ארדואן: חיל הים שלנו מוכן לתרחיש הגרוע ביותר
ראש ממשלת טורקיה דחה את האפשרות של עימות צבאי עם ישראל, אך הדגיש: "מוכנים לכל מצב". הוא שב ואמר כי ספינות קרב של ארצו ילוו ספינות טורקיות ב"מים בינלאומיים", ותקף את ישראל: "מבקרים אותם, והם מאשימים באנטישמיות"
ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, דחה היום (ב') את האפשרות של עימות צבאי עם ישראל. בראיון לעיתון מצרי, ערב הגעתו לקהיר, נשאל ארדואן אם כוונת טורקיה לשלוח ספינות קרב ללוות כלי שיט טורקיים לעזה פותחת את האפשרות לחיכוך צבאי, והשיב בשלילה. עם זאת, הוסיף: "חיל הים הטורקי מוכן לעמוד בפני כל האפשרויות, גם הגרועות ביותר".
העימות עם טורקיה - כותרות אחרונות:
- "הטורקים מתכננים לנטרל את חיל הים הישראלי"
- צה"ל אישר, החיילים של מכבי ת"א ייסעו לטורקיה
- 'ישראל הכניסה עצמה לבידוד'. ארדואן היום בקהיר
- טורקיה על תוכנית ליברמן: "איש לא יסחט אותנו"
ארדואן ניצל את הראיון לעיתון "א-שורוק" כדי לנגח שוב את ישראל: "כל מה שאמרנו הוא שספינות מלחמה יגנו על הספינות הטורקיות מפני מתקפה כשיעברו במים הבינלאומיים. זו זכותנו הלגיטימית, ואין לאיש זכות להתנגד לה. הדבר הזה הכעיס את ישראל, שרצתה להגן על ההשתלטות שלה על המים הבינלאומיים במזרח התיכון".
בראיון הדגיש ארדואן כי דו"ח ועדת פאלמר הבינלאומית - שבו נקבע כי ישראל אינה צריכה להתנצל בפני טורקיה על הרג הפעילים במשט אלא רק להביע צער וכי הסגר שלה על עזה חוקי - אינו רלוונטי. "הדו"ח הזה חסר ערך, הגורם שפרסם אותו אינו אובייקטיבי", אמר ארדואן, אף שטורקיה הכירה בוועדה מטעם האו"ם וגם שלחה אליה נציג. אנקרה משכה את ידיה מהוועדה רק אחרי שהצוות הבינלאומי גיבש את מסקנותיו, שלא היו לרוחה.
"ישראל התרגלה שלא לתת דין וחשבון על התנהגותה ולראות את עצמה מעל לחוק וכמי שפטורה מכל חשבון על הטעויות והפשעים שהיא מבצעת", אמר ארדואן, "היא הפכה לילד מפונק ואינה מסתפקת בטרור הממלכתי שהיא נוקטת נגד הפלסטינים". הוא תקף אותה: "ישראל סירבה להאזין לכמה קולות הגיוניים מהמערב שהבינו את השינויים באזור ושקראו לה להתנצל בפני טורקיה על מה שעשתה נגד בניה אשר הרגה. ומה עשתה ישראל? היא החלה להאשים את כל מי שמותח ביקורת על מדיניותה כאילו הוא אנטישמי".
"הנספח הצבאי סירב לעזוב, נאלץ אותו"
ארדואן נשאל בראיון אם נכון הדיווח שהנספח הצבאי של ישראל סירב לעזוב את אנקרה, והשיב: "זה נכון, אבל אנחנו נאלץ אותו לעשות זאת באמצעים דיפלומטיים, משום שהורדת דרג הייצוג כוללת גם את הנספחות הצבאית והורדה של דרג הייצוג מדרגת תת אלוף לאלוף משנה".
ראש ממשלת טורקיה נשאל מה עוד כוללת תוכנית הענישה שלו לישראל: "אינני רוצה להקדים את המאוחר, משום שהכרזה על התכנית מותנית בתגובות ישראל ובנכונותה לקבל פיתרון צודק שישמור על זכויותיה וכבודה של טורקיה. מה שאני יכול לומר הוא שאנחנו מחויבים לארבעה דברים: שמירה על כבודו וזכויותיו של העם הטורקי, הפסקת הזלזול ופריקת
העול של ישראל, שהתרגלה לרמוס את החוקים והאמנות הבינלאומיות, דבקות במימוש הדרישות הטורקיות באמצעות בתי דין בינלאומיים ודבקות בסיום המצור על עזה".
ארדואן התייחס גם להבעת התקווה של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שהיחסים עם טורקיה ישתפרו: "אחרי שישראל תתנצל ותיענה לתנאים שעליהם הכרזנו... שאיש לא יחשוב לעצמו שטורקיה תזלזל בכבודו של עמה ובדם בניה. את הדברים האלה שמע כל נציג ומתווך שדיבר איתנו".