הביוב של באר שבע ישמש את חקלאי המושבים
מתקן לטיהור מי שפכים שנחנך בנגב יספק 20 מיליון מ"ק מים מטוהרים בשנה לחקלאות ולהשקיית גינות עירוניות. ראש עיריית באר שבע: הפרויקט יהפוך את הנגב מצהוב לירוק
אז איך זה עובד? המים מועברים למכון הטיהור החדש על ידי העירייה ממכוני הטיהור העירוניים שלה, ברמת טיהור בינונית. במתקן עוברים המים הללו טיפול וחיטוי נוספים, הכוללים חיטוי בקרינת UV.
מהחברה נמסר כי המים המטוהרים ישמשו להשקיית 140 אלף דונם חקלאיים של מושבי הדרום ויאפשרו להם להוזיל ב-50% את מחיר המים שהם משלמים. קולחי הנגב כבר פרשה צנרת השקיה מערבה לאורך 20 ק"מ, עם הסתעפויות למושבים שבדרך, והחלה בהזרמת המים לצרכנים.
עדיין לא ברור מה יהיה המחיר הסופי שישלמו הצרכנים עברו המים, אך מהחברה נמסר כי הוא יהיה דומה למחיר שמשלמים החקלאים עבור צריכת מי השפד"ן - מכון טיהור השפכים הגדול במדינה שמטהר את השפכים של גוש דן. מי הקולחין של השפד"ן המסופקים גם כן לצפון הנגב נמכרים לחקלאים ב-1 שקל למ"ק. "המים שלנו הם קרש הצלה לחקלאים רבים בנגב, שמתמודדים עם קיצוצים במכסות המים וגזרות שרירותיות", אמר בטקס יאיר מנע מנכ"ל חברת מושבי הנגב.
השקיית גינות ציבוריות ואטרקציות
המים ישמשו את עיריית באר שבע גם לצורך השקיית הגינות הציבוריות בעיר. בכוונת העירייה להשתמש במים גם לפרויקט נטיעת עצים, להקמת אגם מלאכותי בפארק נחל באר שבע וכן למיזמי מים ואטרקציות נוספות. המחיר אותו תשלם העירייה יהיה 10% מהמחיר הרגיל שהיא מחויבת בו כיום למים שפירים.
המתקן יתופעל על ידי חברת קולחי הנגב למשך 18 השנים הבאות. בשלב ראשון, שביצועו כבר החל, יספק המכון החדש 14 מיליון מ"ק בשנה מי קולחין להשקייה חקלאית. לאחר שיתקבלו אישורים ממשרד ממשרד הבריאות, תהליך שעשוי לקחת כמה חודשים, יחל השלב השני, בו תגדל התפוקה ל-20 מיליון מ"ק. כדי לווסת את כמויות המים, הקימה החברה 4 מאגרי מים בנפח 8.1 מיליון מ"ק, הנפרסים לאורך תוואי הזרמת המים.
ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', אמר בטקס כי הפרויקט ישנה את פני הנגב "מצהוב לירוק". לדבריו, "הפרויקט ישמש אותנו להשקיה, לנטיעת עצים רבים מאוד בבאר שבע ובסביבתה ולפרויקטים צורכי מים נוספים, שיהפכו את האזור להרבה יותר ירוק. מדובר בשיתוף פעולה מהגדולים ביותר שידע הנגב ושישנה את כל הצבע, בנגב הצפוני לפחות".