני טורקיה ואף להביע נכונות לשלם פיצויים, על מנת להימנע מהידרדרות נוספת ביחסים.
לדעתו, דו"ח פאלמר - שקול ומאוזן: "דו"ח פאלמר שונה מדו"חות בינלאומיים אחרים שספגנו בשנים האחרונות. בניגוד לקריקטורה, שהוא דו"ח גולדסטון, זהו דו"ח שקול, רציני ומאוזן, המשקף לדעתי את המשפט הבינלאומי לאשורו. יש עוד משהו מיוחד בו וזה שישראל בפעם הראשונה שיתפה פעולה עם הוועדה ושלחה נציג לשבת בה".
עוד בערוץ הדעות :
- שרה וביבי הביאו את זה על עצמם / צבי טריגר
- קוראים לו האזרח הקטן / טליה ששון
- היום מתמחה, מחר מלצר
/ עסאם עקרם דאוד
הממשלה מסרבת להתנצל בפני טורקיה. בין היתר חוששים מתביעות משפטיות עתידיות נגד קציני צה"ל. אתה רואה בכך סכנה?
"לדעתי על ממשלת ישראל לקבל את הדו"ח, כולל את הנכונות לשלם פיצויים, בנוסף להבעת הצער, בגלל החשיבות העצומה של טורקיה והקשרים עמה לביטחון ישראל. לכן גם הייתי מרחיק לכת ומביע התנצלות. אני לא חושב שיש משמעות משפטית כלשהי להתנצלות וגם אם היא לא תשנה את הכיוון האנטי-ישראל של ממשלת אנקרה, היא תשפיע על דעת הקהל הטורקית, שחשובה לנו מאוד".
מה היה לדעתך המשגה המרכזי של ישראל בפרשת המרמרה?
"בצד המעשי, ממשלת ישראל ורשויות הביטחון שלה שגו שגיאה קשה ביותר כאשר הפקידו את ההשתלטות על האונייה בידי יחידה צבאית מובחרת ולא בידי יחידה משטרתית. משום כך גם המשתלטים על האונייה לא יכלו להיעזר בכלי נשק לא קטלניים לפיזור הפגנות שהיו יכולים למנוע הריגת חלק מאנשי הארגון שהיו בה.
"גם טורקיה שגתה שגיאה קשה כאשר הרשתה לאנשי ארגון כה קיצוני לעלות על האונייה 'שוברת המצור', והדו"ח גם מגיב על כך לשמחתי הרבה. אבל גם לגבי אנשים כאלה המצוידים בנשק קר והמאיימים על חיילי צה"ל אפשר היה להתגבר בעזרת זרנוקי מים וגז מדמיע. צריך להתרגל לרעיון שיהיו נגד ישראל הפגנות אלימות ושיש צורך לפזר בלי נשק הורג אדם. צריך להתכונן גם באימון המשטרה וגם במחשבה תחילה מתי יורים ואיך יורים על אנשים שאינם חמושים בנשק חם.
"בצד המדיני, הפעולה במרמרה היתה רשלנית מאין כמותה. מדובר במדינה חשובה ביותר לקיום ישראל, שהיא מעצמה צבאית אזורית ושאבוי לנו אם תצטרף לאויבינו. הדיונים בממשלה ובכנסת, כפי שדווחו בעיתונות, לקו בחוסר היגיון ובהתלהמות לאומנית, כך למשל כאשר אף קראו לטורקיה להתנצל בפני ישראל".
ומה דעתך על גירוש השגריר הישראלי מאנקרה?
"הגירוש לא רק מכאיב ומעורר דאגה, הוא גם יכול להיות צעד ראשון בפעולות אנטי ישראליות נוספות. לכן, יש לעשות כל מאמץ, גם בעזרת הממשל האמריקני לא להחמיר את המצב. אם התנצלות תסייע למנוע הידרדרות היחסים, הייתי תומך בה גם למרות העובדה שדו"ח פאלמר לא דורש זאת, אלא רק הבעת צער, דבר שנעשה בישיבת הממשלה אתמול.
"היו בעתונות שמועות שראש הממשלה היה מוכן להבעת התנצלות אבל שהדבר הזה נמנע בשל התנגדות הקבינט, בעיקר מטעם שר החוץ, אביגדור ליברמן. אם הידיעות האלה נכונות, הרי הן מחזקות את הדעה ששיטת הבחירות הנוכחית נותנת כוח מוחלט בידי המיעוט, דהיינו - כוח בידי השותפות הזוטרות בממשלה".
רובינשטיין סבור כי התנהלותה של ממשלת ישראל בפרשת המרמרה וסירובה לפעול לבלימת ההידרדרות ביחסי ישראל-טורקיה היא דוגמה נוספת למצב בלתי אפשרי בו מצויה ישראל: "אנו תלויים באלה שלא קיבלו רוב בבחירות לכנסת, אלא מהווים לשון מאזניים בממשלה לא רק בנושאי חינוך ושירות בצה"ל ולא רק בשאלת ההתנחלויות, אלא גם בשאלות קיומיות. זאת בעיני לא שיטת ממשל דמוקרטית. כפי שקרא לזה אחד העיתונאים, אנו חיים ב'מיעוטוקרטיה' וזה אכן שם מתאים לצורת הממשל בישראל. אבל כשזה נוגע לעניין האסטרטגי של יחסים עם טורקיה, זה פשוט בלתי נסבל שעמדת ראש הממשלה נסוגה בפני עמדת המיעוט".
גולשים מוזמנים להציע טורים: opinions@y-i.co.il