שתף קטע נבחר
 

סחר עם ישראל? טורקיה עושה הון בעולם הערבי

מדיניות החוץ הטורקית בשנים האחרונות ביססה קשרים כלכליים ענפים עם האמירויות ומדינות כמו מצרים, סוריה ועיראק. בשנה שעברה אף הגיע הייצוא הטורקי למדינות ערב ל-27 מיליארד דולר - כמעט פי 2 בהשוואה לשנת 2009. כך טורקיה תצא נשכרת מ"האביב הערבי"

בעוד בישראל גובר החשש כתוצאה מהידרדרות היחסים עם טורקיה, דומה כי באנקרה ובאיסטנבול יכולים להתרגש פחות - בייחוד בתחום הכלכלי-עסקי. מדיניות החוץ הטורקית החדשה מבית מדרשו של שר החוץ דבאטולו של "אפס בעיות עם המדינות השכנות" צופנת בחובה גם מרכיב כלכלי-מסחרי חשוב.

 

קרע עם טורקיה - כותרות אחרונות:

 

בשנים האחרונות החלה טורקיה מבססת עצמה כשותפה מסחרית חשובה ביותר של העולם הערבי, כולל המדינות הפחות עשירות כמו מצרים, סוריה ועיראק. בשנה שעברה הגיע הייצוא הטורקי למדינות ערב ל-27 מיליארד דולרים (כמעט פי 2 בהשוואה לשנת 2009). עיראק עם 6 מיליארד דולר ומדינת האמירויות עם 2 מיליארד דולר – היוו השווקים המובילים עבור המוצרים הטורקיים בעולם הערבי.

 

טורקיה תצא נשכרת מ"האביב הערבי"

זה נכון ש"האביב הערבי" פגע באינטרסים של החברות הטורקיות במצרים, בלוב ובסוריה, אך נראה כי ההשלכות הן לטווח הקצר. חברות טורקיות צפויות לזכות במהלך השנים הקרובות בחוזים בשווי מיליארדי דולרים בלוב ובמצרים - אות להידוק היחסים. בעיתוי לא כל כך מקרי, הודיעה ממשלת מצרים השבוע כי חברה טורקית היא זו שנבחרה לבצע את פרויקט ההרחבה של נמל התעופה בקהיר. שווי החוזה 400 מיליון דולרים וההודעה עליו נעשתה ימים מספר לפני הגעת ראש הממשלה, רג'יפ טאיפ ארדואן, לביקור רשמי בקהיר. במהלך הביקור יבטיח ארדואן עוד חוזים רבים ויקרים הרבה יותר עבור החברות הטורקיות.

 

המצב בלוב נראה ורוד עוד יותר לקבלנים הטורקים. טרם נפילת קדאפי ביצעו חברות בנייה טורקיות חוזים בשווי של כ-18 מיליארד דולר במדינה. עם תחילת הלחימה פונו 25 אלף העובדים הטורקים ומשרדי 140 החברות הטורקיות שם פונו. עתה צופים במגזר העסקי הטורקי לזכות מחדש בחוזים הללו ואף יותר מכך עקב צרכי השיקום של המדינה.

 

מיליארדים מהמפרץ

ארדואן ביקר בשנתיים האחרונות בראש משלחות עסקיות גדולות במדינות המפרץ העשירות – קטאר, כווית, האמירויות וערב הסעודית המתכננות בעשור הקרוב השקעות של מאות מיליארדי דולרים בתשתיות. ארדואן הגיע לשם כדי לוודא שהחברות הטורקיות יהיו מעורבות בחוזים אלה. לא בכדי פתח לאחרונה הבנק הגדול בטורקיה אקבנק את משרדו הראשון במפרץ בעיר אבו דאבי.

 

מעבר לכך, הטורקים אינם מבזבזים זמן במהלך השנים האחרונות כדי למשוך את ההון הערבי למשק הטורקי, שמגלה שיעורי צמיחה יציבים. עד לשנים האחרונות, טורקיה לא נחשבה ליעד אטרקטיבי מבחינת המשקיעים הערביים. עשירי המפרץ העדיפו את השוק האמריקאי והאירופי. לפיכך, ההון הערבי שהושקע בכלכלה הטורקית לא עלה בעשור החולף על 8% מכלל ההשקעה הזרה במשק הטורקי. ברם, תמונה זו צפויה להשתנות בקרוב עם התרבות הדיווחים על מגעים לרכישת חברות טורקיות על ידי חברות מהמפרץ.

 

תיירות מצליחה בלי ישראל

גם מגזר התיירות הטורקי חסין בפני חרמות ישראליות. בשנים האחרונות, גבר זרם התיירים הערביים לטורקיה אך לא רק. במהלך שבעת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית, נכנסו לטורקיה כ-17.6 מיליון תיירים, עלייה של למעלה מ-10% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2010. בטורקיה כבר מחככים ידיים בהנאה וצופים כי עד סוף השנה ישיגו שיר בתנועת התיירים – 30 מיליון וזאת גם בלי הישראלים באנטליה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 


פורסם לראשונה 06/09/2011 22:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת טורקיה, ארדואן
צילום: AP
מומלצים