שתף קטע נבחר
 

יתרות המט"ח בשיא של 78 מיליארד דולר

מבנק ישראל נמסר כי יתרת המט"ח בסוף אוגוסט עלתה ב-135 מיליון שקל לעומת סוף החודש הקודם. המשך העלייה בהיקף יתרות המט"ח לא נבע הפעם מרכישות דולרים של בנק ישראל, שלא התערב בחודש שעבר כלל במסחר במטבע חוץ, אלא משינוי בשערי מטבע

יתרות המט"ח שמנהל בנק ישראל ממשיכות לגדול בהתמדה. מנתונים שמפרסם היום (ד') הבנק מתברר כי בחודש אוגוסט גדלו היתרות בכ-135 מיליון דולר נוספים, ובסוף החודש שעבר הן הגיעו לרמת שיא חדשה של כ-78.1 מיליארד דולר. בניגוד לחודשים רבים בעבר, המשך העלייה בהיקף יתרות המט"ח לא נבע הפעם מרכישות דולרים של בנק ישראל, שלא התערב בחודש שעבר כלל במסחר במטבע חוץ.

 

הסיבה העיקרית להגדלת יתרות המט"ח הייתה הפעם הירידה שנרשמה בחודש שעבר בשער הדולר מול המטבעות האחרים שבהן מוחזקות היתרות, בעיקר היורו. היחלשות זו של המטבע האמריקאי הגדילה את אותו חלק מיתרות המט"ח המוחזק במטבעות אלה, המוצג בדיווחי בנק ישראל במונחי דולר, בכ-392 מיליון דולר. עלייה זו ביתרות קוזזה בחלקה על ידי העברת כ- 135 מיליון דולר על ידי הממשלה לחו"ל, והעברת סכום נוסף של כ-122 מיליון דולר לחו"ל על ידי הסקטור הפרטי.

 

המשבר הטורקי

הדולר מתחזק מתחילת השבוע בצל המתיחות הקשה מול טורקיה, שותפת סחר משמעותית של ישראל.

 

"משקיעים זרים יוצאים מישראל והשקל נפל מול כל המטבעות בעולם, למעט הפרנק השוויצרי", מסבירים בכלל פיננסים, "מול הדולר נחלש השקל ביותר מ-1%. היחלשות השקל תביא לעליות מחירים מקומיות במוצרי ייבוא, בניהם דלק, תרופות, מזון ורכבים. במילים אחרות מדובר בהפסד ריאלי למשקיעים ולצרכנים". 

 

היורו התחזק אתמול בעולם על רקע הודעת הבנק המרכזי של שווויץ כי נקבע רף תחתון לפרנק. בישראל, הדולר עלה ב-0.6% ושערו היציג נקבע על 3.656 שקלים והשלים זינוק של 2% ביומיים. היורו טיפס ב-1.1% ל-5.189 שקלים. הפרנק השוויצרי נחלש ב-8% מול הדולר והיורו.  

 

הצהרתו של ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, על הפסקת הקשרים המסחריים עם ישראל, תשפיע על הכלכלה הישראלית באופן פחות דרמטי ממה שנדמה, כיוון שהיא לא תכלול את המגזר הפרטי - כך עלה מהבהרה של ממשלת טורקיה לכלי תקשורת ברחבי העולם.  

 

טורקיה היא שותפת הסחר הרביעית בגודלה של ישראל, אחרי ארצות הברית, הרשות הפלסטינית והולנד. לפי נתוני משרד התמ"ת והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ישראל ייבאה מטורקיה ב-2010 סחורות בשווי של כמעט 4 מיליארד דולר. רוב הסחורות שיובאו יוצרו בטורקיה וחלקן נקנו מחברות טורקיות, על אף שיוצרו במדינות אחרות. היקף הייצוא לטורקיה ב-2010, הסתכם ב-1.3 מיליארד דולר כשמוצרי הייצוא העיקריים היו כימיקלים ופלסטיק.

 

בהכנת הידיעה השתתפו שהם לוי ואמנון אטד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כסף שטרות שטר מט"ח דולרים דולר אירו יורו
צילום: shutterstock
מומלצים