שתף קטע נבחר

 

מה מעמד החירש ביהדות?

שאלה:

 

מה מעמד החירש ביהדות בכל הנוגע לנישואים? במקרה המדובר, החירש דובר שפת סימנים ויכול להשתמש בקולו באופן מוגבל (אך לא לשמוע כלל), וזוגתו מבינה שפת סימנים (למדה עבורו) ושומעת.

 

תשובה:

 

שלום שירן,

 

במעמד החירש חל שינוי בין ימי קדם לימינו. בימי קדם לא ידעו כיצד ליצור קשר עם החירש וללמדו, בפרט בא הדבר לידי ביטוי אצל חירשים שלא שמעו ולא דיברו, לכן לדאבון הלב, בשל הניתוק התקשורתי הסביבתי, חירשים אלו היו בעלי דעה קלושה או לא היו בני דעת כלל, וממילא גם לפי ההלכה דינם היה כדין שוטה, שהוא פטור ממצוות.

 

עם זאת, גם אז הכירו שהבעיה אינה בהכרח תוצאה של חיסרון מהותי, וכן שיש שוני בין חירש לחירש, כגון חירש שיודע

לדבר ומדיבורו ניתן להכיר שהוא בן דעת.

 

במשך הזמן פותחו טכניקות טיפוליות ודרכי תקשורת עם החירשים, וכיום ברוך השם, החירשים לומדים ומשכילים וניתן לתקשר עימם והם בני דעת ככל שאר בני האדם. ממילא כיום הדעה הרווחת בפוסקים שדינם כשאר בני האדם בני דעת, שהם חייבים במצוות ואף לעניין נישואים דינם כשאר בני אדם.

 

יש מספר מצוות שעיקרן תלוי בשמיעה, וחירש פטור מהן כי אינו שומע: לדוגמא, מצוות תקיעת שופר. אבל חירש עם שתל קוכליארי, שלמד לשמוע בעזרת השתל, אינו נחשב חירש כלל - אפילו לעניין מצוות שמצריכות שמיעה. ראי גם מאמרו של הרב נחום רבינוביץ ב"תחומין", כרך לא. (משיב: הרב רמי ברכיהו)

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים