שתף קטע נבחר

 

"החליטו שליגת העל מחוץ לתחום עבור נשים"

בעולם גברי ושוביניסטי כמו הכדורגל הישראלי, השופטת לילך אסולין מנסה לפלס את דרכה למעלה: "שופט אחר כבר היה מתייאש". ומה עם האוהדים? "הם מרשים לעצמם יותר מדי". והשחקנים? "חלקם מנסים להזמין אותי לדייטים"

יום שישי האחרון, מגרשה הביתי של הפועל רעננה, שעה לפני פתיחת המשחק בין הפועל רעננה להפועל הרצליה במסגרת הליגה הלאומית.

 

עוד ב-ynet ספורט

 

השופטת הבינלאומית, לילך אסולין, יושבת על כיסא מחוץ לחדר ההלבשה, ומשלימה את הופעתה לקראת המשחק. בחדר ההלבשה היא לבשה חולצה ומכנסיים, ומיהרה לפנות את החדר לקווניה אורן צוקרמן ומשה פרץ ולשופט הרביעי נתי דותן. את גריבת הגרביים ונעילת הנעליים השלימה ברחבה הפתוחה לעין כל, כשלידה חולפים שחקני הפועל רעננה, מתוחים משהו לקראת המשחק.

 

"היום אני מאושרת". לילך אסולין בכדורגל (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"היום אני מאושרת". לילך אסולין בכדורגל(צילום: אורן אהרוני)

 

אסולין כבר רגילה לכך שהתנאים בארץ רחוקים מאירופה, שם מפרידים בחדרי ההלבשה של השופטים והשופטות. אין לה בעיה להחליף בגדים באותו חדר עם השופטים, כיוון שהיא מוצאת תמיד פינה נסתרת, אבל ברעננה כנראה החדר קטן במיוחד. גם אחרי משחקים, את המקלחת היא מעדיפה לעשות בביתה מטעמי נוחות.

 

אסולין, עוד מעט 40, היא שופטת הכדורגל הראשונה בישראל וגם הבינלאומית היחידה. היא מועמדת מטעם פיפ"א לשפוט במונדיאל הנשים הבא. אחת ששופטת לא מעט משחקים באירופה, במסגרת נשים, וזוכה לשבחים. רק לפני שבועיים שפטה לעיני 34 אלף צופים ובשידור ישיר בטלוויזיה משחק קובע לעליה לחצי הגמר באליפות אירופה לנשים עד גיל 19 , בין איטליה לשווייץ (0:1 לכחולים).

 

"שחקנים הציעו לי חברות בפייסבוק" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"שחקנים הציעו לי חברות בפייסבוק"(צילום: אורן אהרוני)

 

בארץ היא שופטת במשחקי הליגה לגברים, אבל קודמה באיטיות, לטענתה לנוכח היותה אישה. "אני פרצתי את הדרך לעוד שמונה נשים לשפוט במשחקי גברים", אמרה אסולין, שמרגישה שהיא בשלה מספיק לשפוט גם בליגה הראשונה, לא פחות מהגברים. כבר ארבע עונות היא שופטת בליגה השניה, זוכה לביקורות טובות, אבל כיוון שהיא משובצת לרוב למשחקים בדרגת קושי לא גבוהה, בסיכום השנתי תמיד יהיה שופט (גבר) שיקדים אותה ויעלה במקומה.

 

"שופט אחר במקומי כבר היה מתייאש"

אסולין כבר לא ילדה והיא יודעת מה היא רוצה מעצמה. היא בעלת תואר ראשון בחינוך גופני ולומדת לתואר שני במשפטים. הכדורגל מזרים לה אדרנלין, כדבריה, וארבע שנים בהן עשתה הפסקה משיפוט לרגל נישואיה, שינו את חייה, אבל הרגישה שמשהו חסר לה. "בעלי אמר לי, שלא נראה לו שזה טוב לחיי המשפחה. כאשה נאמנה ויתרתי על אהבת חיי, הכדורגל, אבל כשהתגרשתי שוב חזרתי למגרשים. היום אני מאושרת".

 

כשאסולין מדברת על האושר בשיפוט, מרגישים בקולה שהיא כבוייה, שלא לומר מתוסכלת מכך שעוד חמש שנים תצטרך לפרוש מפעילות וטרם הגשימה את חלומה לשפוט בליגת העל.

 

שופטת גם במשחקים בינ"ל. לילך אסולין (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
שופטת גם במשחקים בינ"ל. לילך אסולין(צילום: אורן אהרוני)

 

"שופט אחר במקומי כבר מזמן היה מתייאש, אבל אני מסרבת להיכנע", אומרת אסולין. "אני רוצה להאמין שיכירו ביכולות המקצועיות שלי, ושייאפשרו לי להיות האישה הראשונה שתשפוט משחק בליגת העל לגברים. שיתנו לי אפילו משחק זניח, הכי פחות אטרקטיבי מהליגה הראשונה, אבל שיתנו לי הזדמנות, ולפי הרמה שלי באותו משחק שיחליטו אם אני ראויה להמשיך לשפוט בליגת העל.

 

חשוב לי להדגיש, שעמית קליין, יריב טפר וחנן סונטג משתדלים בשבילי, מפרגנים ומתעניינים במשחקים שלי, אבל עם יד על הלב, היום אני מרגישה שאני דורכת במקום, כי בליגה הלאומית אני מקבלת לרוב משחקים קלים לשיפוט. הייתי שמחה שבתור התחלה יתנו לי לשפוט משחק מרכזי בשידור מהליגה הלאומית, זה יחזק את הביטחון שלי.

 

אמנם אני השופטת המרכזית היחידה בעולם, ששופטת בליגה שניה, רק באנגליה יש שופטת בפרמייר ליג, אבל היא שופטת קו. לפעמים יש לי הרגשה שהחליטו שליגת העל זה מחוץ לתחום לנשים, ואני רוצה להאמין שזה ישתנה".

 

"לפעמים האוהדים עוברים את הגבול" (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
"לפעמים האוהדים עוברים את הגבול"(צילום: אלי אלגרט)

 

"שחקנים מציעים לי חברות בפייסבוק"

אסולין, גרושה פלוס ילד בן 7 וחצי (איתמר), היא אמא במשרה מלאה. למזלה, הוריה מתגוררים באותו בניין באחד היישובים בצפון, מסייעים לה בשמירה על הבן, בעת שהיא נעדרת מהבית לשעות ארוכות. "ההורים נותנים לי תמיכה מנטלית. כשאני במשחק, אני רגועה ויודעת שבני בידיים בטוחות".

 

פעם אחת לקחה את בנה למשחק בבת ים, אבל זו הייתה טראומה שלא תישכח. הקהל ביציע קילל אותה ללא הפסקה, ובמחצית הוא החליט שזה מספיק עבורו וביקש מהסבא (אבא של לילך) לעזוב את האצטדיון, ואת הזמן עד לסיום המשחק הם העבירו בחוף הים.

 

צריך אופי מיוחד להיות שופטת כדורגל בעולם של גברים. התגובות שהיא מקבלת הן שובניסטיות. לכדורגל הגיעה אחרי שבהיותה ילדה, אביה לקח אותה למשחקי הפועל חיפה. היא מעולם לא היתה שחקנית. מגיל 16 היא שופטת. בכלל, הכדורגל נמצא בגן המשפחתי . אחיה הצעיר, אוהד (24), שופט בליגה א' ושני אחים נוספים הם מאמנים: נמרוד (30) מאמן נערים ג' בהפועל חיפה, ותומר (32) מאמן את הבוגרים של נשר.

 

לילך אסולין. "מעדיפה לשפוט גברים" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
לילך אסולין. "מעדיפה לשפוט גברים"(צילום: אורן אהרוני)

 

מבין שלל חוויות שעברו על אסולין במגרשים, היא נזכרת באירוע יוצא דופן בעונה שעברה בעילוט. "זה היה משחק בין עראבה לראשון לציון. יצאתי לחימום, וכיוון שזה היה שעה לפני המשחק, ביציע היו רק שני אוהדים, שהקדימו לבוא. איך שאני מתקרבת בריצה לגדר, אחד מהם צעק לעברי 'שופטת, יא זונה". במשחקים אני מבליגה, ולא עונה לאוהדים. זה כלל ברזל.

 

במקרה הזה, כיוון שהאצטדיון היה ריק, החלטתי לענות. במהלך הריצה כששוב התקרבתי לגדר, והוא שוב קילל, נעמדתי מול אותו אוהד, ושאלתי אותו 'תגיד, זה אתה שהיית אצלי אתמול במכון?' מה אגיד לך, האוהד החוויר, ביקש סליחה, ושחקנים שהיו על הדשא בחימום פרצו בצחוק".

 

את חושבת שזו הדרך לחנך אוהדים?

"לפעמים אוהדים מרשים לעצמם יותר מידי כשהם מגיעים למגרשים. אני בטוחה שאותו אוהד יותר לא יקלל שופטים, או שופטות".

 

שופטת במונדיאל הנשים האחרון בגרמניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שופטת במונדיאל הנשים האחרון בגרמניה(צילום: EPA)
 

תתפלאו, אבל העלבון הכי גדול שאסולין ספגה היתה דווקא מאשה. זה קרה במשחק ברמת השרון, מיציע המכובדים.  “אחרי משחק אמא של אחד השחקנים ניבלה את הפה בצורה מבישה, ולידה היתה ילדה בת 14", מספרת אסולין, "לא האמנתי שאשה יכולה ככה לדבר".

 

גם לה ענית?

"מה פתאום. אבל קללות מאישה באות מרוע ומקנאה, וזה הרבה יותר משפיל מקללה שיוצאת מגבר, שלרוב יש בה קונוטציה מינית".

 

אורנשטיין. אסולין: "הוא מעודד נשים להשתתף בספורטיאדה" (צילום: עינת אוליביר) (צילום: עינת אוליביר)
אורנשטיין. אסולין: "הוא מעודד נשים להשתתף בספורטיאדה"(צילום: עינת אוליביר)
 

אגב, מבחירה, אסולין לא שופטת בשנים האחרונות במשחקי הליגה לנשים. תשאלו מדוע? אסולין: "לנשים קשה לפרגן לאישה מצליחה בעולם של גברים, אז אני מעדיפה לשפוט בליגת הגברים. בליגה לנשים לא אוהבות אותי. הן מעדיפות שופט גבר".

  

שחקנים ניסו להתחיל איתך?

"מנסים, וזה טבעי. יש לי הרבה פניות דרך הפייסבוק. גם שחקני כדורגל מנסים להזמין אותי לדייטים. שחקנים גם בליגת העל וגם מליגה לאומית. חלק רואים בזה פנזיה, להיות במחיצת שופטת, ועוד גרושה, אבל אני לא אגשים להם את החלום, מה גם שהם צעירים בשבילי".

 

השבוע הזמינו אותך לשופט בספורטיאדה. זה אתגר?

"מנכ"ל מרכז הפועל, יורם אורנשטיין, מעודד נשים להשתתף בספורטיאדה, וזה סבבה. מדובר במפעל עממי שכולו הנאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לילך אסולין
צילום: אורן אהרוני
מומלצים