יוון בונה על אנרגיה סולארית כדי לצאת מהמשבר
המדינה מוכת החובות גיבשה תוכנית שאפתנית להגדלת הפקת החשמל מאנרגיה סולארית, בתקווה שזו תשקם את כלכלתה
יוון, שסובלת מחובות כבדים מנשוא, הציגה לאחרונה תוכנית שתהפוך אותה למעצמה של הפקת חשמל מאנרגיה סולארית, עם שאיפה להשקעות של 20 מיליארד אירו בעשורים הקרובים, על מנת להרים את הכלכלה שלה מהקרשים.
התוכנית השאפתנית נקראת "פרויקט הליוס", וכוללת הגדלה של הפקת החשמל מאנרגיה סולרית ביוון מ-206 מגוואט בשנת 2010 ל-2.2 ג'יגה-וואט בשנת 2020 ועד ל-10 ג'יגה-וואט בשנת 2050, כך על פי מצגת שערך משרד האנרגיה היווני.
המדינה, בה השמש זורחת רוב השנה, מתייחסת לאנרגיה נקיה כאחד מהיתרונות היחידים של הכלכלה הלא תחרותית שלה, שעוברת את המיתון הארוך והעמוק ביותר שלה מזה עשורים, כתוצאה ממשבר החובות.
"יוון נהנית מ-300 ימים של שמש בשנה, קרוב ל-50% יותר שמש מגרמניה, המובילה העולמית בייצור חשמל סולארי", נכתב במצגת של שר האנרגיה היווני, ג'ורג' פאפאקונסטנטינו.
דרושים: משקיעים
אנרגיות מתחדשות ורוח בעיקר, מהוות כעת 8% מסך הביקוש לחשמל ביוון. עם זאת, הן מהוות פחות מ-1% מהתפוקה של חברת החשמל הדומיננטית בשליטה ממשלתית, PPC, שהיא אחת המזמהות הגדולות באירופה.
יוון, שכמות המזומנים שלה דלילה במיוחד, זקוקה נואשות למשקיעים זרים על מנת לממן את התוכנית הסולארית השאפתנית שלה, שכוללת החכרה של קרקעות ציבוריות למשקיעים על מנת להקים עליהן פאנלים. המכשול הגדול ביותר נכון לעכשיו בדרך לאנרגיה מתחדשת במדינה, היא הרגולציה המסובכת.
ביוון מעריכים כי תפוקת האנרגיה הסולארית של המדינה קטנה פי 80 מזו של גרמניה וקטנה פי 10 מהנתון של צ'כיה. לדברי שר האנרגיה במדינה, אם הפרויקט יוכתר כהצלחה, הוא עשוי לסייע למדינות אחרות באיחוד האירופי לעמוד ביעדים שלהן בנושא אנרגיה מתחדשת לשנת 2020. כך למשל בגרמניה מחפשים אחר דרכים למלא את הפער בהפקת החשמל שנוצר בעקבות ההחלטה לנטוש מוקדם מהמתוכנן את תחנות הכוח הגרעיניות.
"הליוס" נידון בחודש שעבר באתונה, בדיונים בין הממשלה היוונית לבין משלחת רמת דרג של נציגי ממשל מגרמניה, בראשות המזכיר של שר הכלכלה הגרמני ומנכ"ל התאחדות התעשיינים הגרמנית BDI, מרקוס קרבר. על פי הפרזנטציה של היוונים, כבר עתה ניתן להוביל 2.5 ג'יגה-וואט של חשמל סולארי מיוון למרכז אירופה.